Как да направим кухнята функционална и модерна

Как да направим кухнята функционална и модерна

 

Перфектно красивата и функционално удобна кухня е мечтата на всяка домакиня. Семеен обяд или вечеря - какво повече може да обедини семейство и да разкрие общи интереси? Още по-добре е, когато можете да готвите и да се отпуснете в една и съща стая. Следователно мечтаната кухня е ергономична, приятна и практична стая.

Първото изискване е кухнята да бъде оборудвана с максимален набор от уреди и прибори, което ви позволява лесно да готвите храна. В същото време площта на трапезарията не играе голяма роля, цялото оборудване може да бъде поставено на малка площ и най-важното - използвайте всеки сантиметър в своя полза.

За да не се изгубите в цялото разнообразие и изобилие от уреди, съдове и оборудване, помещението се оборудва със складови помещения и се разделя на зони - работна, трапезария, място за почивка.

 

Мебелите са второто изискване

Те трябва да са удобни, да заемат малко място и да не пречат на движението. Следователно, компактността и използването на горни шкафове е добре дошло. По време на планиране или основен ремонт се препоръчва зоните да се очертаят: работна зона, трапезария: или кухненски диван, маса със столове, или диван с масичка за кафе, или бар плот.

Как да изберем правилните мебели в кухнята

Изборът на мебели зависи не толкова от дизайна на стаята, колкото от нейната площ. Компактни мебели за малка кухня, пълни кухненски комплекти  за просторни стаи. Но всеки комплект мебели трябва да изпълнява своите функционални задължения, да е удобен и практичен.

Цветова гама

Стилен и уникален дизайн - това е правилният набор от цветове и нюанси при оформление на дизайна. Универсалният цвят е бял и всички светли нюанси. Визуално подобрява кухненското пространство, особено оранжевият цвят и жълтата палитра. След изборът на цвят за стените, следва избор на цвят за мебелите. Те трябва да се съчетаят и цветово с техниката, кухненските прибори, плота, мивката. Българския производител на композитни кухненски мивки ФАТ предоставя изключително богат избор от технологични линии, цветове и форми.

Но цветната схема ще бъде непълна без правилната настройка на светлината, така че естественото или изкуственото осветление е необходимост. Дизайнерите препоръчват боядисване на южната и източната страна в ярки цветове. Северните повърхности ще изглеждат по-богати, ако са боядисани със златист цвят и подобни.

Интериорен стил

Стилът на стаята се основава на външния вид на мебелите, оттук и изискванията към материала на мебелите. Модерен - пластмаса и метал, Хай-тек -  стъкло и метал, Класически е всичко естествено: камък, дърво, текстил. Кънтри само дърво и Прованс може да се счита за универсален по отношение на смесването на всякакви строителни материали и декорация. Разбира се, всеки стил има определени очертания и геометрията на мебелите.

Осветление

Основният принцип на правилната настройка на светлината е създаването на няколко нива с изкуствено осветление, заедно с дневна светлина. За всяка зона е необходимо да се организира максималният светлинен поток. Един голям полилей вече е лоша светлина, но е жалко да изхвърлите лампата, затова я добавете с точкови LED устройства, светеща лента или бри по стените. Увеличаването на количеството светлина чрез разширяване на отвора на прозореца е добра идея. За да направите това, не е необходимо да разрушите част от стената - инсталирайте рамката от тънък профил и направете склоновете лъскави. PVC прозорците се използват от поне 50-70 години, за тях е лесно да се грижат, а външният им вид е много приятен, особено след като можете да изберете ламинирана рамка с всякаква текстура.

Tекстил

Тъмните и плътни завеси ще бъдат неподходящи - те блокират светлината, създават илюзията за теснота. Модерният дизайн (хай-тек, модерен) може да бъде допълнен с ролетни или бамбукови щори или завеси от тънки метални плочи или щори от плат. Такива украшения ще заемат по-малко място от завесите на масивни багети.

Елементи и аксесоари за декор

Препоръчваме да обърнете внимание на най-функционалния декор - не само красив, но и полезен. Необичайни чинии или чаши, красиви комплекти чаши, интересни кухненски джаджи могат да играят тази роля. Добре подходящи за малките кухни са часовници, различни картини, снимки. Те не заемат място, но се справят с ролята на декорация.

0
, обновено на 02/06/2020
публикувал: News359.bg