Как работи консолидацията на дългове?

Как работи консолидацията на дългове?

Следенето на плащанията по множество дългове всеки месец може да е непосилно. Консолидацията на дългове може да улесни управлението на плащанията ви, като комбинира няколко дълга в нов кредит или кредитна карта.

Средствата от новата сметка се използват за погасяване на съществуващите задължения. Вместо да извършвате множество плащания по дълга всеки месец, вие извършвате едно плащане съгласно условията на новия договор за заем.

Тъй като кандидатствате за нова сметка, трябва да отговаряте на изискванията за допустимост на кредитора, за да се класирате. Ако не отговаряте на условията за по-нисък лихвен процент от комбинирания лихвен процент, който плащате по съществуващите си сметки, в крайна сметка може да платите повече за лихвени такси, така че може да не си струва да консолидирате дълга си.

Но ако консолидацията е правилното решение, важно е да имате план за изплащане на дълга си, преди да започнете. Когато консолидирате дълг в нов заем или кредитна карта, освобождавате място в съществуващите си кредитни карти, което може да се използва за закупуване на още повече неща. Ако не промените навиците си на харчене, може да се окажете с по-дълбоки дългове, отколкото в началото.

 

Какъв е най-добрият начин за консолидиране на дългове?

Съществуват няколко начина за консолидиране на дългове. Правилното решение за вас зависи от няколко фактора, включително размера на дълга, който трябва да изплатите, кредитната ви история и лихвените проценти по текущите ви сметки.

1.Кредит за консолидиране на дългове: Заемът за консолидиране на дълг е личен заем, който се използва за обединяване на няколко салда в една нова сметка. Той може да се използва за изплащане на всички видове дългове, включително салда по кредитни карти, медицински сметки и др.

За разлика от кредитните карти, които са форма на револвиращ кредит, заемите за консолидиране на дълг са заеми на вноски. Вземате назаем определена сума пари и я връщате заедно с лихвата, обикновено на равни вноски през целия срок на заема.

Кредити за консолидиране на дълг се предлагат от банки, кредитни съюзи и онлайн кредитори. Сумите на заемите варират в зависимост от заемодателя. Сумата и лихвеният процент, за които можете да кандидатствате, зависят от вашата кредитоспособност.

2.Карта за прехвърляне на баланс: Прехвърлянето на баланс ви позволява да прехвърлите салда от една или повече кредитни карти към карта с по-нисък лихвен процент. Някои карти за прехвърляне на баланс имат ограничени по време въвеждащи оферти, 0% ГПР или нисък лихвен процент, които са достъпни, докато извършвате плащанията си навреме. Но ако пропуснете плащане, компанията, издаваща кредитната карта, може да отмени офертата и да приложи лихва към баланса по вашата карта.

Ако решите да направите прехвърляне на баланс, важно е да се уверите, че можете да платите сумата, която прехвърляте, преди изтичането на промоцията, за да избегнете начисляването на допълнителни лихви. Ако не изплатите сумата, която прехвърляте, преди края на въвеждащия период, остатъкът от баланса обикновено се олихвява с обичайния годишен лихвен процент на картата.

3.Кредит за собствен капитал: Кредитите за собствен капитал или заемите за собствен капитал в дома ви позволяват да заемете пари срещу собствения капитал в дома си. Ако можете да получите по-нисък лихвен процент по ипотеката от този, който имате в момента, може да обмислите и заем за рефинансиране с парични средства. При рефинансиране с изплащане на пари в брой нов заем замества съществуващата ипотека, а вие получавате парично възстановяване на част от собствения капитал, който сте натрупали с времето.

Можете да използвате средствата от заем за собствен капитал или от рефинансиране с изплащане на парични средства, за да изплатите съществуващ дълг.

Възможно е да получите по-нисък лихвен процент по заем за собствен капитал или рефинансиране с изплащане на парични средства (тъй като е обезпечен с вашия дом), отколкото по личен заем или кредитна карта. Но тези видове заеми са рискови, тъй като ако не можете да плащате вноските си, заемодателят може да има право да започне процедура по принудително отнемане на имота и да загубите жилището си.

Важно е внимателно да обмислите всички възможности, преди да преобразувате необезпечен дълг в обезпечен.

5
, обновено на 16/03/2023
публикувал: News359.bg