Нощните лампи: кратък наръчник какви да изберем за спалнята ни

Нощните лампи: кратък наръчник какви да изберем за спалнята ни

Нощната лампа е малка лампа, която обикновено се свързва директно към електрическата мрежа. Тя осигурява приглушена светлина през нощта и ви помага да четете в леглото, без да си напрягате очите.

Също така ще освети стаята, ако през нощта трябва да станете за нещо или пък сънувате кошмари. Нощните лампи Lightluxury са прекрасна алтернатива на основното осветление, ако ви е необходима съвсем лека светлина посред нощ.

Защо ни е необходима нощна лампа?

Постоянното излагане, през цялата нощ, на ярка светлина може да има отрицателни последици за здравето ни. Мелатонинът е хормон, произвеждан от епифизната жлеза, разположена между двете полукълба в мозъка. Тази жлеза отделя минимални количества мелатонин през деня. През нощта обаче повишава количеството му, за да ви помогне да се подготвите за сън. Проучванията показват, че прекомерното излагане на ярка светлина вечер може да повлияе на производството на мелатонин и да промени вътрешния ви часовник. Ярките светлини през нощта могат да причинят лоши ефекти и върху децата.

Слаби ли са този тип осветителни тела?

Електрическите крушки измерват осветеността (яркостта) чрез лумени. Стандартна 60-ватова крушка с нажежаема жичка произвежда около 800 лумена светлина. Стандартната нощна лампа ще произведе само между 10 и 20 лумена яркост.

Това на практика означава, че нощните лампи, които поставяме върху шкафчетата ни, не предлагат силна светлина и не могат да се използват за цялостно осветление на стаята. Те са много полезни обаче, като допълващо осветление, ако искаме да четем в леглото например. Макар да излъчват само до към 20 лумена, те са напълно достатъчни, да се придвижвате в стаята, без да се налага да пускате основното осветление. Както сами се досещате, понякога късно нощем, не е комфортно за очите ни в тъмна стая, веднага да пуснем ярка светлина.

Какви видове нощни лампи се предлагат най-често?

Повечето от нас вероятно свързват нощните лампи с крушките с ниска мощност, поставени в пластмасов корпус или абажур, които се включват директно в стената. Пластмасовият абажур добавя декорация и успешно украсява помещението, само обаче ако лампата пасва като стил на останалите мебели. Днес се предлагат много видове нощни лампи, включително ниски модели, по-високи, само с крушка, с различни видове абажури, поставки и други.

Нощна лампа с щепсел, включваща се в контакта

Това са малки и преносими лампи, които все още са най-популярният вид из между всички останали. Те работят на 120 волта и имат относително опростен дизайн. Можете да откриете модели в различни форми, размери и шарки, често предназначени за точно конкретно пространство. Те създават мека, приглушена светлина, която се излъчва само на 1-2 метра от тях. Цената им е ниска и няма да представлява тежест за бюджета ви.

Настолни нощни лампи

Настолните нощни лампи са създадени, за да стоят на вашето бюро, скрин или стойка за легло. Тези нощни лампи се предлагат с десетки различни дизайни и функции. Някои имат добавена функция като музика, бял шум и дори аларма за събуждане. Можете дори да намерите настолни нощни лампи, които се управляват дистанционно чрез приложение за смартфон. Обикновено са по-слаби от обикновената нощна лампа, така че ако ви е необходима такава лампа, трябва да го вземете предвид.

нощни лампи в спалня

Колко енергия използват нощните лампи?

Може да изглежда, че оставянето на нощните лампи включени през цялата нощ ще добави значителна сума към месечната ви сметка за енергия. Това обаче не е вярно - те използват много малко енергия. Типичната нощна лампа с нажежаема жичка използва между 2 и 7 вата мощност. Светодиодите и електролуминесцентните нощни лампи консумират по-малко от 1 ват. LED осветлението винаги е икономически и екологично по-изгодно.

Колко дълго издържат нощните лампи?

Издръжливостта им до голяма степен зависи от вида на крушката, която използват. Нощните лампи с нажежаема жичка не само, че консумират повече енергия, но и ще изгорят много по-бързо. Тези, които използват LED крушки, може да са по-скъпи като цена, но ще издържат до 40 пъти по-дълго и използват много по-малко енергия.

LED крушките не излъчват топлина като крушките с нажежаема жичка. Тази тяхна особеност може да намали вероятността от случайни изгаряния, което е много важно, особено ако използвате нощна лампа в детската стая. Добре проектираните нощни лампи издържат най-малко десет години.

5
, обновено на 18/08/2022
публикувал: News359.bg