Какво трябва да знаете за яйчената темперна боя

Какво трябва да знаете за яйчената темперна боя

Векове наред яйчената темпера е била предпочитаната боя за художниците. Открити са ренесансови и средновековни шедьоври с темперна боя, които днес можете да видите в музеи и художествени галерии по цял свят.

Яйчената темперна боя е по-издръжлива от маслените бои и е по-ярка и наситена като покритие. В Maestro Pan ще откриете съвременни темперни бои, които предлагат десетки предимства на професионалните художниците. Какви обаче са били преди време темперните бои и какви са им отличителните свойства? Нека да видим по-долу всичко, което трябва да знаете за този вид боя.

Какво е яйчна темпера?

Яйчната темпера е форма на боя, която се създава чрез смесване на яйчен жълтък с прахообразни пигменти и малко вода. Традиционният ѝ състав е този, но модерният включва и някои други добавки, които подпомагат издръжливостта на боята.

Защо да използваме яйчена темперна боя?

Температа е по-прозрачна от маслените бои и съдържа по-малко пигмент, което позволява на светлината да прониква през нея и да се отразява от бялата повърхност отдолу. Друго предимство на яйчената темперна боя е, че за разлика от маслената живопис, тя е устойчива на светлина, а цветовете й не потъмняват и не се променят с годините.

По какво се различава яйчената темперна боя от маслените бои?

Темперната боя не може да се наслоява по същия начин както маслената боя и не може да се използва за създаване на импасто. Освен това изсъхва много по-бързо, което означава, че художниците трябва да работят върху малка площ, изграждайки последователни слоеве, използвайки малки щрихи и кръстосани щриховки. Това я прави най-подходяща за фина, детайлна работа.

розова темперна боя

Откъде се е появила темперната боя?

Яйчната темпера е била използвана в древните времена много дълго време, включително и в така популярните реалистични портрети на мумии от Фаюм, създадени в Египет от около 1 век пр. н. е. до 3 век сл. н. е. В раннохристиянската епоха темперните бои са били използвани и за рисуване на икони - традиция, която е оцеляла в Източноправославната църква до днес.

Докато средновековните художници са украсявали интериора на църквите и светските дворци със стенописи, яйчената темпера е била използвана в почти всички малки картини до 15-ти век, когато фламандски художници, като Ян ван Ейк, създават маслената живопис.

Работата на Микеланджело (1475–1564) брилянтно улавя повратната точка в италианското ренесансово изкуство, когато художниците преминават от яйчена темперна боя към маслената боя. От този момент нататък маслото става доминираща среда до 19 век.

Темперната боя през 20 век и след това

Въпреки че яйчната темпера никога не е била използвана толкова широко, колкото до Ренесанса, редица художници от 20-ти век възприемат тази боя като своя, включително Джорджо де Кирико, Стенли Спенсър и Андрю Уайет.

Темперните бои предоставят възможност за рисуване с изключително наситен цвят и блясък. Някои художници дори твърдят, че темперната боя изглежда като жива и в същото време се втвърдява веднага щом се срещне с повърхността.

Когато се изградят няколко слоя се получава богата повърхност. Колкото повече боя човек влага, толкова по-наситено е изображението, което е един от основните принципи при рисуването с темперна боя.

Какви консумативи са ви необходими за рисуване с яйчена темпера?

Ако се изкушавате да опитате да рисувате с темперни бои, то ще са ви необходими някои неща като например:

  • Панелена плоскост: тополата е най-често използвана от художниците и е по-издръжлива от MDF плоскостите;
  • Лепило и белтък, за да създадете добра основа за вашата картина;
  • Яйчени жълтъци, внимателно отделени от белтъците;
  • Пигменти;
  • Четки с меки косъмчета;
  • Керамична палитра за смесване.

Сигурни сме, че искрено ще се забавлявате, докато рисувате с темперни бои. Ще създадете красиви произведения, чиито цветове ще ви зарадват с наситеността и яркостта си.

За повече информация посетете https://maestropan.net/

5
, обновено на 03/10/2022
публикувал: News359.bg