Какви са свойствата на полимерната глина?

Какви са свойствата на полимерната глина?

Полимерната глина е хоби материал, който е известен със своята гъвкавост, податливост и възможност за лесна работа.

Полимерната глина е материал за моделиране, който се пече във фурна и се състои от полимери, смоли, оцветители и пълнители. Важно е да отбележим, че тя не е естествена глина, а е създадена от човека на основата на пластмаса, поливинилхлорид (PVC).

Полимерната глина Слънчоглед се използва и от художници, и от любители. Остава постоянно мека и може да се пече в домашна фурна, като запазва цвета и размера си. Предлага се в много цветове, включително метални, светещи в тъмното и "каменни". Може да се използва и за имитиране на най-различни материали, например камък, полускъпоценни камъни, порцелан, дърво или стъкло.

Какво може да се прави с полимерна глина?

Полимерната глина се използва за различни занаяти, включително бижута, декорация на дома, керамика и скулптура. Техниките за работа с глина са заимствани от стъкларството, метало-обработката, керамиката, скулптурата и текстила.

Полимерната глина може да се използва и за покриване на всичко, което не трябва да изгори по време на изпичане, като например дърво или пък огледало. За да създадете свои собствени цветове, полимерната глина може да бъде формулирана като боя или да се оцвети с прах, креда, мастило или брокат. След изпичането ѝ, тя се шлифова, полира, глазира и боядисва.

Можете ли да смесвате глина и как да се предпазите по време на работа?

Смесването на различни видове глини увеличава потенциала на даден проект. Важно е обаче да знаете, че може да се промени теглото при смесите и това да повлияе на вашето творение.

Друга особеност на глината е фактът, че трябва да се изпече. В домашни условия, не трябва да се докосва до храна, така че не слагайте едновременно да печете глината и ястия. По време на печенето, листовете за печене могат да бъдат застлани с фолио или картон.

Ако използвате сладкарски формички за изработване на глината, то уверете се, че след това не ги връщате в употреба. Малките деца е необходимо да бъдат наблюдавани по време на работата им с глина. Въпреки че полимерната глина е сертифицирана като нетоксична, тя не бива да се поглъща. Ако имате опасения относно отделянето на изпарения по време на печене, можете да печете глината в специална затворена торбичка. След печене измийте вътрешността на фурната със сода и вода.

много цветя от полимерна глина

Как да съхранявате полимерната глина?

Полимерната глина трябва да се съхранява в оригиналната си опаковка и далеч от топлина и слънчева светлина. Не я оставяйте в автомобила си в горещ ден, защото може да се изпече. След отваряне на опаковката е най-добре да я държите увита във восъчна хартия в херметически затворен контейнер. Не я съхранявайте и в съдове за съхранение на храна, които планирате да използвате за храна в бъдеще. Може да я поставите в хладилник или фризер, на сухо място и далеч от светлина.

Какво представлява кондиционирането?

Започнете ли да се занимавате с моделиране, ще попаднете на термина кондициониране. Кондиционирането е процес на затопляне и омесване на глината при подготовката ѝ за употреба. Това увеличава податливостта на глината и намалява риска от счупване. Глините се кондиционират лесно и за много кратък период от време чрез месене и разтягане. Някои от по-здравите и твърди глини могат да бъдат кондиционирани с помощта на машина за паста. Глината трябва да се нареже на парчета и да се прекара през машината няколко пъти.

Как се пече полимерна глина?

Глините се различават по това колко време трябва да се пекат, така че винаги трябва да следвате указанията на опаковката. Загрейте предварително фурната и изпечете глината върху фолио или керамична плоча. След изпичането, оставете я да изстине и да се втвърди, преди да работите с нея. Ако желаете да получите блясък, я шлифовайте с мокра и суха шкурка под течаща вода, след което я полирайте с чиста и мека кърпа. След изпичането може да се нанесе и глазура или акрилна боя на водна основа. Всяка глина може да бъде боядисана, като се препоръчва нанасянето на няколко тънки слоя.

5
, обновено на 29/03/2023
публикувал: News359.bg