Изкуството да подредиш масата

Изкуството да подредиш масата

Както във всичко друго свързано с изкуствата, така и при подреждането на масата, французите са се изявили, като едни от най-добрите. Според Anmar.bg независимо дали трябва да направите семейна вечеря и ще Ви дойдат гости или подреждате изисквано заведение, подреждането на аксесоарите по масата, приборите за хранене, чашите, чиниите и всички останали неща, може да се окаже истинско предизвикателство. Ще Ви разкрием тайната, че не е нужно приборите Ви да са златни или сребърни, за да изглежда стилно Вашето заведение или трапезария.

Вечерята и гостите вкъщи всъщност почти по нищо не се различават от посрещането на гости в ресторант, отново се приготвя храна и тя трябва да бъде сервирана, така че да изглежда добре. Независимо от броя на ястията, всичко трябва да е спретнато и чисто. От кралския двор на Луи XIV до днес, французите са определили правилата за етикет, които използваме при подреждане на масата. Нека да попием опит от тях за кухненските прибори и аксесоари, а защо не и как да забавляваме гостите си.

Как да подредим масата?

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание не е точно подреждането на масата, а това, което я заобикаля - цялата обстановка. Мястото трябва да е чисто, без прах, да сте изчистили обстойно, за да може гостите да не подлагат на съмнение Вашата хигиена. Ако пък масите са навън, тогава е добре нито да са изцяло на слънце, нито изцяло на сянка. Не трябва и да са на течение, защото вятърът ще отвее това, което поставите отгоре. Освен това, земята под тях също трябва да е чиста от листа и паднали предмети.

Не се колебайте да сложите гирлянди, свещи и други декоративни аксесоари на стените, мебелите и пода. Важно е само да не прекалявате и пътят до масата и столовете да е чист.

украсена изящно маса с бяла посуда и цветя

Двойна покривка или не?

Според французите трябва да се използват 2 покривки - под основната трябва да се сложи още една по-дебела. Има много причини за това, една от главните е, че на гостите трябва да им е удобно и да не им ръби, когато си подпират ръцете. Друга причина се крие в това, че ще намали шума от поставянето на приборите и на посудата на масата.

Цветово горната покривка може да е всичко, стига да отговаря на темата на събирането, сезона или блюдата, които ще поднасяте. Ако масата Ви е кръгла, то покривката задължително трябва да е квадратна. Прието е ъглите на покривката да покриват част от краката на масата. Покривката трябва да виси на 20 до 40 сантиметра от масата. Не се притеснявайте, ако видите гънки в покривката си. Винаги ще има такива. Можете да гладите покривките директно върху масата, както правят в повечето заведения или да запазите гънките и само да подравните. Трети вариант е да скриете гънките под украса и аксесоари за маса.

Колко чинии и прибори да разположим?

Не искате да претрупате, но не искате и да изглежда празно. Правилото е следното - 80 см. за всеки гост. Недопустимо е човек да има по-малко от 60 см. разстояние, макар и италианците да имат различно мнение по въпроса, французите са необорими в това правило. Друго което трябва да се обмисли е дълбочината на масата - чиниите трябва да се поставят на разстояние поне 2 см. от ръба на масата. Може да е до 5 см., но не трябва да се показват извън нея.

Прибори за хранене

Приборите за хранене трябва да имат 1.3 см. разстояние от ръба на масата. Това може да се отнася, както за долния, така и за горния ръб на масата, в зависимост от ефекта, който искате. Вилиците трябва да са отляво, ножовете - отдясно, десертната лъжица или се носи със самия десерт или се поставя отгоре над чинията хоризонтално. Според французите зъбците на вилицата трябва да са обърнати към масата, но според англичаните - нагоре. Като цяло, можете да изберете свободно, това не е от такова значение. Важното е да нагласите вилиците и ножовете според това, което ще се консумира. Примерно, ако менюто включва пържола, да сложите нож за пържола. Ако включва риба - нож за риба и тн. Самото подреждане на приборите за хранене може да се направи по няколко начина:

  • Официалната подредба е по реда на блюдата, отвън навътре;
  • А la carte подредбата е да се носят нужните вилици и лъжици заедно с ястието. На масата се слагат само основните прибори;
  • Когато масата е претрупана може да не се сложат дори и основните прибори. Освен това можете да изненадате и гостите с блюдата, които им носите;

Първо слагате приборите, след това чинията за хляб, която трябва да е в горната част на вилицата. Ако искате да освежите приборите за хранене, можете да ги лъснете с парче плат, навлажнено с оцет. След това трябва да ги измиете с вода и веро, за да не остане дъх на оцет.

Как да сложим чашите на масата?

Мястото на чашите е над ножа, като те може да са подравнени или да са под ъгъл. За да е удобно за хващане, най-високата чаша се слага най-отвътре. Съответно най-ниската чаша е най-близко до ръката - отляво надясно: чаша за червено вино, чаша за бяло вино, чаша за вода. Така на гостите ще им е по-удобно. Ако някоя чаша няма да е нужна повече можете да я махнете от масата.

Интересното е, че има много разновидности на чаши за вино - много от винарските региони са си изработили собствени чаши. Традиционните големи чаши за червено вино могат да имат много различни обли форми. Изкуството как да се подреди масата се е променила доста за последните 50 години. През 19-ти век, чашите за шампанско са били малки и широки, за да може по-лесно да изчезнат мехурчетата. Днес шампанско се пие от чаша за бяло вино.

Съвет: Ако искате да почистите добре чашите за вино, можете да ги подържите над пара и след това да забършете запотените стъкла.

стилно подредени маси в заведение

Салфетките

Дали салфетките Ви ще са сгънати и как точно, много зависи от нивото Ви на търпение и уменията, които имате. Колкото е по-голям и скъп ресторанта, толкова по-малко салфетките трябва да са пипани - тоест възможно най-малко сгънати. Въпреки това има различни похвати, които ще придадат обем на салфетките само с две или три сгъвания. Можете и изобщо да не ги сгъвате, а да ги поставите вътре в подложната чиния или в най-голямата чаша.

Къде да сложите подправките?

Първото и най-важното условие - сложете ги на масата. Сложете толкова, колкото ще са нужни, за да може всеки да ги достигне. Ако има сосове, то сложете много съдчета за сос, за да има за всички. Планирайте чиния и за кости, която може да премахнете впоследствие. Ако пък Вашите гости се хранят с ръце, не забравяйте да сложите купичка за пръсти. Напълнете стъклена или порцеланова купа с топла вода и добавете резен лимон. Можете да сложите хляб, масло, сол и подправките  в малки декоративни чинии, така хем ще имате красива маса, хем аксесоарите ще са функционални.

Декорацията и аксесоарите за маса

Сложете декоративни аксесоари, обаче не ги пренатрупвайте на масата. Ако имате дълга маса, тогава можете да сложите малки вазички на различни места по средата на масата. Освен вазички, това може да са високи свещници или ниски купи с вода, които плуват свещи. Може да сложите и венци. Така освен красиви аксесоари ще имате и прекрасен разделител на масата.

Всички тези неща са френските правила за подреждане на масата. Ако ги спазите, ще имате една красива, добре подредена маса, на която гостите Ви могат да се насладят на ястията, които сте им подготвили.

0
, обновено на 07/07/2020
публикувал: News359.bg