Какво представлява хипогликемията?

Какво представлява хипогликемията?

Този информационен лист е посветен на т.нар. реактивна хипогликемия, която може да засегне и хора без диабет. За повече информация относно хипогликемията, свързана с диабета, вижте нашия информационен лист за диабета. От медицинска гледна точка трябва да бъдат изпълнени следните 3 критерия, за да може да се каже, че даден човек има реактивна хипогликемия:

  • внезапен спад на енергията, придружен от нервност, треперене, глад или други симптоми;
  • ниво на кръвната захар под 3,5 милимола на литър (mmol/l) по време на появата на симптомите;
  • изчезване на дискомфорта след прием на захар, например бонбони или плодов сок.

Тези критерии са установени през 30-те години на миналия век от американския хирург д-р Алън Уипъл, който се интересува от заболявания на панкреаса. Те са известни като триадата на Уипъл.

Реактивната хипогликемия е противоречива тема. Много хора смятат, че имат хипогликемия, но не отговарят на всички критерии. Например, те редовно изпитват умора, ниска енергия и нервност, но нивата на кръвната им захар остават напълно нормални. Затова в тези случаи лекарят не може да заключи, че е налице хипогликемия.

Няма ясно обяснение за произхода на тези "псевдохипогликемии". Причината може да е паника или прекомерен стрес. Възможно е също така организмът на някои хора да реагира по-силно на спада на кръвната захар. В медицината "истинската" хипогликемия, която отговаря на трите горепосочени критерия, обикновено се диагностицира при хора с нарушен глюкозен толеранс (предварителен стадий на диабет), диабет или друго заболяване на панкреаса. Операцията на стомаха също може да доведе до хипогликемия, но това се случва рядко. Независимо дали става въпрос за истинска хипогликемия или за "псевдохипогликемия", симптомите се контролират и предотвратяват по един и същи начин, включително чрез различни промени в хранителните навици.

Глюкозата в кръвта осигурява на органите основния им източник на енергия. Той се получава при храносмилането на захарите в храната. Те са известни като въглехидрати или въглехидрати. Десертите, плодовете и зърнените продукти (ориз, макаронени изделия и хляб) са пълни с тях. Нормалното ниво на кръвната захар на гладно (т.е. след 8 часа без хранене) при недиабетици е между 3,5 mmol/l и 7,0 mmol/l. След хранене тя може да се повиши до 7,0 mmol/l. След хранене той може да се повиши до 7,8 mmol/l. Между храненията организмът трябва да осигури достатъчно глюкоза в кръвта, за да осигури източник на енергия за органите. Черният дроб осигурява тази глюкоза или като я синтезира, или като освобождава глюкозата, която съхранява под формата на гликоген. Мускулите също съдържат гликоген, но той не може да се използва за възстановяване на ниските нива на кръвната захар. Нивата на кръвната захар се контролират от няколко хормона. Инсулинът, който се отделя след хранене, понижава нивото на кръвната захар, докато глюкагонът, хормонът на растежа, адреналинът и кортизолът го повишават. Всички тези хормони са прецизно настроени, за да поддържат нивото на циркулиращата глюкоза относително постоянно, дори на гладно.

Може да разгледате повече по темата на тази страница: https://azcare.bg/diabet/za-diabeta/ostri-uslojneniya-na-diabeta/xipoglikemiya-niska-kravna-zaxar

0
, обновено на 15/08/2022
публикувал: News359.bg