Откъде произхожда кафето и как е било открито?

Откъде произхожда кафето и как е било открито?

Сигурно и вие обожавате ароматът на току-що направено кафе? Толкова сме свикнали с тази напитка, че днес едва ли можем да си представим живота ни без нея.

Любимото ни кафе в капсули, като това от Nespresso.bg, обаче има дълга и интересна история, преди да достигне до чашата ни.

Векове наред зърната са пътували по света, изнасяни са контрабандно, крадени от кралски особи, дори са променяли цели държави и икономики. Забележително е как едни съвсем малки зрънца, набрани от дърветата в Етиопия, днес са станали втората най-търгувана стока в света. Приятно четене!

Откъде произхожда кафето?

Как кафе зърната са стигнали до всяко кътче на земното кълбо? Най-популярната история за произхода на кафето е свързана с Калди и козите му през 700 г. след новата ера. Калди, етиопски козар, забелязва, че козите му се държат малко странно. Те били много по-активни от обикновено. Козарят видял, че ядат от някакви червени плодове и споделил откритието си с монах в манастира. Според една от историите, монахът се зарадвал, че тези плодове ще му помогнат да стои по-дълго време буден, молейки се нощем, а според друга, се ядосал и казал че тези плодове не стават за нищо и ги хвърлил в огъня. В резултат на това, ароматът на изпечените  зърна се разнесъл навсякъде и монахът си променил мнението за червените зърна.

Макар нито една от тези истории да не може да бъде доказана, със сигурност знаем, че кафето е било открито в Етиопия. Малко след това пътят на кафето достига до Йемен, на север през Червено море.

Пристанището, на което зърната пристигат за първи път се нарича Мока. Заради това и до днес срещате това име, когато стане въпрос за кафе. Кафето добива огромна популярност в Египет, Турция и дори Персия. Арабите го наричат „Арабско вино“ и дори започват да отварят кафенета, по-известни като „Училища на мъдрите“.

В началото на 1500 г. обаче съдът в Мека обявява кафето за забранено поради стимулиращия му ефект. Примерът последват и в Кайро, Египет и в Етиопия. Малко по-късно забраната е премахната, но докато това се случи е имало безредици от бунтуващи се хора.

кафе зърна в дървена лъжица

Кафето и пътят му по света

На Запад кафето достига до Италия и от там към цяла Европа, на изток - до Индия и Индонезия. Арабия обаче си остава пазителят на кафените зърна и ако една държава иска да купи кафе, то тя трябва да го направи от Йемен. Арабските власти забраняват на чужденците засаждането на семена кафе, които след това да прераснат в дървета. Това обаче не спира Баба Будан, суфийски светец от Индия, който незаконно пренася от Арабия към Индия малко плодородни зърна и започва да отглежда дървета.

Примерът последват и в Холандия през 1700 година, които още преди няколко десетилетия са откраднали зърна от Арабия, но опитът им се е провалил заради студеното време. Докато многобройните природни бедствия унищожават първите им опити за отглеждане на кафе, през 1704 г. са засадени още разсад и кафето от Индонезия става основен продукт.

Кафето пристига във Венеция през 1570 г. и бързо става доста популярно. През 1615 г. папа Климент VIII решава, че напитката трябва да е сатанинска. След това обаче той се поддал на славата ѝ, кръстил я и я обявил за християнска напитка.

През 1600 г. кафенета възникват из цяла Европа - Англия, Австрия, Франция, Германия и Холандия. Подобно на кафенетата в Арабия, тези места се превръщат в социални центрове, където човек може да участва в стимулиращи разговори и политически дебати. В Англия те стават известни като „penny“ университети. За цената на чаша кафе можете да научите всякакви неща. В Оксфорд се открива и първият английски кафе клуб. По-късно ще стане известен като Oxford Coffee Club, където се раждат и споделят идеи и иновации.

Историята на кафето е пълна с обрати, за да може днес да се наслаждаваме на вкуса на тази напитка навсякъде по света. Ако и вие си имате любимо кафе в капсула, ви предлагаме да си направите едно и да продължите деня си заредени с енергия.

5
, обновено на 13/04/2021
публикувал: News359.bg