Парфюмите в литературата и киното

Парфюмите в литературата и киното

Създаването на парфюм е цяло изкуство. Може да бъде сравнено с писането на музика – „композирането“ на трите основни нотки в аромата трябва така да ги напасне взаимно, че да се получи за финал красива „мелодия“. Освен специфичната техника, която се използва, за да бъде физически готов даден парфюм, изискван се и въображение, относно избора му на име. Наименованието на парфюма трябва да е грабващо, вълнуващо и в същото време да описва точно нещо толкова абстрактно, каквато е безплътната същност на мириса.  С тази нелека задача най-често се захваща цял екип от професионалисти в различни сфери, в това число и психолози. Тази част от работата е близка до заниманията на писателите, които са свикнали чрез силата на думите да накарат читателя да съпреживее чувствата и емоциите на фективни персонажи.

Но какво е наистина да се предаде аромат по начин, който да събуди сетивата на четящия, оставяйки го с впечатлението, че е вдъхнал наистина уханието? В следващите редове ще Ви представим някои интригуващи литературни произведения, в които авторите са дали воля на въображението си да опишат въздействието на ароматите:

„Екзотичен аромат“ – стихотворение от Шарл Бодлер – Френският поет Шарл Бодлер е посветил недълъг, но въздействащ стих, в който описва асоциациите и картините, които уханието на чуждата кожа могат да събудят в съзнанието. Той рисува с думи незнайна островна страна, която си представя, вдъхвайки аромата на любимата.

„Зад стената“ – разказ на Надежда Тефи – Жените са основна тема и муза в художествените творби на повечето артисти. В хумористичния разказ „Зад стената“ се запознаваме с женската призма за това, как трябва да ухаят представителките на женския пол. Мнението е предадено от мъжки персонаж и то гласи, че ароматът на жената трябва да бъде „сладко-изтънчен“ и да влияе най-вече на сърцето. Също така, подобава да бъде достатъчно сложен, за да опише двойствената натура на жената: познатото и тайнственото, земното и небесното.

„Отнесени от вихъра“ – роман от Маргарет Мичъл – В този популярен роман, майката на главната героиня носи характерен лимонов парфюм, чийто аромат се излъчва навсякъде около нея. Лимоновото ухание сякаш представлява самата жена.

В немалко литературни произведения, авторите буквално си служат с имената на конкретни парфюми. Хю Лори (актьорът, който изиграва емблематичния доктор Хаус) пише приключенски роман със заглавие „Търговецът на оръжие“, където споменава парфюма Fleur dе Fleurs на Nina Ricci. Друг такъв пример е Александър Вертински, който описва аромата Nuit de Noel на Caron.

Разбира се, светът на литературата изобилства от аромати. Целта на всеки е автор е да постигне плътност и реалистичност на описаните образи, а несъмнено предаването на определен мирис придава завършеност и достоверност.

Аромати от големия екран

Филми

Киното е друга сфера на изкуството, която  използва обаянието на парфюмите, за да въздейства на аудиторията. Нека разгледаме някои шедьоври на киното, в които уханията също са главни герои:

„Усещане за жена“ – филма на режисьора Мартин Брес – Филмът представя сцена, в която слепият полковник Франк Слей си взима сбогом с учителката Кристин Даунс. Полковникът улавя парфюма на жената – това е ароматът на Fleurs De Rocaille на Caron.

Друг филм, който борави с изостреното обоняние на незрящ персонаж, е слепият Уоли в „Нищо не виждам, нищо не чувам“. Той винаги успява да разпознае злата Ив по нейния парфюм Shalimar на Guerlain.

„Мълчанието на агнетата“ – филм по романа на Томас Харис – „Мълчанието на агнетата“ е сред най-известните психо-трилъри. Главният герой д-р Ханибъл Лектър проявява изключително засиленото си обоняние, след като успява да подуши, че агент Кларис Старлинг предпочита парфюма L’air de Temps на Nina Ricci.

Филми за известни марки

Някои марки са толкова известни, че на тях се посвещават цели филми. През 2018-та година излиза филмът „Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история“. В ролята на дръзката Донатела Версаче се превъплъщава Пенелопе Круз. Лентата е посветена на смъртта на легендарния дизайнер Джани Версачи, който освен с невероятните си модни колекции, е известен и със своите парфюми. Ароматите са енигматични, отличаващи се и провокативни като всичко, което се свързва със скандалната марка.

Оригинални парфюми Versace може да намерите в сайта на Venera Cosmetics на следния линк: https://fragrances.bg/versace

Ролята на парфюма е да завладява и дарява със самочувствие този, който го носи. Фактът, че различни сфери на изкуството използват парфюма като образ не е случаен и едва ли някога парфюмите ще престанат да вдъхновяват.

0
, обновено на 30/07/2019
публикувал: News359.bg