Какви са ползите от консумацията на млечни продукти?

Какви са ползите от консумацията на млечни продукти?

Млякото и млечните продукти, като сирене, извара, кашкавал и други, са една от важните хранителни групи, които изграждат един балансиран и здравословен хранителен режим. С изключение на хората, които страдат от лактозна непоносимост, останалите могат да се възползват от полезните вещества, които млякото и млечните продукти предоставят на организма.

Вероятно знаете, че млякото е богато на калций, който е важен за укрепване на костната система, но учените отдавна са установили, че здравословните ползите не се изчерпват до там. За какво още са полезни млечните продукти, ще ви разкажем в следващите редове.

Какви полезни вещества съдържат млечните продукти?

Обикновено консумацията на мляко и млечни продукти осигурява около една трета от препоръчителния дневен прием на калций. Както вече стана дума по-горе, това далеч не са всички полезни вещества, които ще откриете в тях. В една чаша полуобезмаслено мляко ще откриете още протеини, йод, калий, фосфор, витамин B2 и витамин B5.

Също така, чашата с мляко ще ви помогне да си набавите и почти две трети от нужния Кобаламин, по-известен като витамин B12. Той има основна роля в изграждането на червени кръвни клетки и подпомага нормалните функции на нервната система. Дефицитът на Кобаламин може да доведе до развитие на анемия, мускулна слабост и проблеми на нервната система. Затова е важно да си набавяте нужните количества B12 ежедневно.

Какви са ползите от консумация на млечни продукти?

  • Осигуряват ви повече енергия

Млечните продукти са източник на висококачествен протеин, тъй като съдържат оптимални количества от всички основни аминокиселини, които тялото не може да произведе самостоятелно. Протеинът  се разгражда по-бавно в организма, като  намалява глада за въглехидрати и може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго. Все по-голям брой изследвания подкрепят предимствата на хранителните режими с по-високо съдържание на протеини не само за спортни и фитнес постижения, но и за поддържане на теглото.

  • Допринася за здравето на храносмилателната система

Млечните продукти, като българското кисело мляко, са богати на полезни бактерии, които помагат баланса на чревната флора и осигуряват нормалното протичане на храносмилателните процеси. Други млечни продукти, които имат благоприятно въздействие върху работата на храносмилателната система са още кефир, йогурт и др.

  • Помага за подсилване на имунната система

За да поддържате здравето на имунната ви система, е необходимо да доставяте на тялото ви нужните количества витамини и минерали всеки ден. Консумацията на млечни храни, като част от цялостната здравословна диета, е един от начините да набавите нужните хранителни вещества за нормалната имунна функция. Например, млякото съдържа витамини А и D, протеини, селен и цинк, които са важни за нормалната имунна функция. Сиренето и киселото мляко също съдържат протеини, а киселото мляко е и добър източник на цинк.

  • Помага да намалите стреса

Според проведени изследвания, консумацията на млечни продукти може да окаже положително влияние за намаляване нивата на стрес в организма и да подобри съня. Съществуват солидни доказателства, че протеините са много по-засищащи от същото количество въглехидрати или мазнини. Те осигуряват дълготрайно чувство на ситост, което може да допринесе за по-добро качеството на съня. Освен това, протеините, които се съдържат в млечните продукти, помагат за възстановяване на мускулите при хора, които тренират интензивно.

Както сами може да прецените, ползите от консумацията на млечни продукти са значителни. Затова си струва да откриете нови начини да ги инкорпорирате в ежедневните си хранения. Ще откриете богато разнообразие на мляко и млечни продукти, както и качествено сирене в Kaufland. Хората, които не консумират продукти от животински произход или страдат от лактозна непоносимост, могат да опитат качествени веган продукти.

 

0
, обновено на 06/07/2021
публикувал: News359.bg