Кога да сменим зимните гуми

Кога да сменим зимните гуми

Този въпрос има съвсем лесен отговор - смяната на сезона означава и подмяната на зимните с летни гуми. Точното време няма как да бъде точно определено, но като цяло правилото е температурата да бъде над 7 градуса по Целзий и тази тенденция да се задържи. Това е важно, защото зимните гуми се предназначават за ниски температури и специфичните условия на пътя и може да се износят по-бързо на асфалт с по-висока температура. Смяната на гумите регулярно, при промяна на времето помага за оптималната им ефективност и сигурност по пътя. Ако заложим на качествени гуми GoodYear, гарантирано ще имаме сигурност на пътя. Все пак, точният момент за смяната може да варира в зависимост от климатичните условия и от индивидуалните предпочитания и изисквания. Нека видим какво е характерно за 

Какви са зимните гуми

Зимните гуми са специално проектирани така, че са бъдат предназначени за употреба при ниски температури, сняг, лед и други зимни условия на пътя. Те имат редица особености, които ги правят подходящи за условията в периода есен-зима:

 1. По-мека гума: Зимните гуми са направени от по-мека гума, която остава гъвкава при ниски температури. Това позволява по-добро сцепление с пътната настилка дори при замразени или заснежени пътища.
 2. Шарка с по-голяма дълбочина: Профилът на шарката на зимните гуми обикновено е по-дълбок от този на летните. Това позволява по-добро преминаване през сняг и по-ефективно отвеждане на водата от гумата при разтапяне на снега или леда.
 3. Ламели и сипки: Зимните гуми често имат ламели и сипки върху шарката, които осигуряват по-добро сцепление със сняг и лед, като предотвратяват приплъзване и подобряват управлението.
 4. Специални смеси от гума: Зимните гуми използват специални смеси от гума, които запазват гъвкавостта си при ниски температури и предлагат по-добро сцепление.

Тези характеристики правят зимните гуми подходящи за използване в студени и снежни условия, като повишават сигурността и управляемостта на превозното средство на пътя.

Какви са летните гуми

Летните гуми са проектирани да осигуряват оптимално сцепление и управляемост при доста по-високи температури и сухи или мокри условия на пътя. Ето някои от основните им характеристики:

 1. По-твърда гума: Летните гуми обикновено са направени от по-твърда гума, която запазва стабилността си дори при високи температури, респективно нагорещените настилки. Това помага за по-добра управляемост и стабилност при движение по асфалт и камък.
 2. Повърхност с по-малко ламели и сипки: За разлика от зимните гуми, летните гуми обикновено имат по-гладка повърхност без значителни ламели и сипки. Това осигурява по-добро сцепление със сухия асфалт и по-добро управление при високи скорости.
 3. По-ниска профилна височина: Летните гуми често имат по-ниска профилна височина от зимните гуми, което ги прави по-подходящи за стабилно и спортно управление на автомобила.
 4. По-добро отвеждане на вода: Летните гуми са проектирани да отвеждат водата от гумата по-ефективно, което помага за предотвратяване на аквапланинг и за подобряване на сцеплението при мокри условия на пътя.

Летните гуми са най-подходящи за употреба през топлите месеци на годината, когато температурите са над 7 градуса Целзий и когато не се очаква замразяване на пътя. Те предлагат оптимално представяне при летни условия и са едно от най-важните компоненти за безопасността и управлението на превозното средство.

Повече за всесезонните гуми

Всесезонните гуми, както подсказва и името им, са гуми, които са проектирани да предложат сравнително добро сцепление и управляемост в различни климатични условия през цялата година, включително летни и зимни условия. Ето някои от основните компоненти за всесезонните гуми:

 1. Комбинирани характеристики: Всесезонните гуми са проектирани да комбинират характеристиките на летните и зимните, предлагайки балансирано сцепление и управляемост както на сухи, така и на мокри пътища, както и при лек сняг.
 2. По-гъвкава гума: Всесезонните гуми са направени от по-гъвкава гума отколкото летните, която може да запази своите характеристики при по-ниски температури, което ги прави подходящи за зимни условия.
 3. Шарка със сипки и ламели: Много всесезонни гуми имат шарка със сипки и ламели, което им помага да предложат по-добро сцепление при лек сняг и лед, подобрявайки управляемостта и сигурността при зимни условия.
 4. По-дълга издръжливост: Всесезонните гуми обикновено имат по-дълъг живот отколкото зимните или летните гуми, тъй като са предназначени за употреба през цялата година и не се износват толкова бързо.

Всесезонните гуми GoodYear са подходящи за шофиране в региони с мек климат, където няма екстремни зимни условия с голямо количество сняг и лед. Те са удобен избор за хора, които предпочитат гуми, подходящи за всякакви климатични условия. Въпреки това, ако живеете в регион със сурови зимни условия, зимните гуми вероятно ще бъдат по-подходящ избор за вас.

Партньорството с качествени специалисти като център за гуми Диана ви гарантира професионална грижа за автомобила, навременна поддръжка и безпроблемно шофиране.

Източник на изображението : freepik.com

0
, обновено на 30/04/2024
публикувал: News359.bg