Минимален доход при кандидатстване за кредит

Минимален доход при кандидатстване за кредит

Всеки, който се нуждае от пари знае, че да вземеш пари от банка или кредитна институция не е никак сложно. Вземайки обаче заем от тях е абсолютно задължително, да имаш ясната представа как ще ги върнеш. Повечето хора разчитат на заплатата си, за да върнат заемите, които са взели. Как обаче всички тези хора са пресметнали за каква сума да кандидатстват? Отговорът е много лесен - всичко зависи от дохода им. Доста хора не разбират как доходите им са от значение за размера на тегления заем и колко е минималният доход при теглене на кредит. Точно тези въпроси ще разгледаме по-долу!

Нужно ли е доходът да е доказан?

Не е тайна, че много хора вземат пари на ръка, за които не плащат данъци. Това обаче както е добре за хората, така носи и негативни последици. Кредитните институции и НОИ си сътрудничат и си обменят информация, така че се знае всяко лице какви доходи има отчетени. Ако то отчита минимална работна заплата или изобщо не отчита доходи, тогава няма как да получи голямо финансиране, дори и да твърди, че получава 10,000 лв. всеки месец. Тоест, кредитните институции няма как да вярват само на думите на хората. Случва се лицата да излъжат или да преувеличават, за да постигнат каквото са си наумили. Това е и причината да е нужно доходът да бъде доказан или с трудов договор или със служебна бележка. Ако пък основният източник на доходите не идва от трудови правоотношения, тогава може да се използват и счетоводни документи.

Доходите трябва да са достатъчни

Нужно е, лицето да има определен размер доход, за да може кредитната институция да е сигурна, че то няма да пострада финансово, когато изплаща месечните вноски на кредита. Много често кредиторите искат да знаят както осигурителния доход, така и нетния. Случва се, нетният да е повече от осигурителния, като разлика има при хората, които получават пари на ръка и не ги отчитат. Възможно е кредитната фирма да поиска доказателства за нетния доход, ако той е много по-висок от осигурителния.

Всичко това обаче не отговаря на въпроса достатъчен ли е дохода на едно лице, за да тегли то знаем. Според Minizaem.bg една от водещите фирми за предлагащи бързи кредити онлайн без доказване на доход има един принцип, който се използва от всички и той е принципа 60/40, тоест разходите по вноските за кредити не трябва да надвишават 40% от всички пари, с които разполага за харчене лицето (нетният му доход).

проверка на минималния доход

Най-добре се обяснява това с пример. Представете си, че живеете сам и вземате чисто от заплатата си 500 лв. Освен нея обаче получавате и още 500 лв., защото отдавате под наем, един апартамент на две студентки. Всичко на всичко на месец вземате 1,000 лв., с които покривате месечните си разходи - отиват за храна, дрехи и някоя друга глупост за колата. Ако Ви трябва кредит ще напишете за нетен доход точно тези 1,000 лв. В кредитната фирма ще сметнат, че на месец е допустимо да плащате вноска, която да ви дърпа не повече от 40% от тях - 400 лв. Тоест ако кандидатствате за сума от 1000 лв. и искате да я върнете за 3 месеца, от фирмата кредитор ще Ви одобрят. Ако обаче имате вече един заем, който всеки месец изплащате с вноска 300 лв., тогава ще трябва да намалите вноските по новия кредит. По този начин всички месечни вноски не трябва да надскачат Вашите 40%, а именно онези 400 лв. Ето така се смята колко голяма вноска можем да плащаме и за колко време.

Когато отидем в кредитна институция е хубаво да сме си сметнали минималния доход и дали нашият отговаря за сумата, за която кандидатстваме. Има и още едно условие, което се отнася за семействата с деца и изобщо за всички хора, които не живеят сами. Нужно е остатъкът, след разплащането на кредитните вноски по всички кредити, да е поне 100 лв. за всеки член на семейството. Тоест ако Вашето семейство се състои от 4 човека - 400 лв. трябва да ви остават задължително след всички плащания към кредитни институции.

5
, обновено на 14/02/2020
публикувал: News359.bg