Неограничените възможности на 3D печата

Неограничените възможности на 3D печата

Технологията за 3D печат е безспорно една от най-новите и и вълнуващи разработки на съвременното общество. Благодарение на тази технология пред човешкото въображение и инженерна мисъл няма граници. Почти всичко, за което си помислим, може да бъде създадено чрез технологията на 3D печата и да намери приложение в бита ни.

Пет забележително успешни продукта, реализирани благодарение на неограничените възможности на 3D печата.

Реактивни двигатели General Electric

Едно от най-големите предимства на 3D технологията е, че позволява конструирането и прототипирането на продукти, които трудно биха могли да бъдат прототипирани по класическия начин. 
Неограничените възможности за детайлно прототипиране в 3D печата, позволи на General Electric да създаде прототип на реактивен двигател до най-малкия детайл. Малко по-късно 3D отпечатания двигател бе подложен на редица тестове за функционалност, издръжливост и качества, което позволи на General Electric да създаде продукта си, като намали времето и ресурсите за производството на висококачествения си продукт.

Тъкани с 3D печат

Мечтали ли сте дрехата, която закупите да ви пасне като ръкавица? Вече е възможно с дрехите и тъканите, произведени чрез 3D технологията на принтиране. 
Модните дизайнери Jiri Evenhuise и Janne Kyttanen използват 3D печат, за да създадат перфектното модно облекло, което пасва идеално на всяка една фигура. По време на отпечатването, дизайнерите използват софтуер, който събира физическите данни на потребителя, така че готовата дреха да отговаря на конкретния човек. Тъканите и облеклата, създавани чрез 3D печат са екологични, рециклируеми и в тях човек се чувства изключително удобно.

Каски за американски футбол

През 2019 година един от най-големите производители на продукти и оборудване за американски футбол Riddell на пазара първата 3D принтирана каска за американски футбол на пазара. Каската е проектирана да поема удара и осигурява 100% защита и комфорт на спортиста. 

Репликатор за бижута

Бижутерите открай време търсят начини да намалят времето и цените на произвежданите от тях бижута и ето, че благодарение на 3D печата, решението вече е открито. Идеята за репликатора за бижута (Jewelry Replicator) е на американската компания American Pearl, която започна да изработва бижута чрез 3D печат. Целта на компанията е да помогне на клиентите, които обичат хубавите бижута, но не могат да си позволят високите цени. От American Pearl помагат и на хора, които са изгубили ценни за тях бижута и искат да ги възстановят по снимка.

Рамки за велосипеди

Миналата година един от големите производители на велосипеди във Великобритания - Reynold започна да използва метална технология за 3D печат, за да разработи персонализирани рамки и компоненти от неръждаема стомана и титан за своите велосипеди. Идеята им намери широка подкрепа и днес 3D принтираните велосипеди Reynold  са хит по целия свят.

Къде сме ние в света на 3D технологиите?

У нас 3D печата набира все по-голяма популярност и вече имаме доста компании, които предлагат 3D прототипиране и принтиране на продукти за лична употреба и за производствени цели. Компании като 3dbgprin.com, които предлагат подобни услуги са много търсени, тъй като предлагат висококачествен 3D с разнообразни материали на достъпни цени. Надяваме се в скоро време и българския бизнес да създаде свой уникален продукт чрез  3D технология, който да се наложи в света.
 

0
, обновено на 29/05/2020
публикувал: News359.bg