Какво е да си типстър (професионален залагащ) на базата на футболни прогнози

Какво е да си типстър (професионален залагащ) на базата на футболни прогнози

В България рядко ще срещнете човек, който се занимава професионално с футболни прогнози и от това да си изкарва прехраната. Спортните залози тук са приети като чист хазарт или начин за забавление, разтоварване и нищо повече. Истината е, обаче, че професионални залагащи (типстъри) има. Те са хора, които дават прогнози, за да се издържат и това е основният им източник на доход. Особено на Запад това е нормална и по-често срещана професия.

Да си успешен типстър, обаче, не е никак лесна работа и в никакъв случаи не е за всеки. Познанията, които трябва да имаш, и същевременно уменията, които трябва да притежаваш, в различни сфери, са сериозни. В тази статия ще опишем и ежедневието на един професионален залагащ и какво му е необходимо да знае и има в повечето случаи, както и най - важните фактори, които ще му помогнат да бъде успешен във футболните прогнози.

betinum

Ние от Бетинум вярваме, че работим с някои от най - добрите, ако не и най, професионални залагащи в света. 

Познанията на професионалния залагащ

Насока в определена ниша

Обикновено професионалните типстъри се концентрират в конкретен спорт, в дадена държава и определени лиги. Има типстъри, които дават само един тип залози като, например, Само “Над 2.5 гола”, само “Картони”, но най - честият случаи е да се дават победи, двойни шансове и Азиатски хендикап.

комбо 12

Оборудване и евентуален екип

Често, обаче, типстърът, всъщност има колеги - екип. Няколкото човека в екипа работят заедно и си помагат, за да подобряват знанията си. В днешно време типстърите често си създават офиси/кабинети с няколко екрана и лаптопа, на които гледат мачове в голяма част от деня, следят движението на коефициентите и черпят всевъзможна информация, за да намерят правилния залог.

екрани и залози

Много от работните им дни протичат бавно с часове пред екраните и особено във футбола повечето работят уикенда, когато има много мачове.

Познания за спорта, но и за залозите

За да е успешен един типстър не се изисква просто да разбира от конкретния спорт. Той трябва да разбира много по - добре света на залозите, какво представляват коефициентите и как се образуват. Кога пазарите отварят, как се движат и всякакви други тънкости. Трябва умело и да работи със статистика и аналитични данни, но не само това.

аналитични данни

Като сте били деца питали ли сте се “С какво тази алгебра ще ми помогне в живота като порасна..”? Определено математиката ще ви помогне да сте успешни в немалко сфери и една от тях са залозите. 

Рядко ще намерите топ футболен анализатор, който да е добър и във футболните прогнози, просто защото той няма да разбира нищо от залози, коефициенти и пазари.

коефицент и залагащи

Тъй като идеята на един професионален залагащ е да намира коефициенти със стойност, т.е. завишени от букмейкъра, той трябва да се сдобие с информация от някъде преди букито. Затова и често добрите типстъри предпочитат да следят местни лиги в ниски дивизии от непопулярни държави, за които букмейкърите имат бегла информация. 

Самоанализ

Има си базови правила и закони, които един типстър винаги е длъжен да спазва ако иска да е успешен. Самоанализът е задължителен в това отношение. Винаги трябва да си води статистика и да си следи най - важните метрики като статистически данни, но има и много по - дълбоки анализи като това в кои периоди изпада в лоша форма, какви са причините, какви са тенденциите и т.н. 

типстър в огледало

В днешно време има изключително много видове инструменти, с които един типстър може да борави като тук визираме инструменти за различни цели - калкулатори, изчисляване на различни видове статистики, приложения за графики и още. 

Има и много статии писани от професионални залагащи, които отделят време за изключително интересни проучвания в сферата на залозите и поведението на типстърите. 

Като цяло светът на спортните залози вече е наука и за да си успешен в него, трябва да си доста отдаден и да се подобряваш постоянно, както на практика във всяко начинание. 

Стабилната психика на професионалния залагащ

Всички фактори, които изброихме по - горе, са само част от многото изисквания да си успешен типстър. Всичко това, обаче, в един момент може да няма значнеие ако професионалният залагащ не е стабилен психически.

Изисква се огромен самоконтрол, дисциплина, мотивация, емоционална  интелигентност и по - конкретно избягване да се поддава на емоциите.

селф контрол

Има много ситуации, в които един типстър ще бъде тестван психически и тук визираме успешни или доста неуспешни негови периоди, защото от високо се пада най - лесно, а пък в лошите периоди е много трудно, тъй като понякога резултати просто няма, а клиентите са недоволни и типстърът трябва да се съвземе без да взима емоционални решения. 

В крайна сметка при един лош период всички забравят за добрите дни и залагащият е притиснат до стената. Освен това в лошите месеци той трябва да пуска бонуси на своите клиенти, за да ги задържи, с което губи пари, макар и да не се знае кога отново ще се завърне на правия път.

тъжен типстър

Много пъти сме виждали типстъри с добри умения и потенциал, които попадат в лоши серии и започват да се поддават на емоциите и да пускат повече залози, само “за да избият”, а това е присъщо за хазартните личности. 

Ето поради тези причини по - горе написахме, че в никакъв случай тази професия не е за всеки, така че много внимателно преценете, ако искате да печелите от спортни залози, дали искате да го правите сами или просто ще се доверите на специалисти, които са се доказали по един или друг начин.

5
, обновено на 01/06/2022
публикувал: News359.bg