Как да станем по-добри в говоренето пред публика?

Как да станем по-добри в говоренето пред публика?

Изнасянето на речи пред аудитория е страхотен начин да популяризирате бизнеса си, а също и да утвърдите себе си като експерт в дадена област. Всичко това звучи страхотно, но както знаем изявите пред публика могат да бъдат много стресиращи, особено ако сте начинаещ говорител. Вероятно повечето от вас са били в ситуация, когато им се е налагало да влязат в ролята на оратори и притеснението е толкова голямо, че не може да съберете мислите си, започвате да заеквате и пропускате да отбележите някои от най-важните си аргументи.

Няма да ви лъжем, за да се превърнете в следващия Линкълн или Мартин Лутер Кинг ще ви отнеме време, практика и усилия, но все от някъде се започва.  За да ви помогнем, в тази статия сме събрали няколко полезни трика, които убедителните оратори използват, за да превъзмогнат притеснението и да предадат посланието си на аудиторията. Вижте кои са те:

1. Не учете речта си наизуст

Един от най-честите начини за самоподготовка, които начинаещите говорители използват, е четенето и повтарянето на речта, която са си подготвили, докато буквално не я научат наизуст. Вероятно смятат, че знаейки речта си идеално, намаляват шансовете да се изложат или да пропуснат нещо важно. Истината обаче е, че когато притеснението вземе връх и вие излезете на сцената, колкото и добре да сте научили речта, идва момент, в които забравяте какво следва. Паникьосвате се и след това настъпва неловко и  дълго мълчание, ровене из листове и т.н. И колкото и важно да е било вашето послание, вероятно то няма да има силно въздействие върху аудиторията.

За да сте сигурни, че ще се представите добре и няма да пропуснете нищо важно, то направете си план с опорни точки. Включете в него всички неща, които искате да кажете, опишете ключови фрази, данни, числа и каквото друго ви е необходимо.  Липсата на строго фиксирана структура ще ви позволи да бъдете по-гъвкави и да се водите по реакциите на вашата публика. Още един голям плюс е, че изказът ви ще звучи естествено, а не сякаш предварително сте заучили всичко, а сега просто идвате да го “изпеете”. Това ще накара публиката да ви слуша с интерес.

2. Опознайте аудиторията си

Да познавате добре аудиторията, пред която ще говорите е изключително важно, за да може да предадете посланията си правилно. Ако трябва да дадем прост пример, не е едно и също да говорите за динозаврите пред деца от детската градина и пред  събрание на учените-палеонтолози. Затова подгответе се добре и проучете от какви хора се състои вашата публика. Това ще ви помогне да изберете правилната стилистика, изразни средства и ще ви помогне да се подготвите и за евентуални въпроси, които могат да възникнат.

3. Взаимодействайте с публиката

Също така, преди да изнесете речта си, поговорете с хората от публиката, ако имате тази възможност. По този начин те ще бъдат по-благоразположени към вас, а вие - една идея по-спокойни. Не забравяйте, че една от основните цели на добрия оратор е да спечели сърцата на публиката. Един трик, който може да използвате е да вкарате един или няколко от членовете на публиката във вашата реч. Може да ги посочите както положителен пример или пък да ги включите като доброволци в експерименти с публиката. Това определено ще ви помогне да задържите вниманието на вашите слушатели. А какво по-хубаво от това?

4. Отървете се от притеснението

Сценичната треска е нещо, което може да провали дори и най-подготвения говорител. Изискват се години практика, за да се научите как да я превъзмогнете. Много известни оратори споделят, че дори и след множеството си публични изяви, всеки път, когато излизат на сцената усещат леко напрежение. Ако успеете да контролирате това нервно напрежение, ще забележите, че ще се справяте все по-добре.

Забравете известният трик, който всички ще си посъветват - “представете си публиката гола”. Има нещо много сбъркано в него, а и не е толкова ефективен, колкото се твърди. Вместо това, преди да излезете на сцената, опитайте да промените фокуса си. Вместо да се съсредоточавате прекалено много върху себе си, дишането, речта си и т.н, опитайте се да мислите за публиката. В крайна сметка, вашата основна цел е да помогнете на вашата аудитория да научи нещо ново и полезно. Те печелят дори и да разберат само едно-две нови неща от вас.

Това бяха нашите съвети, които ще помогнат на всеки говорител да се представи добре, когато излиза пред публика. Практикувайте усилено и не забравяйте, че шансът винаги е на страната на подготвения.  Ако искате да научавате още много съвети и полезни практики относно ораторското майсторство, посетете https://orator.bg/.

0
, обновено на 11/10/2019
публикувал: News359.bg