Какво трябва да знаем за холестерола?

Какво трябва да знаем за холестерола?

Холестеролът е подобно на мазнини вещество, което се съдържа в животинските продукти. Холестеролът не се разтваря във вода. И тъй като човешката кръв е водна среда, съвместимостта на водната среда на кръвта и мастноподобното състояние на холестерола се постига благодарение на водоразтворимите протеини - липопротеините, които са носители на холестерола, следователно липопротеините са транспортна форма на мазнини, по-специално холестерол. Холестеролът е един от важните компоненти на клетъчните мембранни структури, които определят неговата здравина, еластичност, пропускливост за различни вещества.

 

Холестеролът служи като суровина за синтеза на някои хормони, по-специално половите хормони на жените и мъжете, стероидните хормони, жлъчните киселини се образуват в черния дроб поради холестерола.

 

Определено количество холестерол отива в образуването на витамин D, който, както знаете, участва в усвояването на калция и фосфора от организма. При определено присъствие на холестерол настъпва клетъчно делене и не само клетъчно делене, но и материал, който възстановява увредените клетъчни мембрани. Холестерол и атеросклероза: хипотези и факти.

Причините за атеросклерозата и механизмът на нейното развитие днес не могат да се считат за окончателно установени. До този момент няма надежден метод за лечение на атеросклероза или за нейната профилактика. Какви са причините за безпомощността на медицината пред това ужасно заболяване? Това са фундаментално погрешни, но вкоренени заключения, традиционно стереотипно мислене в медицината, сляпа вяра в авторитетите и ... интереси на производителите на диетични храни и фармацевтични продукти. Не може да се каже, че новите теории за появата на атеросклероза са скрити от обществеността, те просто не се популяризират.

 

В процеса на формиране на атеросклероза състоянието на съдовата стена играе не по-малка роля от нарушенията на липидния метаболизъм. Сред факторите, които увреждат стените на кръвоносните съдове, наскоро особено внимание привлича хомоцистеинът, междинен продукт от обмена на основната аминокиселина метионин. Обикновено хомоцистеинът живее в тялото за много кратко време и под действието на ензими с дълги имена се превръща обратно в метионин или в следващия метаболитен продукт, цистатионин. Различни нарушения в организма водят до натрупване на хомоцистеин в него и причиняват редица патологични ефекти, по-специално засяга вътрешната стена на артериите. В резултат на това се образуват разкъсвания на ендотела (вътрешния слой на съдовата стена), които тялото се опитва да излекува. За това той използва холестерол и други липиди. Може би, образуването на атеросклеротични плаки е патологично развитие на защитна реакция, насочена към елиминиране на дефект в съдовата стена и холестеролът не е причина, а следствие. Работата на ензимите, участващи в биохимичните трансформации на хомоцистеин, е невъзможна без кофактори („помощници“) - витамини В6, В12 и В9 (фолиева киселина). Това е възможен подход за профилактика и лечение на атеросклероза с помощта на витамини от група В, предимно фолиева киселина. Теорията за хомоцистеина много убедително обяснява причините за атеросклерозата. Но докато теорията за холестерола остава общоприета, лекарите и пациентите, противно на фактите, здравия разум и биохимията на тялото, се борят до смърт (в буквалния смисъл на думата) с вещество, без което животът е просто невъзможен. насочена към премахване на дефект в съдовата стена, а холестеролът не е причина, а ефект. Работата на ензимите, участващи в биохимичните трансформации на хомоцистеин, е невъзможна без кофактори („помощници“) - витамини В6, В12 и В9 (фолиева киселина). Това е възможен подход за профилактика и лечение на атеросклероза с витамини от група В, предимно с фолиева киселина. Теорията за хомоцистеина много убедително обяснява причините за атеросклерозата. Но докато теорията за холестерола остава общоприета, лекарите и пациентите, противно на фактите, здравия разум и биохимията на тялото, се борят до смърт (в буквалния смисъл на думата) с вещество, без което животът е просто невъзможен. насочена към премахване на дефект в съдовата стена, а холестеролът не е причина, а следствие. Работата на ензимите, участващи в биохимичните трансформации на хомоцистеин, е невъзможна без кофактори („помощници“) - витамини В6, В12 и В9 (фолиева киселина). Това е възможен подход за профилактика и лечение на атеросклероза с помощта на витамини от група В, предимно фолиева киселина. Т

 

еорията за хомоцистеина много убедително обяснява причините за атеросклерозата. Но докато теорията за холестерола остава общоприета, лекарите и пациентите, противно на фактите, здравия разум и биохимията на тялото, се борят до смърт (в буквалния смисъл на думата) с вещество, без което животът е просто невъзможен. е невъзможно без кофактори ("помощници") - витамини В6, В12 и В9 (фолиева киселина). Това е възможен подход за профилактика и лечение на атеросклероза с използване на витамини от група В, предимно фолиева киселина. Теорията за хомоцистеина много убедително обяснява причините за атеросклерозата. Но докато теорията за холестерола остава общоприета, лекарите и пациентите, противно на фактите, здравия разум и биохимията на тялото, се борят до смърт (в буквалния смисъл на думата) с вещество, без което животът е просто невъзможен. е невъзможно без кофактори ("помощници") - витамини В6, В12 и В9 (фолиева киселина). Това е възможен подход за профилактика и лечение на атеросклероза, като се използват витамини от група В, предимно фолиева киселина. Теорията за хомоцистеина много убедително обяснява причините за атеросклерозата. Но докато теорията за холестерола остава общоприета, лекарите и пациентите, противно на фактите, здравия разум и биохимията на тялото, се борят до смърт (в буквалния смисъл на думата) с вещество, без което животът е просто невъзможен.

 

 

0
, обновено на 22/04/2022
публикувал: News359.bg