Какви чаши ни трябват за домашен бар?

Какви чаши ни трябват за домашен бар?

Не сте чували понятието домашен бар? Предвид ограниченията пред баровете и заведенията, това понятие навлезе широко в обществото ни.

Не са малко хората, които започнаха да търсят рецепти за коктейли и да обзавеждат кухнята си с различни чаши за бар от сайтове като Anmar, където предлагат цялостно барово оборудване. Нека да видим обаче какви чаши ви трябват наистина, за да си направите приличен домашен бар.

Има огромно разнообразие от чаши за алкохол и безалкохолни коктейли. Не е необходимо да притежавате всеки един вид, защото често в различните чаши може да се наливат различни питиета. Четете по-долу за повече подробности.

Чашата за бира или халбата е задължителна

Разбира се, бирата се сервира в различни чаши в зависимост от вида ѝ, обаче ако не сте запознати с това, съвсем спокойно можете да използвате един тип големи халби за всички бири. Съвет от нас е винаги да избирате по-големият размер чаши, които събират поне 500 мл. бира. В тях можете да налеете малко количество, но в по-малкия размер, не можете да налеете повече.

Ако ви попаднат халби, които са с някакъв бранд на спортен отбор на тях, нашият съвет е да ги пропуснете. Никога не знаете, дали домашния ви бар, няма да бъде посетен от футболен запалянко от противников отбор, а вие да имате комплект само брандирани чаши за бира.

Чаши за бренди със столче

Чашата за бренди има късо столче и голяма куповидна горна част. При тях отличителното е, че когато се хванат и се залюлеят, питието трябва да може да се разлее по стените на чашата. Много често тези чаши изглеждат крехки, но всъщност са изработени от дебело стъкло. Това е необходимо, защото някои видове алкохол се нагряват и стъклото трябва да издържи на температурата.

Чаши за шампанско

Вярно е, че рядко се сещаме за това питие, но когато го направим винаги търсим подходяща чаша за него. Ако не открием такава в домашния ни бар, пенливото вино си губи част от чара, докато го пием. Тези чаши са високи и с тънка дръжка. Дължината на столчето е създадена толкова голяма, за да не се прехвърля топлина от ръката към стъклото. Отворът на чашите за пенливо вино е леко затворен, за да може балончетата от газировката да останат в питието по-дълго време. Няма как да обзавеждате домашен бар и да не се снабдите поне с комплект такива чаши.

Чаша за пунш

Тези чаши са вид, който можете да пропуснете, особено ако не сте почитатели на пунша. Ако случайно ви се наложи да правите пунш, можете да ги замените с чашите за бренди. Макар отворът им да е малко по-тесен, те ще ви свършат перфектна работа. Ако пък държите да се снабдите с чаши за пунш, то тогава можете да ги използвате и за да слагате топки сладолед в тях или други десерти.

две жени пият коктейли

Чаша за ликьор със столче

Това обикновено са много малки и много кокетни чаши. Те побират съвсем малко количество алкохол и най-често това е ликьор. В миналото, почти не е имало дом, в който да не е присъствал такъв комплект чаши, защото хората са обичали да си наливат по няколко капки ликьор след вечеря.

Чаши за бяло и червено вино

Проектирани за по-доброто усещане на аромата на виното, тези чаши са абсолютно задължителни за всеки домашен бар. Не си и помисляйте да ги пропуснете, когато го обзавеждате. Относно големината на чашите, тук вече имате право да избирате. Има хора, които обичат огромни чаши, съдържащи повече от 500 мл. течност, има и такива, за които това е излишна пищност.

Чаша за уиски и чаша за ракия

Няма как да пропуснем и тези две чаши. Ако сте почитатели и на двата вида алкохол, сигурно знаете, че чашите за тях може да са абсолютно различни. В същото време обаче няма никакъв проблем, в тези за ракия да налеете уиски и обратното. При всяко положение, от тези чаши ще са ви необходими поне 6 бройки. Нашият съвет е отново да изберете небрандирани чаши, които да са с изчистен и традиционен дизайн.

5
, обновено на 19/07/2021
публикувал: News359.bg