Малки ритуали, които помагат да преборим стреса

Малки ритуали, които помагат да преборим стреса

Без съмнение, ежедневието на съвременния човек е по-динамично от всякога. Забързаните работни дни и постоянното прескачане от една задача в друга, без да си даваме достатъчно почивка, неминуемо води до повишени нива на стрес. 

Стресът е състояние, с което всички ние се сблъскаме, но натрупването му в дългосрочен план може да окаже сериозни негативни последици, както върху начина, по който се чувствате, така и върху физическото ви здраве. Затова, ако усещате, че нивата на стрес във ежедневието ви са се вдигнали значително, време е за действие. 

В следващите редове сме ви подготвили няколко малки ритуали, които не отнемат много време и не са сложни за изпълнение, но пък ще ви помогнат да преборите стреса и да се почувствате по-добре. Вижте кои са те и не забравяйте да ги тествате, когато ви се наложи.

Медитация 

Медитацията е може би най-известната практика за изграждане на емоционална стабилност и справяне със стреса. Ако трябва да сме съвсем точни, съществуват множество различни видове медитация, но това по-което всички те си приличат, е че ви правят по-фокусирани върху сегашния момент и ви позволяват по-добре да осъзнаете своите емоции. В крайна сметка, стресът много често се дължи именно на притеснения и проблеми, чието решение отлагаме, а нашият мозък ги прави все по-големи и все по-страшно изглеждащи. 

Ако не сте медитирали досега, съветваме ви да опитате различни практики, за да откриете какво работи най-добре за вас. Насочете се към т.нар. медитации с гид, където приятен глас ви насочва какво и как да правите. 

Ароматерапия 

Ароматерапията е още един  приятен ритуал, който може да внесете във вашето ежедневие. Това е древна лечебна практика, която използва есенциални масла, за да помогне на тялото да се отпусне, както и да подобри физическото и психическото здраве. 

Тя е изключително приятна, а релаксиращия ефект се появява почти моментално. Ако решите да си направите ароматерапия вкъщи, има няколко важни неща, които трябва да знаете. Първото от тях е да изберете подходящите есенциални масла, които имат отпускащо действие. Например лавандулово масло, розово масло, масло от жасмин, лимон, мента и т.н.

Може да изпробвате различни комбинации, за да откриете тези, които ви харесват най-много и ви карат да се чувствате най-приятно. Много е важно също така да залагате на 100% натурални и качествени масла. Препоръчваме ви да посетите онлайн магазина на Етерика, където може да откриете огромно разнообразие от качествени натурални масла за вашите нужди. 

Бързи тренировки вкъщи 

Всички сме чували максимата “Движението е здраве”. Проучванията също доказват, че повишената активност намалява нивата на стреса в организма, а след тренировка тялото ни отделя ендорфин, известен още като хормон на щастието. Затова, когато отново усетите, че сте насъбрали повече напрежение, опитайте да тренирате. 

Не е нужно да ходите до фитнеса или да се захванете с високоинтензивни тренировки. Дори 10 минути леки и приятни упражнения вкъщи или йога, могат да се окажат вашето спасение. Освен това, голямото предимство е, че не отнемат много време, нито пък ви е нужно някакво допълнително оборудване. Опитайте и ще видите разликата!

Водене на дневник 

Да запишете мислите си на хартия или дори в електронен формат също може да ви помогне да се почувствате по-добре. Така ще се фокусирате повече върху настоящия момент, ще имате възможност да разгледате ситуацията от страни и по-лесно да откриете решение за вашите тревоги. Опитайте да отделяте по 15 или 30 минути на ден, най-добре вечер преди лягане, за да попълните вашия дневник. 

0
, обновено на 28/01/2022
публикувал: News359.bg