Какво е фотоподмладяване?

Какво е фотоподмладяване?

Проблемите с кожата като розацея, пигментация от слънчевите лъчи, белези от акне и старческите петна засягат много хора, които всекидневно се разочароват от вида си в огледалото.

За огромно щастие, днес съществуват много на брой и различни неинвазивни лечения, които подобряват състоянието и вида на кожата. Едно от тези лечения е така нареченото фотоподмладяване, което можете да ви бъде извършено в Центрове за естетична медицина ЕНИГМА от професионалисти, доказали се в сферата. Нека да разгледаме какво представлява процедурата и какво трябва да не правите преди и след нея.

И така, какво е фотоподмладяване?

Наименованието определено загатва подмладяване и то с помощта на светлина, но възможно ли е това изобщо? Според специалистите тази процедура прави кожата по-гладка, създавайки равномерен тен и намалявайки често срещаните кожни проблеми.

Как работи фотоподмладяването?

Използва се технологията IPL (Intense Pulsed Light), която е козметична технология, често свързвана само с епилацията. Когато се използва за лечение на проблеми с пигментацията на кожата обаче, светлинните лъчи навлизат в кожата, пигментите в клетките абсорбират светлинната енергия и се нагряват. Това причинява контролирано увреждане и на по-късен етап те се изхвърлят от кожата.

IPL светлината стимулира и фибробластите, които са отговорните клетки за производството на колаген. Те осигуряват „скелето“ на кожата, изглаждайки и запълвайки я.

Когато се подложите на фотоподмладяване, ще получите очила, които да ви предпазят от мощните лъчи на светлината. Напълно възможно е, ако зоната за третиране е деликатна или пък прага ви на чувствителност е нисък, мястото да бъде третирано и с обезболяващ крем. След като се почувствате комфортно, специалистът ще започне лечението с IPL светлина. Зоната може да е най-разнообразна - части от лицето, цялото лице, деколтето или дори ръцете. Спрямо зоната и целите на лечението, специалистът ще избере най-подходящата дължина на вълната. Възможно е дължината на вълната да се променя при всяка сесия, като се увеличава или намалява интензитета.

Ако имате розацея, белези от акне или хиперпигментация, то фотоподмладяването ще ви помогне да се справите с тях. Ще засили производството на колаген и кожата ви ще започне да изглежда по-свежа и с по-добър цвят. Като допълнителен ефект, това ще забави и появата на бръчки и видими вени.

Болезнено ли е фотоподмладяването?

IPL лечението не носи непоносима болка, но може на моменти да бъде некомфортно.  Самата процедура трае около 20 минути и не е нужен дълъг престой след това. Ако желаете можете да се върнете към ежедневните си задължения без това да представлява трудност.

кожа след фотопигментация

Кои са нещата, които трябва да избягвате преди фотоподмладяване?

На първо място трябва да се погрижите за цялостното си здраве и преди процедурата да не пиете ибупрофен или аспирин поне седмица преди това. Преди самата процедура, кожата ви трябва да е чиста и суха. Не трябва да имате и тен, така че 2-3 седмици по-рано ограничете слънчевото излагане, а ако ви се наложи използвайте слънцезащитен фактор поне 30+.

Също така преди процедурата не трябва да използвате ретиноиди, тетрациклин или миноциклин поне една седмица. Хубаво е да не ги използвате и след лечението. Естествено, излагането на слънце след процедурата също не е препоръчително. Докато кожата ви е чувствителна и регенерира не трябва да си вземате прекалено горещи душове или пък да ходите на парна баня или сауна.

Има ли странични ефекти фотоподмладяването?

След като вашата IPL сесия приключи, най-вероятно ще имате зачервяване и може би ще усещате кожата си на това място леко ожулена. Кожата ви ще започне да се бели и лющи, но е необходимо за да е успешна процедурата, да не белите люспичките.

Фотоподмладяването е чудесен вариант за лечение на розацея, не много дълбоки бръчки, хиперпигментация и старчески петна. Процедурата е бърза и има дълготраен ефект, когато е приложена адекватно към кожния проблем. Странични ефекти почти не се наблюдават и дори по-голямата част от тях всъщност са очаквани последствия, които са малко некомфортни. Но пък какво всъщност е този кратък дискомфорт пред добре изглеждащата кожа?

5
, обновено на 04/06/2021
публикувал: News359.bg