Глутенът - за кой е вреден и признаци за непоносимост

Глутенът - за кой е вреден и признаци за непоносимост

Глутенът е протеин, който се намира в житните култури пшеница, ечемик и ръж. Той предоставя еластичност и структура на тестото.

Някои хора имат непоносимост към глутена, която се нарича целиакия. При целиакия глутенът причинява възпаление и увреждане на червата, което предизвиква намалена възможност на организма да абсорбира хранителните вещества. Хората с целиакия трябва да избягват храни, които съдържат глутен и всички храни, които се приготвят с тези съставки.

Но не всеки човек има проблем с глутена. За повечето хора, глутенът е безопасен. Той се среща в много видове храна, включително хляб, тестени изделия, пасти, пици, кексове и други.

За да се храним здравословно, важно е да се включват и други видове храни в диетата, като зеленчуци, плодове, белтъчини и мазнини. В случай че имате притеснения относно глутена можете да се консултирате с лекар или диетолог, за да получите съвети и насоки за безглутенова диета.

Вреден ли е глутена

За хората с целиакия или непоносимост към глутен, той е изключително вреден. Консумацията на глутен при тези хора може да причини сериозни проблеми със загуба на тегло, недостиг на хранителни вещества и възпаление на червата. Затова те трябва да го избягват напълно.

За хората без целиакия, няма научни доказателства, че глутенът е вреден или неподходящ за консумация. Все още не е установено, че той е причина за здравословни проблеми при хората, които нямат непоносимост към него.

Въпреки това, съществуват изследвания, които показват, че някои хора могат да имат чувствителност към глутена, която не е свързана с целиакията. Тези хора може да изпитват дискомфорт или неприятни симптоми при неговата консумация. В такива случаи, може да бъде препоръчително да се избегне глутенът за подобрение на състоянието им.

Признаци за непоносимост към глутен

Непоносимостта към глутена може да се проявява с различни симптоми. Някои от честите признаци могат да включват:

  • Диария, подуване и газове в стомаха.
  • Болки в стомаха или неприятен усещане след хранене.
  • Умора и недостиг на енергия.
  • Изгубена или намалена апетит.
  • Нервност, депресия или изменено настроение.
  • Главоболие или мигрена.

Важно е да отбележим, че тези симптоми могат да се дължат и на други причини. При съмнения за непоносимост към глутен, е важно да се консултирате с лекар или диетолог, които ще ви изследват и ще ви предложат подходяща диагностика и режим на хранене.

Една от най-честите форми на непоносимост към глутен е целиакията, която може да бъде диагностицирана чрез кръвни тестове и биопсия на тънките черва. Когато тази непоносимост е потвърдена, най-ефективният начин на лечение е безглутеновата диета.

Източник: RNews.bg

0
, обновено на 16/10/2023
публикувал: News359.bg