Къде да избягаме от летните жеги?

Къде да избягаме от летните жеги?

Колкото и всички да обичаме лятото, никой не обича горещините. В резултат на това, много хора търсят спасение от жегите високо в планината. Банско е едно от най-подходящите места за почивка на планина от, а ако комбинирате това с някой наистина класен хотел от типа на прекрасния Terra complex удоволствието ще бъде пълно.

Банско и неговата красота

Пирин планина е приютила един от най-красивите и наситен с исторически забележителности български град - Банско. Гостите на града могат да се насладят на прекрасната природа, да се разходят из някоя от еко пътеките, да посетят Велянова къща, Къща музей „Неофит Рилски“, Музей „Никола Вапцаров“ и да похапнат от вкусните гозби в местните ресторанти. В Банско се провежда и Международният джаз фестивал, който събира почитатели и изпълните от цял свят. Банско е дестинация, която привлича хиляди туристи всяка година.

Лятото е най-доброто време и да изкачите някой от върховете. От Банско, може да се достигне до вр. Вихрен по еко пътеката „Демянишка река разказва“. Еко пътека има и към м. Драгостинов чарк, м. Попина лъка, х. „Демяница“. Все красиви кътчета, които си заслужават да бъдат посетени.

За ден до Рибарица

Друга дестинация, която може да ви спаси от летните горещини е селото Рибарица, близо до Тетевен.Това китно селце се  сгушило в Стара Планина и притежава всичко нужно за да си отдъхнете пълноценно. Първата вила е построена през 1906 година и след това започва усилено строителство. Съвсем наблизо се намира резервата „Царичина“ и Кървавото кладенче. Гостите на Рибарица могат да посетят възстановка на убийството на Георги Бенковски и залавянето на дружината му.

Да посетим Априлци

Априлци е предпочитано кътче за отдих от много любители на планинския туризъм. Градът е близо до гр. Троян и е много удобно място за нощувки, ако сте решили да изкачвате връх Ботев или връх Марагидик. Вярвате или не, Априлци е един от най-дългите градове - той не е голям, а дълъг - цели 22 км. Гостите на града могат да видят Новоселският девически манастир и да навлязат в дълбините на национален парк „Централен Балкан“.  Който е попадал в този национален парк, знае, че там има спиращи дъха гледки, които не могат да се сравнят с нищо друго. Дори и да не сте големи планинари и да не обичате да обикаляте с дни из поляните, можете да си направите кратка разходка, която по нищо няма да отстъпва. Освен това  в Априлци се провежда и празник на сланината и греяната ракия, на който можете да похапнете планински специалитети.

Уикенд в Трявна

Трявна е град близо до Габрово, който е заобиколен от Стара планина. Планината загражда Трявна по особено живописен начин. Градът е известен с много неща, едно от които е Тревненската художествена школа. Освен това няма как да се пропусне часовниковата кула, „Славейковото (Старото) Школо“, Тревненската резбарска школа, храм „Св. Архангел Михаил“, както и старият каменен „Гивгирен мост“. Мостът е изключително красив, каменен мост, който е с гърбица и свързва главната улица с площада, на който е храма. Трявна е перфектното място за уикенд туризъм, защото обикалянето на всички къщи с дърворезби, всички дюкянчета със сувенири и разглеждането на всички забележителности не може да стане за един ден.

Разходка в село Боженци

Близо до Трявна се намира село Боженци, което е създадено в края на XIV век. Според поверие, първо там се е заселила болярката Божана, която е бягала от столицата. Днес в селото могат да се видят всички неща, с които през годините местното население е търгувало - мед, кожа, восък и вълна. Самото село е било междинна точка на пътя на много търговци и така там е разцъфтяла търговията с тези неща. През 1964 г., държавата го обявява за архитектурно-исторически резерват, защото всички сгради са във възрожденски стил. Даже е забранено да се вдигат нови къщи или да се конструират старите, ако реконструкцията е планирана, да е в друг стил. Страшно много хора посещават Боженци, според данни на туристическия сектор са повече от 20 000 годишно. Туристите могат да видят Старото и Новото школо, както и Килийното училище.

Независимо, накъде сте се отправили през лятото, дали ще посетите Банско или Трявна или пък ще изкачите някой връх, най-важното е да си прекарате добре. Не забравяйте, че планинските дестинации освен прохлада носят и някои опасности, така че, ако не сте подготвени по-добре обиколете достъпните забележителности и се нагостете в някоя механичка в традиционен стил. И в Банско и в другите дестинации, които ви изброихме по-горе, можете да опитате вкусна храна и да си направите страхотни снимки. Историческите забележителности по тези места имат различно работно време, така че ги проверете преди да се отправите към тях. Ако пък ще посещавате някое голямо събитие, като джаз фестивала, то тогава заедно с багажа трябва да стегнете и доброто настроение. Семейната ваканция в българските планински курорти може да бъде едно незабравимо преживяване, заредено с много позитивни емоции. Може да бъде и обучително, за тези, които се вълнуват от историческите забележителности, Банско и Трявна предлагат музей, с богати колекции.

5
, обновено на 17/10/2019
публикувал: News359.bg