Кои видове хляб са здравословни?

Кои видове хляб са здравословни?

Независимо дали търсите здравословна закуска, добър заместител на хранене или източник на фибри, ще се радвате да научите, че на пазара има редица хлябове, които са пълни с хранителни вещества. Някои от здравословните хлябове се правят с пълнозърнести храни, овесени ядки и дори ленени семена, които осигуряват редица ползи за здравето.

Овесен хляб

За разлика от конвенционалния хляб, овесеният хляб е много питателен. Приготвя се от овес, пълнозърнесто брашно и мая. Това е чудесен избор за сандвичи или препичане.

Овесът съдържа много диетични хранителни вещества, включително фибри и протеини. Те също са добър източник на няколко витамина В. Те са богати на понижаващ холестерола бета-глюкан. И те са добър източник на няколко други хранителни вещества, включително желязо, магнезий и фосфор.

Овесеният хляб е добър вариант за хора, които се опитват да намалят мазнините и захарта. Също така е чудесен заместител на традиционния пшеничен хляб. Има много рецепти за овесен хляб, включително версии без глутен. И овесен хляб се предлага в много магазини за хранителни стоки.

Пълнозърнест хляб

Избирането на пълнозърнест хляб за вашата закуска е чудесен начин да започнете деня си правилно. Пълнозърнестите храни са здравословна част от вашата диета и осигуряват много фибри и други важни хранителни вещества.

Пълнозърнестият хляб се прави от зърна като пшеница, овес, ечемик и кафяв ориз. Тези пълнозърнести храни са чудесен източник на фибри, манган и други минерали. Изборът на хляб, който съдържа зърнени култури, е най-добрият начин да гарантирате, че получавате всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Пълнозърнестите храни са отличен източник на протеини и въглехидрати. Те също така съдържат различни витамини и минерали.

Известно е също, че пълнозърнестите храни помагат за понижаване на холестерола и кръвното налягане. В допълнение, пълнозърнестите храни могат да помогнат за предотвратяване на киселинен рефлукс.

Хляб с ленено семе

Независимо дали сте на безглутенова диета или диета с ниско съдържание на въглехидрати, хлябът с ленено семе е здравословна алтернатива на белия хляб. Той не само е с по-малко въглехидрати от белия хляб, но има и орехов вкус. Лененото семе също е добър източник на фибри и протеини.

Установено е, че лененото семе намалява риска от хронични заболявания. Той е добър източник на фибри, които помагат за понижаване на нивата на кръвната захар. Освен това съдържа антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Тези хранителни вещества помагат за понижаване на холестерола. Освен това е установено, че лененото семе помага при възпаление на сърцето.

Фибрите в лененото семе са добър източник на витамини и минерали. Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържането на здравословен метаболизъм. Добавянето на ленено семе към обичайните рецепти за хляб помага да се увеличи антиоксидантната сила на хляба.

Многозърнест хляб

В сравнение с други видове хляб, многозърнестият хляб има по-високо съдържание на фибри. Тези фибри помагат на тялото ви да поддържа здрави черва. Освен това ви помага да смилате храната по-добре. Многозърнестият хляб също е добър източник на витамини и минерали.

Основната разлика между многозърнестия хляб и белия хляб е вида на използваните зърна. Повечето многозърнести хлябове се правят от пшеница, ечемик и други пълнозърнести храни. Това осигурява на хляба по-сърдечен вкус и текстура.

Пълнозърнестите храни съдържат фибри, витамини от група В и магнезий. Тези хранителни вещества помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет. Фибрите в многозърнестия хляб също предпазват от запек.

Пълнозърнестите храни също са богати източници на омега-3 мазнини, които помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Фибрите в многозърнестия хляб също подхранват чревните бактерии, което може да укрепи храносмилателния тракт.

Ръжен хляб

Ръженият също е един от различните видове здравословен хляб. Сред многото му предимства е способността му да контролира кръвната захар. Ако се борите с регулирането на теглото, може би е добра идея да помислите за този въглехидрат. Той е с нисък гликемичен индекс и съдържа голямо количество фибри. Това влакно също може да помогне за понижаване на холестерола.

Проучванията показват, че ръженият хляб е полезен и за здравето на сърцето. Съдържа различни хранителни вещества, включително цинк, витамини от група В и магнезий. Също така е богато на фитоестрогени, които имат подобни ефекти върху тялото като естрогена. Тези съединения могат да помогнат за регулирането на хормони, като инсулин.

Ръженият хляб също е полезен за здравето на храносмилателната система. Съдържа разтворими фибри, които помагат да се поддържат изпражненията меки и могат да понижат нивата на холестерола. Тези фибри също така стимулират растежа на здрава чревна флора. Флората помага за елиминирането на отпадъците от храносмилателната система, което също може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво.

0
, обновено на 01/12/2022
публикувал: News359.bg