Ножица за клони - поддръжка и съхранение

Ножица за клони - поддръжка и съхранение

Всички селскостопански инструменти се нуждаят от поддръжка. С настъпването на пролетта, все повече се замисляме какво трябва да свършим в градината.

Преди обаче да се заемем с кастренето на овошките, рязането на клони и почистването на плевелите, първо трябва да проверим с какви инструменти разполагаме и в какво състояние са. Ако и вие, като всеки добър градинар, имате ножица за клони Коледжиков, то четете надолу как да се погрижите за нея, за да може да ви служи по-дълго време.

Как ножицата за клони да ви служи повече време?

Когато придобием инструмент, е много важно да се грижим добре за него, тъй като в противен случай, той ще се амортизира за много кратко време и ще ни трябва нов на негово място. Ако сте вложили известна сума в закупуването на ножица за клони, повече от логично е да я поддържате в добро състояние. Как се случва това обаче?

Почиствайте след всяка употреба

Предвид характеристиките на този градински инструмент, в ножицата може да попаднат клонки, листа и други материали, които да я замърсят. Да не забравяме също така и пръстта, която може да проникне във всяка една вдлъбнатина на ножицата. Ако вашата ножица за клони е с батерии, уверете се, че капачето е плътно затворено и не е проникнала пръст или други замърсявания при тях.

Някои специалисти препоръчват ножицата за клони да се пусне в съдомиялната. Не го правете, ако вашата ножица е с батерии или изобщо има някакво захранване. Тези части не трябва да се мокрят. Най-добре е да я почистите с леко влажен парцал или гъбичка с почистващ препарат на нея. За тази цел сапун или веро ще ви свършат чудесна работа.

След като приключите, подсушете добре ножицата, защото тя разполага с метални елементи, които не е хубаво да стоят дълго време мокри.

Препоръка от Коледжиков: Почистете добре ръкохватката на ножицата за клони. Много вероятно е тя да е от твърда, релефна гума и да събира мръсотия между гънките. Те се почистват малко по-трудно, особено ако ръкохватката е и ергономична. Вземете четка за зъби с твърд косъм и малко препарат за почистване и разтъркайте добре. След това изплакнете с хладка вода и подсушете. Гумата може да има нужда и от нанасяне на няколко капки олио, за да се запази в добра форма.

клони за подрязване с ножица за клони

Проверете дали остриетата са в добра форма

Ако сте я използвали и предния сезон често, много възможно е вашата ножица за клони да е с притъпени остриета. Ако имате точило и знаете как да боравите с него, може да се погрижите и сами за това. Някои модели обаче не могат да бъдат наточвани по този начин следователно трябва да подмените остриетата. Другата ви опция е направо да се сдобиете с нова ножица за клони.

Къде се съхранява ножицата за клони?

Не си и помисляйте, да оставите този инструмент навън в градината. Той трябва да е прибран на сухо място, далеч от влага. Ако се захранва с батерии, извадете ги, преди да го приберете. Най-вероятно цяла зима няма да извадите ножицата за клони, така че се погрижете добре за нея. Много възможно е ножицата ви да има кутийка, в която да я прибирате. Бъдете сигурни, че и кутията е поставена на сухо и чисто място.

Как да поддържате ножицата за клони през активния сезон?

През лятото най-вероятно ще използвате ножицата за клони доста често. Тогава не е нужно да я почиствате основно всеки път след като я използвате. Можете просто да я забършете и да премахнете тревистите отпадъци или заклещилите се стърготини. Проверявайте редовно дали остриетата още са остри и дали батериите са в ред. Грижете се добре за вашата ножица за клони и тя ще ви служи редица години.

5
, обновено на 01/04/2022
публикувал: News359.bg