Интересни места, които да разгледате около Благоевград

Интересни места, които да разгледате около Благоевград

Благоевград е един от градовете в България, които бележат ръст на туристи през последните няколко години. Причината за това се крие в цялостната атмосфера, която градът притежава, различните възможности за настаняване, разположението му и фактът, че от тук лесно и бързо можете да стигнете до едни от най-известните забележителности в България.

Безспорно най-доброто място за отсядане в Благоевград е https://hotel-orbita.bg/ . 4-звездното бижу предлага стил, уют и комфорт, умело съчетаващи удобството на градския хотел с настаняване сред чистата природа на Рила планина. Това, което прави хотела предпочитан сред туристите в Благоевград, е модерната и комфортна обстановка, неповторимата натурална храна, която се произвежда в собствени ферми, уникалният СПА център, който няма аналог в района и прекрасната природа наоколо. Има обаче и още нещо – разположението. Орбита СПА Хотел Благоевград е разположен така, че с кратко пътуване в различни посоки ще можете да видите места, които ще помните цял живот.

Няма как да не започнем с Рилския манастир, който се посещава от туристи от цял свят. За по-малко от час с кола от Орбита СПА Хотел ще се озовете пред портите на светата обител, която впечатлява с размерите си и духовния заряд, който носи. Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, част от списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.  Малко над манастира пък се намира пещерата на неговия основател - Свети Иван Рилски. В тази пещера светецът е прекарал седем години от живота си. Преданието гласи, че е безгрешен този, който успее да премине през дупката в края на пещерата.

На връщане от Рилския манастир, можете да отбиете към село Стоб. От края на селото тръгва туристическа пътека, която ще Ви изведе до едни от най-популярните скални пирамиди в България – Стобските пирамиди.

За малко повече от час с кола, но в посока юг от Благоевград се намира друг много известен български манастир – Роженският. Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият в Пиринския край и един от най-добре запазените средновековни манастири в България. Тук се пази чудотворната икона "Св. Богородица Портаитиса" - едно от малкото копия със светено желязо. Забележителната архитектура на манастира е увековечена във филма "Време разделно".

За любителите на божествената напитка - виното, разходката до Роженския манастир ще е повече от приятна. Той се намира до най-малкия град в България -  Мелник, който е известен с уникалното си вино. Едно от местата, където може да му се насладите, е Кордопуловата къща-музей в Мелник - тя е на повече от 250 години. Била е дом на една от най-заможните търговски фамилии в града. Избата на къщата е издълбана в скала и представлява 80-метров тунел със специална вентилация, който може да побере около 300 тона вино. 

Докато сте в този район не пропускайте и местността Рупите и храма на баба Ванга. Мястото носи изключително силен заряд, а горещите минерални извори наоколо го правят още по-атрактивно.

В непосредствена близост е и Хераклея Синтика – древен тракийски град. В продължение на повече от 1000 години това е най-важният град по средното течение на Струма. Според историците, самият Александър Македонски е бил управник на Хераклея Синтика за известно време. Оттук той започва първите си големи походи. 

20 минути с кола от Орбита СПА Хотел Благоевград са достатъчни, за да стигнете до един от входовете на най-големия национален парк в България – НП Рила. Тук Ви очаква магията на планината с пълната си сила - вечнозелени склонове, заснежени върхове, кристални езера и китни пътеки, криещи в себе си едни от най-ценните растителни и животински видове в България. 

Около час от Благоевград е достатъчен, за да стигнете до лифта над местността Паничище, от който можете да поемете към една от най-известните български природни забележителности – Седемте рилски езера. Езерата са разположени стъпаловидно, а всеки, който ги е видял, помни тази картина на природата завинаги. В Рила се намира и първенецът на България и на Балканския полуостров връх Мусала.

Отново в Рила, но в южната ѝ част и на час и половина от Благоевград е единственият по рода си парк за танцуващи мечки. Паркът се намира над планинското градче Белица и е дом за мечки от целия балкански полуостров, ползвани от стопаните си за забавления. В непосредствена близост до парка пък е атрактивният Rila Fun Park, предлагащ много адреналин с екстремно спускане с колички.  

И въпреки, че Орбита СПА Хотел е разположен в ниските склонове на Рила, нека не пропускаме и другата прекрасна българска планина Пирин. На 40 км от Благоевград е проходът Предела, който разделя Рила и Пирин. Световно известният планински курорт Банско е на по-малко от час път от Благоевград и посреща своите посетители с възрожденската си архитектура и автентична кухня.

Нямат брой интересните места, които можете да посетите около Благоевград. Ето защо отделете си достатъчно време за този прекрасен български град, а екипът на Орбита СПА Хотел ще Ви посрещне подобаващо.

0
, обновено на 23/06/2021
публикувал: News359.bg