Как да се грижим за ламинирания паркет?

Как да се грижим за ламинирания паркет?

Най-новата тенденция в обзавеждането на домовете е несъмнено да разполагате с ламиниран паркет . Чудили ли сте се обаче как е възможно да го почиствате, за да изглеждат страхотно за години наред? Въпреки че продукта външно наподобява на дървесната настилка това не означава, че те са еднакви по състав.

В повечето случаи методите, които ще използвате при дъбовите дъски се различава коренно от тези, които ще имплементирате при ламината. Иновативните плоскости се нуждаят от специални грижи, тъй като повърхността им не може да се боядиса, за да се отстранят евентуално настъпили повреди.

Ако искате да запазите тяхната цялост и следователно да избегнете скъпите ремонти е от съществено значение да ги поддържате правилно. За ваше успокоение процеса не е толкова предизвикателен, колкото първоначално звучи.

Независимо дали имате нов ламиниран под или искате да освежите вече наличният ви, днес ще ви представим основните насоки, които трябва да следвате. С тяхна помощ почистването и грижите ще ви се струват, като една лесна игра, така че не откъсвайте поглед от следващите подточки.

Как да осъществим оптимална поддръжка?

Причината поради, която подовата настилка е толкова предпочитана опция за офиси и домове е факта, че продукта се предлага с устойчива на надраскване повърхност. Това от своя страна го прави идеален за оживените зони. Въпреки това обаче натрупването на отломки е неизбежно, а те водят до драскотини.

Един от начините да го запазите в добро състояние е, като го почиствате редовно. Специалистите препоръчват винаги да използвате суха кърпа за прах или мека четка. Те ще осигурят бързото и безопасно почистване, без да се причиняват допълнителни щети върху дъските.

Друг голям проблем пред който се изправят редица собственици е образуването на влага. Това е най-големият вредител на ламинираните подове. Ако оставите за продължително време течностите, които са се излели върху него шанса да попият между фугите и дъските е голям, а това сами можете да познаете до какво довежда.

С течение на времето изкривяванията или други дефекти ще ви застигнат неусетно. За да запазите неговата издръжливост и следователно да се радвате на безупречният му вид е от съществено значение абсолютно винаги да забърсвате образувалите се течности върху него.

За целта никога не използвайте стийм моп без покритие или такъв който не е предназначен за този под. Структурата на настилката не е водоустойчива, което от своя страна кара влагата да попива между дъските от силното въздействие на парата от уред.

Използвайте DIY помощник

Знаете ли, че някои препарати за под повече вредят, отколкото да помагат? Макар да са специално предвидени за ламинат не винаги техните съставки действат благоприятно върху материала. За щастие обаче съществуват и други алтернативни варианти.

Напълно е възможно в домашни условия да създадете свой собствен препарат. За редовно почистване, комбинирайте една чаена лъжичка сапун за съдове без мирис и гореща вода. Този универсален метод освен, че ще придаде блясък на пода ще осъществи и пълна дезинфекция на помещението.

Разбира се това не е единственият вариант, тъй като е възможно да направите и друга комбинация. При условие, че ламинатът ви има развито натрупване от използването на неправилни препарати, съществува метод с който да го отстраните. Смесете гореща вода с бял оцет.

Нещото, което повечето хора не подозират е, че оцетът е естествен почистващ агент. Той ще разгради успешно образувалата се мръсотия, като същевременно с това няма да навреди на повърхността.

Заключение

В крайна сметка можем да стигнем до заключението, че няма как да очаквате задоволителни резултати без да полагате адекватни грижи. Уверете се във вашите инструменти преди да започнете почистването. Не забравяйте, че ламината има мека повърхност и грубите материи биха му навредили.

От друга страна пък, ако все още мислите за добавянето на паркет във вашият дом ви съветваме да не се двоумите повече, а да действате още сега. Посещавайки онлайн магазина – https://siko.bg/ , вие ще се натъкнете на богата разнообразие.

Стоката предлагана от тях е на достъпна цена и от първокласно качество. Материалите са изключително надеждни, упорити и дълготрайни, така че в това отношение няма за какво да се тревожите. При интерес се свържете с техният екип или посетете физическите им магазини.

0
, обновено на 27/11/2020
публикувал: News359.bg