Какви предимства имат движещите детски играчки?

Какви предимства имат движещите детски играчки?

Най-вероятно сте чували, че играчките имат основополагаща роля в развитието на детето. Това е така, тъй като чрез тях то получава първите си сведения за света около него и опознава средата, в която се намира. Разбира се, когато децата порастват, става все по-трудно да се изберат или намерят играчки, които да задържат вниманието им. Все пак има и такива, които винаги са достъпни, но и полезни – движещите играчки. В тази статия ще разгледаме предимствата от тях и ще посочим защо са полезни за развитието на детето.

 

Движещите детски играчки привличат интереса на детето още в най-ранна възраст. Също така, има и голямо разнообразие от тях. Можете да изберете влакчета, композиции или дори цели комплекти от влакови релси и композиция към тях. Другата категория играчки, които спадат към движещи се, са тези, които се бутат. Те са по-интересни за малките деца и ще ги накарат да се усмихнат и забавляват с часове. Трябва да признаем, че няма нищо по-ценно от това да видите радостта на детето си в очите му, нали?

Децата от всички години винаги са обичали играчките, които се задвижват от ръчичките им. Също така, те могат да бъдат приложени успешно с образователна цел – развиване на фината моторика, въображение, креативност, координацията око-ръка, понятие за големина, скорост и звук.

За пример към горното твърдение ще дадем вагончетата и влакчетата, които са с магнит. Чрез играта с тях, те не само ще развият фините си движения и координация, но ще научат и важни принципи от физиката. Така играта се превръща в урок, който не е скучен и не отегчава детето. Всъщност, то дори не разбира, че учи. Не е ли прекрасно?

Влакчетата са оцветени често в ярки цветове, които привличат вниманието на детето. Те от друга страна развиват и естетическия вкус.  Разбира се, останалите играчки също ще предизвикат интерес. Например, тези, които са за бутане или дърпане, дават увереност и самочувствие в първите стъпки на детето.  Те ще развият и баланса, както и координацията, но можете да откриете и такива, които имат различни дейности – сортиране, сглобяване или редене. По този начин ще развиете и други умения като търпение, наблюдателност и логическо мислене.  Чрез тези играчки детето може да се учи по лесен начин, да развие само ключови умения за по-нататъшния му живот и да опознае света около себе си.

 

Не забравяйте, че играта с детски играчки е свобода и детето трябва да се чувства свободно да прави, каквото пожелае. Не се плашете, ако падне, не може да нареди или сортира дадени елементи. Всичко е в рамките на нормалното и хубаво да имате повече доверие на детето си. Ако искате да сте по-спокойни, то можете да подготвите обстановката около него, като махнете всички остри предмети, мебели със заострени върхове, да обезопасите контактите и така нататък. Все пак движението е важно за развитието на детето, а в тази възраст то е ключово за него. По този начин естествено можете да развиете неговата и физическа култура, но и ще стимулирате умственото развитие. При нас можете да откриете много играчки от типа, който споменахме, а ако имате съмнения – потърсете ни!

 

Източник: Detskiigrachki.com

0
, обновено на 21/01/2022
публикувал: News359.bg