Какви храни мога да ям, ако имам диабет?

Какви храни мога да ям, ако имам диабет?

 

Може да се притеснявате, че диабетът означава да се лишите от храни, които обичате. Добрата новина е, че все още можете да ядете любимите си храни, но може да се наложи да ядете по-малки порции или да им се наслаждавате по-рядко. Вашият здравен екип ще Ви помогне да създадете план за хранене при диабет, който да отговаря на Вашите нужди и предпочитания. Ключът към храненето при диабет е да се консумират разнообразни здравословни храни от всички хранителни групи в количествата, които са описани в плана за хранене. Към заболяването е важно да се подходи с подходящо отношение и отговорност. То може да предизвика усложнения на сърдечно съдовата система, бъбреци или да се стигне до така нареченото диабетно стъпало. Какво представлява диабетното стъпало и в какво се изразява, мое да научите тук - https://xn--80achgm7d.xn--90ae/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BE

Хранителните групи са зеленчуци нескорбялни: включват броколи, моркови, зелени зеленчуци, чушки и домати нишестени: включват картофи, царевица и зелен грах плодове - включват портокали, пъпеш, горски плодове, ябълки, банани и грозде зърнени храни - поне половината от зърнените храни за деня трябва да са пълнозърнести. включва пшеница, ориз, овес, царевично брашно, ечемик и киноа примери: хляб, макаронени изделия, зърнени закуски и тортили протеини постно месо пилешко или пуешко месо без кожата риба яйца ядки и фъстъци сушен боб и някои видове грах, като нахут и разделен грах заместители на месото, като тофу млечни продукти - обезмаслени или нискомаслени мляко или мляко без лактоза, ако имате непоносимост към лактоза кисело мляко сирене. Яжте храни с полезни за сърцето мазнини, които идват главно от тези храни: масла, които са течни на стайна температура, като рапично и зехтин ядки и семена полезни за сърцето риби като сьомга, риба тон и скумрия авокадо Използвайте масла при готвене вместо масло, сметана, късо съединение, свинска мас или маргарин.

Кои храни и напитки трябва да огранича, ако имам диабет?

Храните и напитките, които трябва да ограничите, включват пържени храни и други храни с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини храни с високо съдържание на сол, наричана още натрий сладкиши, като печени изделия, бонбони и сладолед напитки с добавени захари, като сокове, обикновени газирани напитки и обикновени спортни или енергийни напитки Пийте вода вместо подсладени напитки. Обмислете използването на заместител на захарта в кафето или чая си. Ако пиете алкохол, пийте умерено - не повече от едно питие на ден, ако сте жена, или две питиета на ден, ако сте мъж. Ако използвате инсулин или лекарства за диабет, които увеличават количеството инсулин, произвеждано от тялото Ви, алкохолът може да накара нивото на кръвната Ви глюкоза да спадне твърде ниско. Това е особено вярно, ако не сте се хранили от известно време. Най-добре е да ядете някаква храна, когато пиете алкохол.

Кога трябва да се храня, ако имам диабет?

Някои хора с диабет трябва да се хранят приблизително по едно и също време всеки ден. Други могат да бъдат по-гъвкави по отношение на времето на хранене. В зависимост от лекарствата за диабет или вида на инсулина, може да се наложи да ядете едно и също количество въглехидрати по едно и също време всеки ден. Ако приемате инсулин "по време на хранене", графикът Ви на хранене може да бъде по-гъвкав. Ако използвате определени лекарства за диабет или инсулин и пропуснете или забавите хранене, нивото на кръвната Ви глюкоза може да спадне твърде ниско. Попитайте Вашия медицински екип кога трябва да се храните и дали трябва да се храните преди и след физическа активност.

Колко мога да ям, ако имам диабет?

Приемането на правилното количество храна също ще Ви помогне да контролирате нивото на кръвната си глюкоза и теглото си. Вашият здравен екип може да ви помогне да разберете колко храна и колко калории трябва да приемате всеки ден. Планиране на отслабването Ако сте с наднормено тегло или имате затлъстяване, работете с Вашия здравен екип, за да създадете план за намаляване на теглото. Програмата за планиране на телесното тегло може да ви помогне да адаптирате плановете си за калориите и физическата активност, за да достигнете и поддържате целевото си тегло. За да отслабнете, трябва да приемате по-малко калории и да замените по-малко здравословните храни с такива с по-ниско съдържание на калории, мазнини и захар. Ако имате диабет, наднормено тегло или затлъстяване и планирате да имате бебе, трябва да се опитате да свалите излишните килограми, преди да забременеете. Научете повече за планирането на бременността, ако имате диабет. Методи за планиране на храненето Два често срещани начина, които ви помагат да планирате колко да ядете, ако имате диабет, са методът на чиниите и броенето на въглехидрати, наричано още броене на въглехидрати.

0
, обновено на 30/08/2022
публикувал: News359.bg