На какво да обърнем внимание, когато купуваме лаптоп?

На какво да обърнем внимание, когато купуваме лаптоп?

Живеем в динамични времена, в които много по-често от преди имаме нужда да сме онлайн. Работим на компютър, пишем домашни, забавляваме се пред екрана, гледаме филми, комуникираме с приятели в някое от всичките приложения, които ни помагат да държим връзка. За да разполагаме с всичко това и по всяко време, на помощ идва едно много полезно изобретение - лаптопа. Ако и вие сте решили, че е време да се сдобиете с нов , но сте  сигурни как да изберете най-подходящия за вас, не се притеснявайте. В тази статия ще ви дадем полезна информация на какво да обърнете внимание, когато купувате  лаптоп.

1. Размерът винаги има значение

Размерът наистина е от значение, поне що се отнася до лаптопа. Това е една важна характеристика, която трябва да съобразите, тъй като от него зависи колко удобен ще бъде за пренасяне. За да изберете най-подходящия за вас,  помислете с каква цел купувате лаптопа и за какво ще го използвате. Ако ви е необходим лаптоп, с който да работите от всякъде и да пътувате, то в този случай лесното пренасяне е приоритет. Затова заложете на практичност и изберете устройство с по-малък екран - до 14 инча, което е и по-леко. В случай, че държите на голям екран - удобен за работа и гледане на филми, и планирате да го оставите вкъщи или в офиса, тогава изберете 15 инчов екран. По-големите екрани - 17 – 18 инча, са най-подходящи за гейминг или работни лаптопи. Преди да се отправите към магазина, уверете се, че сте сигурни точно от какво имате нужда.

2. Качеството на екрана

Това е още едно от нещата, на което трябва да обърнете внимание е качеството на екрана. Вероятно ще прекарвате часове наред пред лаптопа, така че той трябва да бъде комфортен за вас. Съветваме ви да изберете поне Full HD резолюция. По-новите модели на пазара предлагат и 4K дисплеи, които предлагат още по-високо качество на картината, но са и по-скъпоструващи. Те са много подходящи за графични дизайнери и хора, занимаващи се с видео обработка, например. Някои модели предлагат допълнителни опции за защита на вашето зрение, които са верен помощник за хората, които прекарват дълго време пред екрана.

3. Процесорът - “мозъка на компютъра”

Процесор

Мислете за процесора като за мозъка на вашия лаптоп. Когато натиснете бутон, процесорът е този, които изпълнява командата. Той е един от най-важните технически компоненти, от които зависи бързината и  цялостното представяне на вашия лаптоп. За лесни задачи, като сърфиране във Фейсбук  или писане на имейл, изберете двуядрен процесор. Това ви позволява да отворите едновременно няколко прозореца и приложения. Докато двуядрените процесори са подходящи за изпълнението на няколко задачи едновременно, те не са толкова добри за  игри, например. За тях ще имате нужда от процесор с повече ядра.

4. RAM памет

Оперативната памет на лаптопа е още една характеристика, на която трябва да обърнете внимание. Тя позволява да използвате повече програми едновременно. Но от колко RAM памет се нуждаете? Бихме ви посъветвали да не вземате лаптоп с по-малко от 8 GB. Ако ще използвате лаптопа си за по-натоварващи задачи, като игрането на игри или обработка на снимки и видео, тогава ще ви трябва много повече - 32 GB.

5. Издръжливост на батерията

Ако купувате голям и обемист лаптоп, който ще стои предимно на бюрото ви и в близост до контакт, то тогава няма нужда да се притеснявате особено за издръжливостта на батерията. Ако обаче пътувате често или предпочитате да работите навън, тогава трябва да потърсите батерия, която издържа 7-8 часа. В допълнение бихме ви посъветвали да не се доверявате само на твърденията на производителя относно живота на батерията, но също така да прочетете коментари и ревюта от потребители, които използват този модел.

6. Определете си бюджет

Вероятно всеки би поискал най-новия модел лаптоп с възможно най-добрите характеристики. Но трябва да имате предвид, че цените на лаптопите варират от няколко стотин до няколко хиляди лева. И освен с желанията си, хубаво е да се съобразите и с бюджета си, когато купувате лаптоп. Ако в момента не може да си позволите нов лаптоп, но спешно имате нужда от такъв, добър вариант е да си вземете вече употребяван, където цените са доста по-достъпни. В сайта на Izot Service може да откриете лаптопи и компютри втора ръка с високо качество и гаранция.

Ако и вие обмисляте покупна на нов лаптоп, определено обърнете внимание на всички неща, които изброихме по-горе, за да направите най-добрия избор за вас.

5
, обновено на 30/07/2019
публикувал: News359.bg