Генадий Гудков е обвинен за пране на пари в България

Генадий Гудков е обвинен за пране на пари в България

Депутатът в руската Държавна дума от партия „Справедлива Русия“ Генадий Гудков е обвинен, че се е занимавал с пране на пари в България, съобщиха руските медии.Обвиненията срещу него се появиха след като в Следствения комитет на Русия се получила молба от гражданин на България да бъдат проверени известни му факти за пране на пари в чужбина от депутата от руската Дума Генадий Гудков.

В заявлението се говори за инвестиции в чужди фирми, постъпващи чрез кипърска банка от офшорна компания“, уточни говорителят на следствието Владимир Маркин, помолен от кореспондент на ИТАР-ТАСС да коментира новината.

Депутатът опроверга информацията, че се е занимавал с каквато и да било търговска дейност в България, предаде ИТАР-ТАСС.

По-късно стана ясно, че съобщението, постъпило в Следствения комитет на Русия, било написано от Ивайло Зартов, който в момента излежава в България 12-годишна присъда, предаде ИТАР-ТАСС.

Следственият комитет ще разгледа молбата съгласно установения ред и ще предприеме съответните процесуални действия, добави Маркин.

Генадий Гудков е депутат от партията „Справедлива Русия“. Семейството му има охранителен бизнес. Вчера Гудков заяви, че върви „трета вълна за унищожаване на бизнеса“ на семейството му. Според него това е заради негова опозиционна дейност, съобщава информационният портал Лента.ру. Изявлението бе направено по повод извънредна проверка на едно от предприятията на Гудков – „Оскорд“, и отнемането на лиценза, което е имала компанията за съхранение и използване на оръжие.

„Аз лично не се занимавам с никаква търговска дейност, още по-малко пък в България“, заявил Гудков пред ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА. „Вярно, купувал съм бира на плажа, возил съм се на „банан“, това наистина може да се нарече инвестиция в българската икономика. Децата ми имат малки апартаменти в България – но сега мнозина руснаци могат да си позволят това“, подчертал депутатът.

Гудков допълни, че досега никой от Следствения комитет не се е обръщал към него във връзка с обвинения в пране на пари. Той свързва слуховете, че пере пари в България, „със скандалите около моята персона“. „Следственият комитет май трябва да създаде специално управление за разследване на дейността на Генадий Гудков в чужбина“, подчертал той язвително. „Нямам време да се занимавам с търговия, защото се занимавам активно със законотворчество в Думата“, заявил Гудков.

0
, обновено на 08/07/2019
публикувал: News359.bg