Какви са различните видове климатици и какво е приложението им?

Какви са различните видове климатици и какво е приложението им?

Съвременните домакинства, а и бизнеси в много и различни сектори, днес се доверяват на климатични уреди за отопление и/или охлаждане на различни по вид помещения. Употребата на различни видове климатици все повече се разширява, а причините за това не са една или две.

Съвременните климатици предлагат множество иновативни и модерни функции, енергийно ефективни са и могат да бъдат закупени на достъпни цени. Готови да отговорят на широк диапазон от търсения, днес в търговската мрежа са налични климатични уреди от всякакъв тип. 

Тук фокусираме вниманието ви именно върху продуктовото им разнообразие и приложение. 

Защо климатиците изместват останалите видове уреди за отопление и/или охлаждане? 

На първо място е потребителското удобство от употребата им. Можете да създадете условия за комфортна среда, независимо дали работите, или си почивате, само с натискането на един бутон. 

Цялостното им оборудване, наред с допълнителни функции, екстри и удобства, измества традиционните варианти за отопление и/или охлаждане. Климатичните системи днес се проектират по начин, който им позволява да ви служат дълго и безпроблемно. 

Предлагат се в разнообразие от модели, марки, мощности и други, за да отговорят на разнообразните потребителски нужди. Изборът им зависи преди всичко от конфигурацията и размера на помещението, също и основните цели, за които ще се използва уредът. Освен климатиците за жилищна употреба, много напред в технологичен план днес са и тези, предназначени за търговията и индустрията. 

Този тип климатични системи непрекъснато се подобрява, за да предложи възможности за по-прецизен контрол на темпратурата, както и да намали отирицателното въздействие върху околната среда и обществото. 

Какви са различните видове климатици и къде намират приложение? 

Две са основните или т.нар. големи групи климатици, произвеждани днес - тези за битови нужди (жилищни климатици) и такива за индустриални и/или търговски цели. Оттук вече уредите в категорията могат да се разграничат според фактори като тип монтаж например, работна технология и други. 

Климатици според вида работна технология - инверторни и неинверторни климатици 

Почти целият сектор от климатични модели днес е съставен от т.нар. инверторни климатици, както и по-високият клас в категорията - хиперинтверторът.

Инверторни и хиперинверторни климатици 

Този тип уреди работят на принципа на инвертиране на променливия ток в постоянен, а след това отново образуват променлив ток с изискваната честота. По този начин скоростта на работа на компресора се променя, а оттук и работата на климатика.

Този тип климатични системи предполагат лесна, бърза и удобна настройка на температурата, работен режим и други. Отличават се с високите си нива на енергийна ефективност и намират широка употреба в съвременни домакинства от всякакъв тип - апартаменти, къщи, студиа и т.н. 

Неинверторни климатици 

Тази климатична технология е присъща за старите модели климатици. При тях температурата се поддържа като компресорът включва и изключва през определен период от време. Тъй като това води до повишена консумация на ток, неинверторните климатици излизат от употреба.

Единственият плюс, който бихме могли да изведем за тях, е ниската им цена. Уви, последващите сметки за ток биха били твърде високи и подобна инвестиция би била икономически необоснована. 

Климатици според предназначението им - жилищни и търговски климатици

Тук разнообразието е голямо, затова си струва да обобщим основните видове климатични уреди сред тях. 

Жилищни климатици в различни варианти за монтаж

Стенни климатици

Стенните климатици са сред най-широко използваните у дома в наши дни. Те се предлагат в два подвида: сплит и мултисплит системи. Сплит системите включват два климатични модула - вътрешен и външен. Мултисплит системите, от своя страна, свързват няколко вътрешни тела (модули) с едно външно тяло, което е по-мощно и обемно от това на сплит системите. 

Подови климатици

Използват се за отопление в малки и компактни помещения, в които инсталацията на друг тип уред би била невъзможна. Монтират се под прозореца в стаята и/или до легло. Топлият въздух се спуска отдолу, след което се издига нагоре, за да осигури равномерно затопляне на целия въздух в стаята. 

Tъpгoвcĸи ĸлимaтици

Този тип уреди са проектирани за работа в различни търговски помещения, в т.ч. офиси, ресторанти, заведения и други подобни. Тук разнообразието от видове също не е никак малко. 

Канални и касетъчни климатици

Монтират се зад окачен таван, позволяващ стилно скриване на цялото вътрешно тяло на уреда. Въздухът се разпределя чрез система от въздуховоди. Успешно прилягат на всякакъв тип интериор, като са почти незабележими, но в същото време особено функционални. 

Таванни климатици

Препоръчват се за инсталация в големи помещения със стандартни тавани. Основното им предимство е, че климатизацията се осъществява в хоризонтален поток, т.е. без от това да се засягат пряко обитателите на помещението. 

Сървърни климатици

Предназначени са за сървърни помещения и се различават от останалите видове уреди в категорията в няколко направления: 

  • По работните им диапазони в режим на охлаждане; 
  • По наличието на специфичен софтуер за гарантиране сигурността на работата на климатика. 

В сървърните помещения се генерира висока температура, отделяна от наличното там оборудване, което налага неговото ефективно охлаждане. То може да бъде постигнато с качествен сървърен климатик, който работи в режим на охлаждане до -20°С.

0
, обновено на 25/04/2023
публикувал: News359.bg