Мило Борисов и Други Български Меценати

Мило Борисов и Други Български Меценати

Не много често срещана дума в днешно време - не се притеснявайте ако не сте я чували, няма да сте единствен. Меценат, това е човек, който подпомага развитието предимно на науката и изкуството доброволно, често безвъзмездно чрез влагане на лични средства в това.

Самият термин произлиза от името на Гай Цилний Меценат - това е бил богат римлянин, който е подпомагал млади поети и художници. Меценат в днешно време е предимно заместена от дарител, благодетел, а в последните няколко години се използва и чуждицата филантроп.

В България е имало и продължава да има меценати, които спонсорират и се стараят да развиват българската наука и изкуство. Подготвиле сме ви няколко от най-известните български меценати от миналото до настоящето.

Евлоги Георгиев

Евологи Георгиев Недев е бил български предприемач, който е смятан за един най-заможния и богат български търговец и банкер в края на 19ти век.

Той прекарва по-голямата част от живота си извън България, но през цялото време не спира да чувства дълбока свързаност със съдбата и развитието на България. Заедно с брат си, Христо Георгиев, участват в много благотворителни инициативи със големи за времето си суми. През годините той поддържа и дори издържа бедни ученици в чужбина, различни читалища, училища и др. Едни от най-големите му дарения са за болницата в Галац, в размер на 100000лв, университета Карол I, на който е дарил 200 0000 лв, българското девическо училище в Солун, които са получили 50000лв и българската болница в Цариград, които са получили 120 000 лв.

Мило Борисов

мило борисов

Мило Борисов е един от най-известните фигури в българската игрална индустрия. Освен в България, репутацията му е световно призната. Основател е на компаниите Телематик Интерактив, Казино Технологии и Си Ти Гейминг. Той не парадира с филантропската си дейност и повечето хора го знаят като основната фигура и основател на букмейкърската марка Палмс Бет, които той използва за спонсориране и развиване на българския спорт. Палмс Бет са главни спонсори на няколко български футболни отбора, включително и Левски София. Наскоро той основа продуцентска компания Палмс Мюзик, чрез които той се съсредоточава над културата. Стават основни спонсори на нашите "златни момичета" в леката атлетика. През 2022 година Палмс Мюзик е генерален спонсор на 30тото Световно Първенство по Художествена Гимнастика, на което София беше домакин. Освен Леката атлетика той има за цел да подпомага развитието на български таланти от различни сфери на българкста култура - опера, балет, музиканти, поети, скулптури и др.

Христо Георгиев

христо георгиев

Това е по-малкия брат на гореспоменатия Евлоги Георгиев. Той е роден в Карлово през 1824та година. През живота си той е бил банкер и предприемач. Също като брат си, той има значителни дарения, които са помогнали развитието на болници, университети, и други институции.

Пари дарени от братята Георгиеви подпомагат създаването на Софиийски университет. Те също даряват средства на Александровска болница в София, подпомагат построяването на Стопанска академия в Свищов.

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов е български предприемач и меценат, който е собственик на вестник "Национална бизнес поща". Роден е в Стара Загора. Той се занимава с търговия, консултатски бизнес както и с различни туристически дейности. От 1989та година създава една от първите български бизнес школи, която през 2007ма година става Международна академия за високи постижения Сър Исак Нютон.

Неговата дарителска дейност също не е малка. Той спонсорира издаването на над 100 книги, дарил е над 12 хиляди тома литература, подкрепя финансово различни български художници, музиканти и дейци от друга културна дейност в цяла България.

Ненчо Палавеев

Ненчо Палавеев е български търговец, благодетел и предприемач, който е известен с прозвището "Благодетелят на Копривщица". Роден е в Копривщица през 1859та година на 15ти март. През 1873та година Палавеев заминава при баща си в Кайро и там става негов чирак. Първият бизнес, който започва е отваряне на сладкарница на пристанището в Александрия. Няколко години след това той заминава за Цариград където започва нов бизнес. През живота си той пътува много из Африка и през 1926 година се връща в България окончателно.

Той започва своята благотворителна дейност малко след смъртта на баща му. Дава над 1300 наполеона за построяване на училище в града и над 340 турски лири за довършителни дейности към църквата Света Богородица. Той също е издържал българския представител в Египет. Изпраща и 1000 английски лири, за да подпомогне построяването на мавзолея на Априлското възстание в центъра на Копривщица.

0
, обновено на 08/12/2022
публикувал: News359.bg