Как да окосите висока трева стъпка по стъпка?

Как да окосите висока трева стъпка по стъпка?

Не е лесно да се справите с много високата трева. Дори да имате опит с косенето на домашната градина, високата трева изисква съвсем различен подход и инструменти.

Няма как просто да прекарате стандартна косачка през нея и да очаквате чудеса. Това, което може да направите, е да се въоръжите с правилния уред за целта, като например палцова косачка Koledzhikov. Този вид косачки масово се ползва за премахване на гъстата трева и здравите бурени. Има варианти за прикачване към трактор или мотоблок, както и към самоходни машини с двигател и колела.

Освен с подходящата косачка, е добре да разполагате и с идея какъв процес да следвате. Трябва да се въоръжите с търпение, защото обикновено се налага да преминете през няколко важни стъпки. Нека видим кои са те.

Премахване на горния слой трева

Преди всичко останало трябва да премахнете горния слой на високата трева, за да улесните по-нататъшния процес. Ако тревата е много висока, то използването на специализиран уред, като палцова косачка, се превръща в необходимост. С нейна помощ може да смъкнете височината до степен, в която тревата и бурените е по-лесно да се премахнат. Работете на зони - окосете първо една част, премахнете окосената трева, след което преминете на следващата зона. Така ще улесните процеса.

Второ минаване с косачка

Понякога е добре да оставите окосената трева да се възстанови за няколко дни преди да продължите с косенето. След като веднъж сте минали през нея с палцова косачка, височината не би трябвало да е проблем за стандартна косачка за трева. С помощта на такава може да докарате височината на тревата до желаните сантиметри.

Скарифицирайте тревата

След като приключите с косенето е време да обърнете внимание на скарификацията. Това е стъпка от процеса, при която трябва да сте внимателни и търпеливи. Скарификацията се състои във вертикално рязане на тревата с цел осигуряване на по-добър достъп до вода, светлина и въздух. Чрез този процес се премахват остатъците от мъртви растения, плевели и мъх. Така се стимулират новите корени на тревата, за да може тя да израсте силно в следващите седмици. Ако площта е голяма, тогава е добре да замените ръчния скарификатор с моторен.

висока коса за косене с палцова косачка

Осигурете дренаж

Тези части от моравата, които са постоянно мокри, трябва да се обърнат с вила. След това може да добавите почвена смес там, или пясък, които да запълнят дупките. Така се осигурява добър дренаж и разпределение на водата на по-голяма площ.

Подхранване на тревата

Премахването на високата трева ще остави основата й доста изтощена. Ако искате да отглеждате морава там, то трябва да захраните тази област с малко тор. Така ще осигурите необходимите хранителни вещества за възстановяване на моравата. Допълнително ще намалите риска от развитие на плевели, които се появяват най-вече там, където тревата е недохранена и не се развива добре.

Засяване на нова морава

Понякога може да се окаже, че на моравата ви има места без растителност. Това е често срещан проблем, особено след като сте окосили много висока трева. Това, от което се нуждае почвата там, са повече хранителни вещества и засяване на нови семена с трева. Преди това обаче е добре да премахнете остатъците от стара растителност, за да осигурите на новата място за растеж. Поливайте такива места по веднъж дневно, за да улесните абсорбирането на хранителни вещества в почвата. 

 

Много високата трева може да е проблемна, особено ако искате да облагородите мястото или да го направите с морава. Следвайки гореописаните съвети за ползване на палцова косачка и обработка на почвата, вие може не просто да се справите с високата трева, а да я замените с хубава тревна настилка.

5
, обновено на 11/05/2023
публикувал: News359.bg