Кафето може да подобри паметта и да хидратира тялото?

Кафето може да подобри паметта и да хидратира тялото?

Въпреки многото ползи от кофеина, има доста популярни митове, че ежедневният навик за пиене на кафе може да причини дехидратация.

С помощта на Nespresso успяхме да проучим подробно, дали две-три кафе капсули на ден наистина лишават тялото от хидратация или това е поредният мит. По-долу ще ви запознаем с проучванията по темата и с малко факти. За да разберете повече, четете внимателно.

Какво показват проучванията за връзката между пиенето на кафе капсули и обезводняването?

Изследователи от университета в Бирмингам във Великобритания изследвали нивата на течности при 50 мъже, които имали навика да консумират около три до шест чаши кафе всеки ден. Макар да звучат доста на брой, толкова чаши кафе се водят за умерена консумация. При нея, специалистите откриват, че кафето осигурява подобни хидратиращи нива на тези, които осигурява и водата.

За да сравни хидратиращите ефекти на кафето директно с водата, всеки участник завършва две фази на изследването. В първата фаза пие кафе от капсула, като основен източник на хидратация. В другата фаза участниците изпиват същото количество вода вместо кафе.

За голяма изненада на всички, се оказва, че кофеинът наистина няма очакваното влияние върху хидратацията на тялото.  С други думи, кафето не подтиква тялото да отделя повече течности и да се обезводнява. От проучванията става ясно дори, че ако пиете кафе редовно, можете да развиете дори толерантност към потенциалните диуретични ефекти на кафето.

Безспорно изследванията разсейват мита за дехидратацията. Например, едно проучване установява, че кофеинът не възпрепятства хидратацията сред спортистите, които консумират напитки с кофеин, за да се рехидратират по време на тренировки в жегата.

Това проучване добавя доказателства, че ежедневното пиене на чаша кафе от капсула в офиса няма да доведе до обезводняване и вие можете спокойно да си направите второ или трето кафе без риск да станете дехидратирани.

Би било преувеличено да изравним влиянието на кафето с това на водата, защото твърде много кафе може да доведе до треперене. Повечето експерти обаче са съгласни, че водата или специалните  напитки за след спорт са най-добрите методи за рехидратиране след изчерпване на течностите.

жена държи кафе

В крайна сметка можем да заключим, че ежедневният навик да пием кафе няма да доведе до дехидратация. Но най-добре е да ограничите кофеина до умерени нива, за да се предпазите от треперене и прекъсвания на съня.

Подобрява ли кофеинът паметта?

Трябва да споменем още едно ново проучване, което свързва кофеина с подобрената памет. Изследването е публикувано в научно списание и оценява ефектите на плацебо таблетките в сравнение с 200 милиграма кофеин (приблизително толкова кофеин, колкото голяма чаша кафе от кафе машина за капсули) върху спомените на участниците, на които са показани поредица от изображения.

Един ден след първоначалното показване на изображенията, участниците, на които е бил даден кофеин, са по-склонни да правят разлика между изображенията, които вече са гледали, и новите, които им биват показвани тепърва. Те са запомнили, че дадено изображение вече са го виждали. Съответно, този ефект при другата група не е бил наблюдаван.

Кофеинът има когнитивно влияние, но неговите специфични ефекти върху укрепването на спомените и правенето им устойчиви, никога не са били изследвани подробно при хората. Според специалистите кофеинът има специфичен ефект върху намаляването на забравянето в рамките на 24 часа. Определено има много въпроси, на които тепърва трябва да се отговори. Например, кофеинът дали може да помогне за консолидиране на спомените в дългосрочен план. До колко полезно е това за нас и как може да бъде повлияно. Тепърва ще се правят още нови изследвания и ще се вадят заключения.

През това време вие може да отидете до кафе машината за капсули и да си направите чаша горещо ароматно кафе, което да ви помогне да се фокусирате.

5
, обновено на 09/03/2022
публикувал: News359.bg