Най-доброто ръководство за бойна екипировка

Най-доброто ръководство за бойна екипировка

Ако сте почитател на бойните изкуства, а шансът да сте попаднали на тази статия точно защото сте такъв, ще Ви разкажем как да подберете спортна екипировка за бойните изкуства - боксови ръкавици, бинтове, каска, предпазител за уста, предпазители за ръце, предпазители за лактите и опори за глезените. Качеството на тази екипировка определя възможността за инциденти. Стандартният бокс (английският бокс) е без включени ритници, за разлика от американския или тайландския кикбокс, но дори и той може да причини мозъчни поражения при инциденти.

Дори любителските тренировки изискват основна бойна екипировка, което ще Ви накара да разучите какво се предлага на пазара, примерно в магизини, като FightShop.bg, колко е качествено и какво е съотношението цена-качество. Хайде да започваме!

Спортна екипировка за кикбокс

Първото, което трябва да знаете е, че повечето бойни спортове се практикуват, като ръкопашен бой, което за съжаление е основна причина, поради която се получават толкова голям брой наранявания. Много от спортистите тренират с незащитени ръце и резултатът са травмите. Освен бойната екипировка и самите спортисти трябва да имат нужната подготовка - вдигане на тежести, скачане на въже, аеробни упражнения, силови тренировки.

Най-главната цел на всяка бойна екипировка е да защити спортиста от ударите на противника. Спортно облекло и предпазно оборудване, специално проектирано за бокс, помага на боксьорите да не получат прекалено сериозни удари, които да доведат до наранявания. Примерно, подплатената бойна екипировка поема голяма част от силата на ударите, тя обаче прави и още нещо - защитава и противника.

спортно облекло и протектори за кикбокс

Списъкът за пазаруване на кикбоксова екипировка започва с боксовите ръкавици. Ще ви е нужно да знаете, вашата телесна маса и точно колко сте високи. Освен това ще трябва да си определите бюджет и да изберете измежду кожени боксови ръкавици или такива от изкуствена кожа. Най-известните марки за боксови ръкавици са Everlast, SZ Fighters, Venum, Force 1, Bad Boy. Можете да си намерите добро качество ръкавици под 100 лв., така че те са най-скъпото нещо от спортното оборудване, което Ви е нужно.

Освен това ще са Ви нужни и протектори за крака, като техните цени са много разнообразни спрямо използвания материал - от 20 лв. до 200 лв. Нужни са и протектори за слабини и за гърди при жените.

Спортна екипировка за бокс

При английския бокс, известен още като Благородното изкуство, ударите са насочени само над кръста - към главата и гърдите. При стандартния бокс, ритането е абсолютно забранено и заради това стандартното оборудване излиза доста по-евтино, спрямо екипировката за кикбокс.

Както  за бокс тренировките, така и за всички други бойни спортове, ще Ви трябват ръкавици с подплънка от пяна за защита. Можете да използвате и вътрешни ръкавици или бинт, също така трябва да имате и предпазител за уста, каска и бокс обувки.

За да изберете най-подходящите за вас боксови ръкавици трябва да се измери теглото на спортиста и височината и след това да се изчисли колко униции трябва да са му ръкавиците.

Съвет: За да запазите боксовите ръкавици по-дълго време, трябва винаги да увивате ръцете си в бинтове. Не се притеснявайте, те няма да задържат влагата, когато се изпотят ръцете, даже точно обратното - ще позволят на въздуха да циркулира. Освен това ще защитят средния пръст и метакарпалните кости.

Каските и протекторите за глава също са нужни, защото ударите в тази област могат да са много опасни. Трябва да изберете протектор според големината на главата Ви, дебелината на каската, както и стегнатостта ѝ на брадичката и видимостта, която предлага.

Протекторът за уста, мундщукът, предотвратява да се прехапете и да ударите зъбите си. Цените на протекторите за уста също са най-разнообразни - можете да намерите за 7-8 лв., както и такива за 50 лв. Друго, без което не може да минете е удобен чифт обувки, който хем да Ви позволява да пружинирате, хем да Ви защитава краката от настъпвания.

5
, обновено на 14/02/2020
публикувал: News359.bg