Какви са най-честите грешки при теглене на бърз кредит?

Какви са най-честите грешки при теглене на бърз кредит?

Настоящата инфлационна криза често кара все повече българи да търсят допълнителна финансова подкрепа чрез теглене на бързи кредити. Те виждат в това спасителен пояс за погасяване на сметки или пък чисто и просто начин за справяне с високите цени на основните продукти.

На практика тегленето на бърз кредит Vivus например може да помогне за покриването на спешна необходимост от пари без излишен стрес и притеснения. За съжаление обаче, в такава ситуация могат и да се допуснат множество грешки, които после да излязат скъпо на потребителя. Ако вие имате интерес към бързите кредити, е добра идея да обърнете внимание на някои от по-популярните грешки, за да може да ги избегнете и да извлечете максимума от кредитния продукт.

Не сравнявате оферти на няколко различни фирми

Някои от потребителите на бързи кредити допускат грешката да не сравнят условията при различни фирми и кредитни институции. Може и вие да сте попадали в ситуация, при която просто виждате реклама на дадена фирма и решавате да ползвате техните услуги.

Това не е непременно нещо лошо, защото тази фирма може и наистина да предлага най-добрите условия към момента. Но без да направите сравнение с поне още няколко финансови институции, няма как да сте сигурни в това. Не отнема много да потърсите още няколко фирми и да видите какво предлагат. Най-малкото - може да се натъкнете на преференциални условия или промоции, които иначе биха ви убягнали. Винаги е добра идея да отделите малко време и да сравните какво предлагат различните фирми за бързи кредити.

Не избирате правилния кредитен продукт за вас

Доста често хората не правят разлика между различните видове бързи кредити - например между безлихвен заем до заплата и кредит с вноски. Добре е да се информирате за различните кредитни продукти, които финансовите институции предлагат, защото често условията по тях са различни. Говорете с вашия кредитен консултант или пък прочетете онлайн в секцията с най-често задавани въпроси на сайта на фирмата.

Не съобразявате размера на сумата, която може да си позволите

Понякога кредитната фирма може да ви предложи по-голяма сума от тази, от която имате нужда. Или пък вие може да се изкушите да поискате такава. Проблемът с тази стъпка се корени в това, че ще ви се наложи да платите повече, отколкото сте възнамерявали. Целта на бързите кредите обикновено е да ви дадат начин да платите непредвидени разходи или да имате бюджет до заплата. Ако се възползвате от повече пари, отколкото имате нужда, ще ги изхарчите бързо, а после ще връщате трудно, след като се оскъпят от лихва.

бърз кредит условия по кредит

Не четете внимателно договора си

Всички условия по вашия кредит ще бъдат описани в договора. Трябва внимателно да го прочетете и да сравните условията с тези, които сте коментирали с вашия кредитен консултант. В противен случай има опасност да се окажете в ситуация, при която трябва да платите допълнителни такси. Може да имате и други неясноти по договора, които е добре да изчистите преди подписването му.

Не проверявате лиценза на компанията

Всички институции, които предлагат бързи кредити, трябва да бъдат лицензирани от БНБ. Това е нещо, което може да бъде проверено, и на което трябва да обърнете внимание. Със сигурност не искате да попаднете на лихвари или друг вид мошеници, които спекулират с отпускане на бързи кредити.

Влизане в спирала от дългове

За съжаление, колкото и абсурдно да звучи, това е ситуация, в която много хора се озовават. Тегленето на кредит за погасяването на друг никога не е добър начин да се излезе от ситуацията. Това ще ви вкара в спирала от дългове, от която е трудно да излезете. Ако имате проблем с изплащането на кредит, коментирайте това с вашия кредитор. По-добре е да измислите план Б, отколкото да търсите нов кредит за погасяване на първия.

Познавайки тези основни грешки при взимането на бърз кредит, вие ще може да се възползвате от тази услуга по по-добър начин. Така че не подценявайте доброто информиране.

 

5
, обновено на 26/04/2023
публикувал: News359.bg