Етерични масла за релаксация и намаляване на стреса и тревожността

Етерични масла за релаксация и намаляване  на стреса и тревожността

Стресът, тревожността и депресията са световна епидемия, която засяга всеки пети човек. Добрата новина е, че не е нужно да сте един от тях. Ще ви покажем как етеричните масла могат да ви помогнат да намалите стреса и тревожността в живота си.

Една от основните причини, поради които обичаме етеричните масла, е тяхната приятна миризма. Независимо дали ги разпръсквате, или ги прилагате локално, самият аромат е ефективен начин да се отпуснете, когато имате проблеми.

Така че, ако искате да добавите етерични масла в ежедневието си (или просто искате да научите повече за тяхното действие), ето някои от нашите любими, които са чудесни за релаксация:

Етерично масло то Сандалово дърво - доказано е, че етеричните масла от сандалово дърво за стрес и тревожност помагат на хора, които имат депресия или разстройства, свързани с тревожност, като посттравматично стресово разстройство, пристъпи на паника и фобии. То може да помогне и при безсъние, като успокоява ума и тялото, така че да заспите по-лесно през нощта. Освен това е установено, че е ефективен срещу физическо и психическо изтощение, както и срещу умора.

Етерично масло от Лавандула - едно от най-популярните етерични масла, лавандулата е чудесно средство за релаксация. Можете да го разпръсквате или да слагате по една капка върху възглавницата си вечер, за да ви помогне да спите по-добре.

Етерично масло от Розмарин - розмаринът е може би най-универсалното етерично масло в ароматерапията. То може да се използва за облекчаване на стреса, намаляване на тревожността и повишаване на бдителността. Също така и за намаляване на болката и възпалението, за подобряване на паметта и концентрацията и дори за борба с настинките. Лесно е да се разбере защо етеричното масло от розмарин е едно от най-популярните етерични масла на пазара днес!

Етерично масло от Гераниум - то има лек, цветен аромат, който успокоява и повдига настроението. Етеричното масло от гераниум може да се използва в дифузер, вана или като масажно масло, за да помогне за намаляване на чувството на стрес и тревожност. Когато се вдишва с дифузер в стресова ситуация, сърдечният ритъм и кръвното налягане намаляват, което е показателно за намаляване на нивата на стрес и тревожност.

Етерично масло от Тамян - това масло отдавна се използва за медитация, защото помага да внесете яснота в ума си и да се съсредоточите върху важните неща. От него се получава и отличен парфюм!

Етерично масло от Кедрово дърво - кедърът е дървесен, земен аромат, който насърчава чувството на мир и спокойствие. Той може да се използва за борба с безсънието, облекчаване на главоболието и намаляване на нивата на стрес.

Етерично масло от Лайка - както и повечето други етерични масла, лайката има успокояващо действие върху тялото и ума. Лайката е известна и с това, че е полезна при безсъние, което я прави отличен избор, ако търсите нещо, което да ви помогне да спите по-добре през нощта.

Съществуват много различни начини за използване на етеричните масла за релаксация и намаляване на стреса и тревожността. Можете да:

  • да ги разпръсквате в ароматерапевтичен дифузер;
  • да ги добавите към водата за вана, като използвате бомба за вана или балонче;
  • да ги нанасяте локално върху пулсовите точки, като китките или деколтето;
  • да ги втривате директно върху кожата си с масло, например кокосово масло.

Използването на етерични масла при стрес и тревожност са чудесно натурално средство, но те не са заместител на терапията или на предписаните лекарства. Важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате етерично масло, ако имате сериозно заболяване или ако сте бременна, или кърмите.

0
, обновено на 15/08/2022
публикувал: News359.bg