Коронавирус Covid-19 - хронология на развитието от появата му в Китай

Коронавирус Covid-19 - хронология на развитието от появата му в Китай

Коронавирусите са голяма група вируси, които са често срещани сред животните. Вирусите могат да разболеят хората, обикновено с леко до умерено заболяване на горните дихателни пътища, подобно на обикновена настинка. Симптомите включват хрема, кашлица, болки в гърлото, евентуално главоболие и може би треска, която може да продължи няколко дни.

Коронавирус Covid-19 избухна в Ухан, Китай, и разболя десетки хиляди болни. За момента има повече от 5000 души, които намериха смъртта си, заради него. Страните една след друга обявиха пандемия и името коронавирус започна да се среща навсякъде, на всички езици, по всички медии. Как обаче се стигна до това разпространение, нека да видим по-долу.

Началото на коронавирус Covid-19

31 декември 2019 г.

Китайските власти лекуват десетки случаи на пневмония с неизвестна причина

На 31 декември Китай подава информация към Световната Здрава Организация (СЗО) за по-особени случаи на пневмония. Няколко дни по-късно, учените в Азия идентифицират нов вирус. Според данните, първите случай са от 22 декември. По това време няма доказателства, че вирусът лесно се разпространява от хората. Ухан има 11 милиона население. Пациентите са под карантина и здравните власти започват работа по проследяване на източника на вируса.

1 януари 2020 г.

Пазарът в Ухан е посочен за център на огнището на заразата

Американският център за контрол и превенция на заболяванията определя пазара на морски дарове в Ухан, като предполагаем център на огнището и пазарът остава затворен оттогава. Според Китайските здравни власти, дивите животни, които са били продавани на пазара са причина за коронавирусът.

6 януари 2020 г.

Първоначални изследвания показват, че това не е птичи грип, сезонен грип, SARS или MERS. Китайските власти съобщават, че броят на заподозрените случаи е бил близо 60, като седем са в критично състояние. Предаването от човек на човек все още не е потвърдено от здравните служители.

7 януари 2020 г.

Китайските учени категоризират вирусът, като част от групата на коронавирусите и му дават име - Коронавирус Covid 19 (2019-nCoV.). Той, макар и не SARS или MERS, е от едно семейство с тях. Включително и е едно семейство с обикновената настинка.

учен от СЗО изследва коронавирус под микроскоп

8 януари 2020 г.

На международното летище в Чианг Май в Тайланд са открити четири случая на грип.

9 януари 2020 г.

Китайският център за болести прави цялата информация за геномът на болестта общодостъпна.

11 януари 2020 г.

Първи починал човек от Covid 19.

61-годишен мъж, който е приет в болница на 27 декември с треска. умира от вируса в Ухан. Причината за смъртта е дихателна недостатъчност, причинена от тежка пневмония. Той е имал придружаващи заболявания – чернодробно заболяване и рак на стомаха. Китай вади нова информация за броя на заразените с вируса - 41 души. Докладът излиза точно преди един от най-големите празници в Китай, когато стотици милиони хора пътуват из страната.

13 януари 2020 г.

Доказан е първи заразен с коронавирус в Тайланд. Всъщност е китайка, идваща от Ухан,  диагностицирана с грипоподобни симптоми.

15 януари 2020 г.

Доказан първи случай на заразен и в Япония. Той също е пътувал от Ухан.

17 януари 2020 г.

Китайските здравни служители потвърждават, че втори човек е починал в Китай. Неговата възраст е 69 години. САЩ реагират на епидемията чрез прилагане на скрининг за симптоми на летища в Сан Франциско, Ню Йорк и Лос Анджелис.

20 януари 2020 г.

Първи случай в Южна Корея

Китай съобщава за 139 нови случая на болни, включително и трета смърт. Китайският президент Си Дзинпин дава изявление и обявява, че вирусът трябва да бъде задържан на всяка цена. Китайските здравни експерти потвърждават че коронавирусът се предава от човек на човек.

Потвърждават се и случаи извън Китай в няколко страни едновременно - Корея, Япония и Тайланд.

коронавирус карта на света

21 януари 2020 г.

Първи случай в САЩ

Болният се е завърнал от Китай и е на 30 години. В същото време, Китай обявяват нова бройка на заразените - 300 човека. Първи случай се появява и в Австралия, където отново е човек, посетил Ухан.

Учените от Националния институт по здравеопазване (NIH) в САЩ започват да разработват ваксина срещу вируса.

22 януари 2020 г.

СЗО не обявява международна здравна извънредна ситуация

Вирусът е заразил над 500 души и е довел до смъртта на 17 души. СЗО провежда среща в Женева и решава да изчака с обявяването на извънредна ситуация. Властите в Ухан обсъждат да затворят временно летището и гарите, за да овладеят вируса.

23 януари 2020 г.

Китай забранява пътуването от и до Ухан и още два града. Китайските власти затварят Ухан, като отменят самолети и влакове, напускащи града, спират автобуси, метро и фериботи. 11 милиона души не могат да пътуват.

 Сингапур отчита първи случай на заразен. Пекин отменя тържествата за Китайската Нова година.

24 януари 2020 г.

Китай започва да строи временни болници

Китайските власти започват да сторят нова болница с 1000 места, като планът е, тя да бъде завършена за 6 дни. Освен това помещенията в нея са високо изолирани, за да може да се задържи болестта. Веригите Старбъкс и Мкдоналдс затварят в Китайската провинция. Тайланд спира полетите до Ухан до 4 февруари. Властите в Сингапур започват да мерят температурата на хората на летището и пристанището им.

25 януари 2020 г.

Хонг Конг обявява извънредно положение

Хонг Конг спират училищата до 17 февруари и отменят всички посещения в Китай. До този момент при тях има 5 потвърдени случая. В Канада и Непал имат по един случай на заразен. Китай забранява търговията с диви животни до отслабването на огнището на коронавирус. Круизните кораби спират да пътуват към Китай.

СЗО - извънредно положение 

30 януари 2020 г.

Световната здравна организация обявяват извънредно положение

Няколко дни преди това имат среща с китайските власти и обсъждат решението. На 30 януари, то вече е факт. Русия затварят границата си с Китай. Броят на смъртните случаи от вируса са достигнали 170 към края на 29 януари, като са заразени общо 7 783 души, от които 7 678 са в Китай.

5 февруари 2020 г.

Круизен кораб от Япония поставя под карантина пътниците си

След като проверяват пътниците, които са били на туристическа обиколка в Китай, откриват, че голяма част от тях са болни. Броят на заразените извън Китай скача.

6 февруари 2020 г.

Англия вече има трима заразени. Коронавирусът води до 565 смъртни случая общо. Общият брой на потвърдените случаи е 28 275, от които 3 859 са тежки.

10 февруари 2020 г.

Смъртният брой в Китай надмина броя на загиналите от SARS в световен мащаб. От коронавирус до тази дата, загиналите са 908, а от SARS 774 души. Към този момент броят на потвърдените случаи на зараза в Китай е нараснал до 40 171.

На този ден, международни експерти от СЗО пристигат в Китай, за да помогнат за овладяването на огнището от коронавирус. СЗО правят и още едно важно нещо през този ден, вече се счита, че коронавирусът Covid-19 не се предава само от хора, които са били в Ухан.

коронавирус микроскопичен изглед

14 февруари 2020 г.

Франция има първи смъртен случай - първи и за Европа

Починалият е китаец, дошъл от заразената провинция в средата на януари. Малко след това положението му се е влошило и тялото му не е издържало.

23 февруари 2020 г.

Италия отчита много случаи на заразени с коронавирус Covid-19

Европа се сблъсква с първото си голямо огнище, тъй като броят на съобщените случаи в Италия нараства до повече от 150. В региона на Ломбардия затварят 10 града. Училищата също се затварят, както и всички събития, на които могат да се събират много хора.

24 февруари 2020 г.

Иран се очертава като втората страна с най-много случай след Китай

Иран заяви, че има 61 случая на коронавирус и 12 смъртни случая, повече от която и да е друга страна, освен Китай, а експертите по обществено здраве предупредиха, че Иран е причина за притеснение, защото граничи с много други държави.

26 февруари 2020 г.

Латинска Америка съобщава за първия си случай с коронавирус

Бразилските здравни власти съобщават за 61-годишен мъж, завърнал се от Италия, който е с положителен резултат за коронавирус.

29 февруари 2020 г.

Първи починал човек в САЩ

Администрацията на Тръмп налага предупреждение да не се пътува до Италия, Иран и Южна Корея.

8 март 2020 г.

Италианският премиер Джузепе Конте подписва указ, с който се ограничават пътуванията в целия регион Ломбардия и 14 други провинции, като се ограничават движенията на повече от 10 милиона души в северната част на страната.

9 март 2020 г.

Цяла Италия минава под специален режим.

11 март 2020 г.

Тръмп обявява, че ще държи под карантина всички дошли от Европа. СЗО обявява коронавирус Covid-19 за пандемия.

5
, обновено на 18/03/2020
публикувал: News359.bg