Мотивационно писмо

Мотивационно писмо

Никой не обича търсенето на работа. Преглеждане на онлайн обяви за работа, преписване на автобиография, подготовка за изтощителни интервюта — нищо от това не е забавно. За мнозина най-предизвикателната част от процеса е написването на ефективно мотивационно писмо. Има толкова много противоречиви съвети, че е трудно да знаете откъде да започнете. Имате ли нужда дори от такъв, особено ако кандидатствате чрез онлайн система?

Ето няколко съвета, които да ви помогнат.

Първо направете своето проучване

Преди да започнете да пишете, научете повече за компанията и конкретната работа, която искате. Разбира се, трябва внимателно да прочетете описанието на длъжността, но също така да разгледате уебсайта на компанията. Това проучване ще ви помогне да персонализирате мотивационното си писмо, тъй като не трябва да изпращате общо. Освен това ще ви помогне да изберете правилния тон. 

Фокусирайте писмото върху бъдещето

Докато автобиографията ви е предназначена да бъде ретроспекция на вашия опит и къде сте работили, мотивационното писмо трябва да се фокусира върху бъдещето и това, което искате да правите.

Започнете силно

Започнете със силно начално изречение.  Нека началото ви е с ударната линия – защо тази работа е вълнуваща за вас и какво ще донесете на фирмата. След това можете да включите изречение или две за вашия произход и съответния опит, но не повтаряйте автобиографията си.

Подчертайте личните си качества

Обикновено мениджърите търсят хора за да решат дадени проблеми, хора които могат да се справят с тях и да дадат предложения за решаването им. 

Говорете за това как вашият опит ви е подготвил да посрещнете предизвикателствата и как сте се справяли с проблемите.

Бъдете уверени

Изяснете, защо искате позицията. Бъдете ентусиазирани и покажете сигурност и увереност, в решението си да станете част от фирмата.

Поддържайте добър тон

В същото време не прекалявайте с ласкателствата и не казвайте нещо, което не мислите, само за да се харесате.

Бъдете кратки

Мотивационното писмо трябвабва да е достатъчно кратък, за да може някой да го прочете с един поглед, като същевременно е изчерпателно, за да представи най-добрите ви качества.

 

0
, обновено на 19/11/2023
публикувал: News359.bg