Електрическите конвектори

Електрическите конвектори

Спецификации

Електрическите конвектори са предпочитан метод за отопление през зимните месеци за много домакинства. Причините за това са много, като една от най-главните е достъпната цена на тези уреди. Спокойно можете да си закупите конвектор за 60-70 лв, с който да изкарате зимата. Разбира се, по-евтините модели не са от най-устойчивите - понякога не успяват да издържат и половин година, но в повечето случаи са достатъчно задоволителен вариант. 

Ниската цена осигурява на електрическите конвектори и много широко разпространение. Можете да ги откриете буквално навсякъде - от специализираните магазини до обикновените по-големи супермаркети, а понякога и в кварталната железария. Друго предимство е лесното и достъпно захранване на конвектора - можете да използвате конвектора навсякъде, където има достъп до електрическа мрежа. 

Електрическите конвектори са лесни за монтаж. Популярните свободностоящи конвектори са много практични за използване, като единственото нещо, което им трябва, за да работят - е да бъдат включени към контакт и температурата им да бъде настроена. Същият тип модели разполагат с крачета, за да стоят в изправена позиция върху пода, като в повечето случаи са леки и без проблем могат да бъдат пренасяни навсякъде.

Те работят безшумно, не предизвикват течение и не изсушават въздуха в помещението. Значително по-енергийно ефективни са от т.нар. печки „духалка“.

Начин на работа

Тези уреди затоплят, благодарение на конвекцията - естественото движение на топлия въздух в помещението. Те не разполагат с вентилатор, което е предимство по отношение на разпространението на прах в стаята (уредите с вентилатори завихрят праха и той циркулира из помещението, което е нездравословно).

Електрическият конвектор е оборудван с нагревателен елемент в долната си част. Студеният въздух, който преминава през уреда се нагрява, издига се и излиза през решетките на конвектора. Това осигурява равномерно разпределение на топлината в стаята без да се усеща въздушният поток.

Основни видове конвектори

Свободностоящи конвектори

Това са най-популярният вид конвектори. Позиционират се свободно на пода, като са оборудвани с крачета, благодарение на които могат да стоят изправени. Устройството им е опростено и най-често са оборудвани с механичен терморегулатор.

Повечето разполагат с по 3 степени на мощност и защита срещу прегряване. Цените на тези уреди са много достъпни за потребителя. 

Стенни конвектори

Стенните конвектори са много компактни и с удобен дизайн. Монтажът им изисква малко повече работа, но не е твърде сложен и всеки може да се справи за около 15-20 минути. За да може уредът да бъде максимално ефективен, трябва да го инсталирате на 10-15 см над пода. Там се намира най-студеният въздух в помещението, който е и най-труден за затопляне. 

Някои модели се доставят с термостат и поддържат полезни функции като отворени прозорци, адаптивен старт, заключване и др. Цената на тези конвектори също не е много висока - зависи от мощността и специалните функции.

Съществуват електрически конвектори, които освен за стенен монтаж са подходящи и за поставяне на пода. Изработват се от здрави материали и имат висока степен на безопасност.

Как да си избера електрически конвектор?

Електрическите конвектори стандартно не са най-енергийно ефективните уреди на пазара, но по-високият клас модели покриват и този недостатък. Ако сте решили да се отоплявате на ток, електрическите конвектори не са никак лош вариант. Ако пък си направите добро предварително проучване и инвестирате в малко по-качествен и модерен конвектор - със сигурност няма да сгрешите.

Когато избирате електрически конвектор за отопление е важно да вземете предвид няколко основни точки. Това са размерът на стаята, типа строителство, вида на изолацията, изложението, размерът и броят на прозорците и др. Колкото по-голяма е стаята/ жилището - толкова по-висока трябва да бъде мощността на уреда, който ще закупите.

От най-голямо значение е размерът (обемът) на стаята, като приблизителни изчисления на мощността на конвектора могат да бъдат направени и само върху него. В повечето случаи на кубичен метър се наслагват по 45 W.

Откъде да закупя?

Един от най-бързите и удобни начини за покупка на електрически конвектор е онлайн. Това ще Ви спести много време и обикаляне, а условията за пазаруване в по-добрите онлайн магазини са дори по-изгодни, отколкото условията при пазаруване на място. 

Един от най-добрите онлайн магазини за машини и техника е OnlineMashini.bg. Там ще откриете голям набор отоплителни уреди, включително и електрически конвектори. Всички те се предлагат на много изгодни цени с безплатна доставка за покупки на стойност над 70 лв.

Поръчвайки от OnlineMashini.bg си гарантирате бързо обслужване и още по-бърза доставка до адрес или офис на куриер. Продуктите, които сте заявили ще достигнат до Вас в срок от 3 работни дни, като в много случаи ще ги получите още на следващия ден.

0
, обновено на 11/11/2022
публикувал: News359.bg