Как да подготвим автомобила за зимата?

Как да подготвим автомобила за зимата?

Зимата идва. А вие и колата ви готови ли сте за това? Точно, както вие трябва да се облечете топло, колата ви също трябва да бъде подготвена за новия климатичен сезон, така че да функционира добре и през студените месеци от годината.

Тъй като зимата в България наистина може да повлияе на вашия автомобил, важно е да го подготвите за суровите условия. Прочетете, за да разберете какви неща ще предпазят автомобила ви от големи щети.

1. Проверете охладителната течност

Охладителната течност или така нареченият антифриз е продуктът, който гарантира, че двигателят няма да замръзне дори в най-студените дни. Можете лесно да откриете как да проверите нивото в ръководство. Преди да стане твърде студено, уверете се, че сте помислили за охладителната система. Уверете се, че не изтича от никъде, и нова течност е готова за зимата.

2. Избягвайте паркирането на открито

Ако имате гараж, използвайте го задължително през зимния сезон. По този начин предпазвате боята и предпазвате предното стъкло от замръзване. Ако нямате гараж, вземете покривало за колата си. То няма да предпази от студа и влагата, но ще предпази боята от лед и сняг.

3. Проверете чистачките на предното стъкло

За по-дълъг период от време чистачките на предното ви стъкло се износват или просто може да станат прекалено твърди. Във всеки случай може да е време да ги смените и докато го правите, не забравяйте да добавите зимна течност за чистачки. По този начин ще поддържате стъклата си чисти.

4. Вземете със себе си в багажа "зимна екипировка"

Представете си, че шофирате по лошо осветен път през нощта и изведнъж колата спре. Няма ли да се чувствате по-сигурни, ако имате неща със себе си, които да ви помогнат да прекарате времето в студа, докато дойде помощ? Ето списък с неща, които винаги е добре да имате със себе си – фенерче, лампа, преносима батерия за телефон, аптечка, одеяло, дрехи за преобличане, както и вода, и разбира се, нещо вкусно за хапване.

5. Проверете налягането на въздуха в гумите

Висококачествените гуми са ключът към стабилността на вашия автомобил на пътя, особено когато има сняг и лед. Проверете налягането на въздуха в тях с просто измерване и допълнете, ако е необходимо. Също така проверете дали състоянието на вашите гуми е добро и дълбочината на грайфера е достатъчна.

6. Сменете с двигателно масло, което е подходящо за минусови температури

Колкото по-студено е времето, толкова по-рядко трябва да е маслото, за да тече по-бързо през двигателя и да не замръзва толкова лесно. Ако използвате масло 10W-30 през цялата година, помислете за преминаване към 5W-30 през зимния сезон. По-новите автомобили от друга страна идват с масло с вискозитет, което просто означава, че не е необходимо да го подменяте всесезонно.

7. Нанесете слой вакса върху колата

Преди да падне сняг, помислете за поставяне на слой вакса върху колата, така че боята да бъде защитена от сол и мръсотия от пътищата. Солта е добър начин за премахване на снега от пътя, но със сигурност допринася за по-бързото  ръждясване на вашия автомобил.

Опитайте да поставите слой вакса върху долната част на колата, където често се натрупва сняг и сол (зад гумите, калниците и предната част).

8. Измивайте често колата си

В пространството се носи мит, че през зимата не е необходимо да измивате колата си често. Всъщност това изобщо не е така. През зимата, измивайте често автомобила си, за да премахнете калта и остатъците от сол. Солта, както вече споменахме е един от враговете на вашия автомобил. Така че се старайте да го поддържате чист и отвън през зимния сезон.

Помислете дали да подготвите колата си за зимата по същия начин, по който се подготвяте и вие самите. Както се грижите да не се разболеете и да сте облечени топло, така трябва да се погрижите и за това колата ви да бъде защитена и правилно поддържана през зимните месеци. Разгледайте и се сдобийте с необходимите автоаксесоари и консумативи, за да преминете през зимния сезон безпроблемно. 

0
, обновено на 02/12/2022
публикувал: News359.bg