Кристалните полилеи и техните стилове

Кристалните полилеи и техните стилове

Първата идея на хората, когато чуят думата полилей е представата им за огромен, висящ кристален полилей над огромно антре. По една или по друга причина, полилеите с мащабността си вдъхват символите не само на изтънченост и класа, ами и на грандоманщина. Днес, вече почти всеки може да си позволи да сложи мини полилей или такъв със стандартни размери в дома си. Даже много хора залагат дори на по-големите размери само и само да полилеите да станат атрактивния елемент в помещението. Въпреки че не трябва да се прекалява с тях нито като големина, нито като стил, днес ще разгледаме най-атрактивните стилове, а именно кристалните полилеи, защото много хора нямат търпение да окачат тази красота на таваните си.

Кристалните полилеи са засенчвали всички останали видове полилеи и лампи още от както съществуват. Днес, обаче кристалните полилеи почти нямат нищо общо с прадедите си.

Какви стилове кристални полилеи има?

Различните моди идват и си заминават, почти в унисон с годините и сезоните. Понякога обаче някой стил, толкова дълбоко се вкоренява в представата на хората за красиво, че пуска корени, които не могат да бъдат премахнати, а само леко видоизменени. Точно това се случва и с полилеите, един стил никога не изчезва, той се доукрасява и засветява, като чисто ново осветително тяло, окачено по таваните на домовете. Разгледахме най-известните стилове и как са се развили през годините.

Бароков стил

Когато говорим за традиция и полилеи, няма как да пропуснем бароковият стил. Той повлиява не само на социалния живот и на културата, ами и на интериорния и екстериорния дизайн. Кристалните полилеи са писъкът на модата през първата половина на 17 век. За да можете да разберете добре това време, представете си едни години, в които всичко е толкова драматично и приказно, че за да създадеш нещо, което да се харесва, то задължително е трябвало да бъде, колкото се може по-далеч от реалността. Думите, които могат да определят бароковите полилеи са пищност, екстравагантност и лукс. Огромните, зашеметяващи осветителни тела са били изработвани с много финес и заоблени линии. Със сигурност се е прекалявало със стъклото и кристала, като задължително всеки полилей е завършвал с овална висулка.

Рококо полилеи

След това идва ред, на също добре познатият ни стил Рококо. Той господства с характеристиките си до към средата на 1700 година. Тук вдъхновението вече не идвало от драматизма, а от лекият, свещенически, митологичен и дори леко еротичен привкус на ерата. Този тип полилеи са във формата на клетки, като много често имат кръстосани стъклени тръбички. Орнаментите им са били много богати, във формите на звезди, кръгчета, а най-долу са завършвали, подобно на полилеите през барока с овална висулка.

Ампир стил

Имперски стил, развит в началото на 19 век и властвал през целия век. Той е започнал от Франция, откъде са дошли много красиви неща, свързани с дизайна не само на полилеи, ами и на цялостното обзавеждане. Заражда се като нео-класицизъм, но всъщност е вдъхновен от нещо много по-различно. По това време са се открили останки от древният град Помпей, който е бил заринат заради изригването на вулкана Везувий. Отначало този стил се е характеризирал с тъмни и приглушени цветове, но много скоро светлите го превзели и преобърнали драстично стила. Полилеите се характеризират с основа от два кръга, по-голям и по-малък, които са свързани с вертикални линии и призми. Най-долу вече не стои една овална форма, а много висящи капки, които са в пълен разрез с предишните два стила.

Полилеите са точно толкова важни, че да могат да донесат специално настроение там, където биват окачени. Това е и причината, тези осветителни тела да бъдат все още използвани, както и да бъдат възприемани с допълнителна ценност и усещане за класа.

5
, обновено на 08/10/2019
публикувал: News359.bg