Отслабвай умно!

Отслабвай умно!

Лятото, което се задава, макар и несигурно след сполетелия ни коронавирус, няма как да не ни изпълни с очакване за приятни емоции, море и ваканция. Когато заговорихме за море, веднага си се представихте по бански, нали? Очаква ви и важно за вас събитие, на което искате да сте с любимата си рокля. И се сетихте, че от месеци не сте стъпвали на кантара, от страх какво ще покаже стрелката. Макар че отеснелите дънки вече ви подсказват, че трябва да свалите поне 5 килограма. И ако може по най-бързия начин. Разумно ли ще е обаче?
Специалистите веднага ще ви посъветват отслабвай умно и се зареди с търпение!
Всеки иска да отслабне бързо, но ако загубата на тегло е твърде драстична, тялото ви ще се бори – няма смисъл да гладувате, защото скоро ще се обезкуражите от липсата на резултат и… пак ще отворите вратата на хладилника. 
От друга страна, ако отслабнете бързо в началото, е по-вероятно да продължите да отслабвате. Това може да бъде невероятно мотивиращо, когато видите първите резултати от усилията си.
Скоро ще се убедите, че определено трябва да се избере по-умерен подход.
Най-добре знаят как да стане това диетолозите от 5-звездната клиника ЛъкиФит в Банско, при това ефективното отслабване ще бъде комбинирано с различни антистрес програми и тетокс терапии. Можете да бъдете уверени, че регулирането на теглото ви ще стане по най-здравословния начин. 

Ето един нетруден за изпълнение план, който ще ви помогне да отслабнете и да се почувствате страхотно за наближаващото море или друго важно за вас събитие, а след това да продължите инерцията.
Поставете си за цел да губите по 2 кг на седмица. Всякакви други по-агресивни диети просто ще компрометират метаболизма ви. Затова погледнете календара и си поставете реалистична цел за времето, което имате. Ако имате 2 до 3 седмици преди големия ден, страхотно! Поставете си за цел да свалите 5 килограма и да се чувствате по-добре в дрехите си. Само седмица преди датата? Не се отчайвайте. Все още можете да свалите няколко килограма.
При всички случаи ще трябва обаче да следвате няколко общовалидни съвета:

    • Намалете калориите, които приемате с храната

В началото прибегнете до малко аритметика. Разберете от колко калории наистина се нуждаете и намалете това число с 500 до 750 калории на ден, за да губите по 1 до 2 килограма на седмица. Нека не ви изглеждат малко. В никакъв случай не падайте под минимума, от който се нуждае тялото ви – 1200 калории на ден за жени или 1500 за мъже.

    • Яжте прясна и пълноценна храна, за да отслабнете бързо

Когато говорим за отслабване, съвсем не е без значение от къде идват тези калории. Експертите по хранене препоръчват естествен детокс – без хапчета, без шейкове, само пресни, пълноценни храни. 

Ето как да го направите по здравословния начин:

    • Зарежете алкохола. Алкохолът е токсин и подкопава загубата на тегло. Дайте почивка на черния си дроб и спестете калории.
    • Зарежете добавената захар. Захарта не е само висококалорична, тя причинява възпаление. Близо половината добавени захари идват от напитки, така че оставете газираното, както и бисквитките и бонбоните.
Зарежете солта. Тя кара тялото ви да задържа вода, от което ще се чувствате подпухнали.
    • Яжте много цветни плодове и зеленчуци. Сгответе си голяма зеленчукова супа, богата на фибри, антиоксиданти и вода – за да ви засити.
Пийте много вода – поне по 2-3 литра на ден. След като спрете да ядете преработени храни и сол, водата ще измие естествено организма ви. 

Може да започнете с едноседмична диета.

Вече разбрахте, че трябва да намалите виното и десертите. Но какво можете да ядете? За да е успешна диетата ви, откажете зърнените храни през първите 2 дни и се съсредоточете върху много плодове и зеленчуци, с малки порции протеин. След 3-4 дни можете да започнете да въвеждате пълнозърнести храни, но порциите нека да са малки и ги консумирайте рано през деня.
Не пропускайте и сутрешните и следобедните закуски от плодове или зеленчуци и малка шепа ядки.
За препоръчване е да започнете в събота, в случай че няма да издържите на напрежението през работния ден в офиса. Не забравяйте и тренировките, без да се претоварвате в началото. През първата седмица си осигурете половин-един час ходене всеки ден. През втората седмица, когато ще хапвате и малки порции пълнозърнести храни, тогава можете да включите няколко силови тренировки.

Вместо еднообразни и изтощителни тренировки, програмата на Лъкифит ще ви донесе много удоволствие с танци, зумба, йога, езда, преходи в планината и още много други забавления.
Програмата включва и балансирано, но доста богато хранене 4 пъти на ден, под грижите на квалифициран диетолог. Има и специално меню за вегетарианци и вегани с месни био продукти. 

Поддържайте инерцията

Ефектът от престоя ви в прекрасният Банско обаче не би бил пълен, ако не си поставите за цел да поддържате инерцията.
Хората обикновено харесват краткосрочните диети и спортни режими. В началото са супер развълнувани от големия спад, който идва с изхвърлянето на въглехидратите, алкохола и захарта. По-важно е обаче какво ще ядете в деня след събитието, в което сте облекли любимата си рокля. А през следващите седмици и месеци? Така че веднага дайте рестарт на целта си към новото тегло, което искате да постигнете. Това става само със силна мотивация. Защото да изглеждаш страхотно на партито край басейна е страхотно, но това не е крайната цел! Достигането и поддържането на здравословно тегло наистина е свързано с вашето дългосрочно здраве и щастие.

 

0
, обновено на 28/05/2020
публикувал: News359.bg