Какво е Inode и хостинг ограниченията

Какво е Inode и хостинг ограниченията

Inode е запис в дискова таблица, който съдържа информация за даден файл или папка, като например неговия размер, собственик, възел на устройството, socket, pipe и т.н., с изключение на съдържанието на данните и името на файла.

Броят на inode в акаунта ви е равен на броя на файловете и папките, които имате в него. Проблемите с inodes обикновено възникват на различни хостинг сървъри, които слагат ограничение на броя използвани inodes в един акаунт. Едни от малкото хостинг компании, които предлагат хостинг с неограничени inodes e Jump.bg, като цялостна информация за това има на сайта на Phenona.

Всеки път, когато се отваря файл, inode-то на файла се прочита от ядрото на сървъра. Колкото повече файлове/папки имате, толкова повече inodes използвате. А колкото повече inode използвате, толкова повече системни ресурси консумира вашият акаунт. Ето защо е често срещана и необходима практика сред хостовете да ограничават броя на inode на споделен сървър, където не е подходящо един акаунт да използва системните ресурси и да не оставя енергия за другите акаунти.

В случай че акаунтът ви достигне максималния брой inodes, той може да бъде изключен от системата за архивиране или да имате проблеми с качването на файлове, получаването на имейли и да виждате грешки при достъп до уебсайта си.

Как да намаля броя на inodes, които използва моят акаунт?

Броят на inodes е равен на общия брой файлове и папки във вашия хостинг акаунт. Следователно, за да намалите броя на inode, трябва да намалите броя на файловете и папките. Най-често това се прави чрез:
Премахване на всички файлове и папки, които не са ви необходими - Можете да използвате инструмента за управление на файлове или FTP, за да получите достъп до акаунта си и да изтриете файловете и папките, които не са ви необходими. Ето някои от най-често срещаните случаи, които могат да ви дадат представа за това как да намалите броя на inodes, с които разполагате.

  1. Премахване на стари резервни копия - Обичайно е резервните копия, които се създават по график от приставки или услуги на трети страни, да запълнят цялото налично дисково пространство, ако бъдат оставени без наблюдение. Изтеглете неизползваните резервни копия и ги изтрийте от хостинг акаунта си, за да спестите дисково пространство и inodes.
  2. Изтриване на неактивни плъгини - Ако използвате WordPress и имате плъгини, които не са активни на вашия сайт - моля, изтрийте ги. Деактивирането на плъгините оставя кодовата база в акаунта ви, като увеличава квотата ви за inodes.
  3. Премахване на неизползваните размери на изображенията - Ако използвате WordPress, вашата тема може да генерира множество копия на всяко качено изображение, някои от които са неизползвани. Проверете настройките на темата си и оставете само тези, които действително използвате на сайта си. След това регенерирайте миниатюрите, като изтриете неизползваните размери с помощта на плъгин като Regenerate Thumbnails.
  4. Проверете броя на кеш файловете, които имате - Съвременните уеб приложения по подразбиране обикновено използват кеширане на файлове, което означава, че те може да генерират голямо количество кеширащи файлове във вашия акаунт, като по този начин увеличават общия му inode. Проверете папката "кеш" на уебсайта си и намалете броя на редовно съхраняваните кеширани файлове. Повечето уеб приложения, които съхраняват кеш, включват опция за изчистване на кеша от административната им област. За WordPress проверете папката wp-content за папки с подобни имена и ги изчистете. Препоръчваме ви да използвате плъгини за кеширане като WP Rocket или Litespeed cache за кеширане и производителност, които не разчитат на кеширане на базата на файлове и няма да увеличат квотата ви за inodes.
  5. Изтрийте папката .opcache в профила си - Можете да използвате FTP, за да изтриете системната папка .opcache в акаунта си. В случай, че използвате PHP 7.x, това е мястото, където се съхранява opcaches. Не се притеснявайте, тя ще бъде възстановена, но в нея ще липсва остарял кеш от по-стари версии на PHP или код, който вече не е активен в акаунта ви.
  6. Почистете имейл акаунтите си - Пощата добавя към общата квота за inodes, тъй като имейлите са файлове, съхранявани в акаунта ви. Препоръчваме ви редовно да изтривате папките Junk/Spam, в които обикновено се натрупват голям брой имейли. Редовно почиствайте папките си Trash/Bin, които събират изтрити имейли, но ги съхраняват на сървъра. И накрая, но не на последно място, можете да премахвате имейли, идващи от бюлетини, и автоматично генерирани такива, които не са ви необходими.

Ако сте спазили всички горепосочени правила и все още имате нужда от допълнително дисково пространство или inodes, можете да обмислите надграждане на акаунта си до по-висок хостинг план с по-висока квота inodes.

5
, обновено на 18/05/2021
публикувал: News359.bg