Какво представляват винтовите гайки?

Какво представляват винтовите гайки?

Винтовите гайки са крепежни елементи с резба, които се използват за закрепване на две метални части заедно. Те могат да бъдат изработени от различни материали, в зависимост от предназначението им. Като цяло, колкото по-твърда е гайката, толкова повече сила може да упражнява. Например, гайка с диаметър на стъпката 8 ще може да упражнява сила от 800 MPa. Тази стойност обаче е само ориентировъчна. При избора на гайка трябва да се имат предвид няколко фактора.

Употреба

Целта на гайката е да закрепи две части от метал заедно. Тези две части се държат заедно чрез триене на резбите, леко разтягане на болта и компресия на частите. Освен това гайките могат да бъдат закрепени с ключалки и лепила, които предотвратяват разхлабването им. Следователно тяхното използване е широко разпространено в производството и промишлените приложения.

Гайките се използват във всеки аспект от нашия живот. Мотоциклети, лаптопи, гигантски коли, самолети, маси, седалки и много други ежедневни предмети са направени с различни видове болтове, винтове и гайки. Разликата между винтовете и болтовете е в начина, по който се използват. Винтът е с резба, докато болтът е гайка с плоско дъно.

Видове

Шестостенните гайки са популярно решение за закрепване с вътрешна резба. Имат шестоъгълни форми и се предлагат от неръждаема стомана, найлон и въглеродна стомана. Шестоъгълните гайки се използват широко в почти всяка индустрия.

Специалните гайки включват гайки с прорези, които са проектирани да пасват в отворите на болта. Други видове гайки включват заключващата гайка, която използва телена връзка или шплинт за фиксиране на място. Те също така включват крилчати гайки, които се използват в случаите, когато е необходимо често регулиране.

Установяващите винтове са друг вид крепежни елементи. Повечето от тях са с пълна резба. Често са без глави. Слепите фиксиращи винтове са известни в Обединеното кралство като резбови винтове и се монтират в отвори с резба. Винтовете за гнездо са тези с гнездо. Главите им имат четири страни, осигурявайки по-голяма площ за захващане на потребителя.

Размери

Размерът на гайката зависи от размера на крепежния елемент. Размерът на гайката трябва да съответства на размера на резбите, за да пасне правилно в отвора. Ако гайката е твърде голяма или твърде малка, тя може да излезе от дупката.

Гайките са често срещани крепежни елементи, които имат наистина широко разпространение, както в дома и в офиса, така и при превозните средства, и различни други конструкции. Ако не знаете какъв вид са ви нужни, консултирайте се със специалистите на КАМ-04, те с радост ще ви помогнат и ще ви предложат качествени крепежни елементи.

0
, обновено на 18/10/2022
публикувал: News359.bg