Каква е цената на една сглобяема къща?

Каква е цената на една сглобяема къща?

Много хора мечтаят за собствена къща, но не искат да отделят време и разходи за архитекти, инженери и строителни работници. Модулните домове или така наречените сглобяеми къщи са чудесна алтернатива на традиционния дом.

Те са рентабилни и могат да спестят много време и ресурси. Какви са позитивите и колко струва една сглобяема къща обясняват от Qjob.bg по-долу, така че ако сте си наумили да се сдобиете с такава, четете внимателно. Нека да започваме.

Защо да си купите сглобяема къща?

Безспорно това е съвсем нов вид строителство, който все още се доказва на пазара, като достатъчно сигурен, както всяко ново нещо. Макар обаче една част от хората да подхождат с недоверие към сглобяемите къщи, според специалистите, те са една доста добра алтернатива на обикновените построени къщи. Използват се като временни и постоянни места за обитаване. Нека да видим какви са добрите им спецификации и защо толкова много хора ги избират.

Имат издръжлива структура

Не напразно, сглобяемите къщи се наричат още и модулни. Те са изградени от модули, които са изключително издръжливи. Ако се замислите за секунда, дори тези модели, които са предварително произведени, трябва да устоят на транспортиране от една точка до друга. Това е огромно доказателство за издръжливостта на структурата им. Коя тухлена къща би издържала подобно транспортиране?

Строят се за кратък период от време

Този вид къщи нямат конкуренция, когато става въпрос за бързо строене. Те на практика не се строят, а се монтират, което скъсява времето в пъти. Самото им производство отнема към 2-3 месеца, а монтирането на терен няколко дни. Така всяко семейство може да се сдобие с къща, готова за живеене, за по-малко от 4 месеца. Какво по-хубаво от това, да си получиш мечтания дом толкова бързо?

Притежават много добра акустика

Традиционните къщи имат лоша акустика, особено когато стаите в тях са празни. Самото построяване на стените и на таваните предразполага към нея. При модулните къщи обаче това не е така. Предвид това, че те са изградени от модули, всеки отделен модул е звукоизолиращ, което спира шума в стаята. Макар и да не е едно от най-важните неща, когато става въпрос за дом за живеене, това е една от доста приятните характеристики на сглобяемите къщи.

проект за сглобяеми къщи

Сглобяемите къщи по-скъпи ли са от тези, построени на място?

Можете да спестите доста пари, ако предпочетете модулна къща пред традиционна. Тъй като са конструирани във фабрика, те могат да бъдат построени сравнително бързо, за разлика от традиционните. Освен това всички проверки се извършват във фабриката по време на всеки един отделен етап от строителството и то от инспектор от трета страна. Проверките приключват чак преди транспортирането на домовете до постоянните им места.

Средният модулен дом може да струва между 200 лв. и 1200 лв. на квадратен метър за изграждане. Дом, построен на място, започва от 400 лв. на квадратен метър. Колкото по-сложен е обаче дизайнът на една сглобяема къща, толкова повече може да струва тя. Специални услуги като водопроводни и електрически работи също могат да оскъпят дома. Има и допълнителни разходи по подготовка на терена, защото не на всяко място може да се монтира сглобяема къща. Също така общата цена се утежнява и от цената на проекта, допълнителните такси, монтажа и естествено изливането на основата. Ако се наложи геодезия и изкопаване, тогава те също вдигат допълнително цената с около 1000 лв.

Като цяло много хора предпочитат да си купят сглобяеми къщи, защото са по-евтини. Ако обаче дизайнът се усложни, теренът не е много подходящ и се нуждае от довършителни работи, ако къщата е на два или повече етажа, заедно с мазе и веранда, то тогава цената на модулната къща може да догони тази на традиционната.

0
, обновено на 22/10/2021
публикувал: News359.bg