Ексклузивно: Радион Попов: Външната политика не е бащиния на министър Николай Младенов

Ексклузивно: Радион Попов: Външната политика не е бащиния на министър Николай Младенов

Радион Попов е роден на 22 февруари 1950 г. в с. Скобелево, Казанлъшко. След руска гимназия завършва Военното училище във Велико Търново (1970) и Националният колеж по отбраната във Вашингтон (1996) с изключителни отзиви. Като офицер от разузнаването е учил четири семестъра арабистика в Багдад.

По-голямата част от службата му преминава във военното разузнаване, като е бил помощник на военния аташе в Дамаск (1980-1982 г.), военен аташе отново в Сирия (1986-1989) и военен аташе в Мадрид (1999-2000 г.)

След като напуска армията (2001) заради шумен скандал с тогавашния военен министър Бойко Ноев, е бил пълномощен министър в Кайро и заместник-министър на външните работи. Говори перфектно английски, руски и арабски, ползва испански и турски.

„Външната политика и Министерството на външните работи  не са бащиния на министър Николай Младенов, за да решава той еднолично как трябва да се решават въпросите, след като има указ на президента, след като има предложения за този указ  на премиера Бойко Борисов  и след като има съгласието на саудитския крал да бъда посланик в Рияд”, коментира Радион Попов, бивш зам.министър на външните работи, който в момента води дело срещу министър Младенов с обвинения за неизпълняване на предписанията на закона и превишаване на функциите си.

Попов подчерта, че причината да заведе дело срещу министъра на външните работи  е не само отказа да бъде изпратен като посланик в Саудитска Арабия и липсата на конкретна аргументация за това, но и като доказателство или опровержение затова дали България е правова държава и дали всъщност в страната ни има върховенство на закона.

„Мълчанието, което получих  ме принуди да заведа това дело, защото аз търся справедливост, търся върховенството на закона и се надявам, че Темида, която е с превръзка на очите ще отсъди истината”, заяви Радион Попов за news359.

Ето и цялото интервю:

Какви са последните събития покрай Вас?

- Последно на 20-ти бях на дело в София, което дело беше отложено впоследствие. Делото се води от мен срещу министърът на външните работи Николай Младенов, затова, че той не изпълнява предписанията на закона, че се поставя над президента, над премиера и над конституционния съд.

Коя е причината за това?

Според мен това е едно изключително закъсняло желание на външния министър да се изяви като антикомунист с много закъсняла дата и да се покаже като борец срещу специалните служби. Макар че, тук има един нюанс. Той обяви през май 2010г., че няма да допусне Радион Попов да бъде посланик в Саудитска Арабия, като излъга по Националното радио, че съдът трябвало да решава подобно нещо. Аз нямам нищо общо със съда, това беше една невероятна лъжа, за което той най-вероятно ще си поеме отговорността. Второ, външната политика и Министерството на външните работи  не са бащиния на министър Николай Младенов, за да решава той еднолично как трябва да се решават въпросите, след като има указ на президента, след като има предложения за този указ  на премиера Бойко Борисов  и след като има съгласието на саудитския крал да бъда посланик в Рияд.

Ето затова водим това дело, за да видим дали България  е правова държава, дали има върховенство на закона или един министър може да прави каквото си иска без да носи отговорност за действията си. Аз написах два доклада до премиера Борисов, но все още нямам никакъв отговор. Написах писмо до президента, но вече два месеца нямам отговор и от него. В държавата цари хаос, не се спазват никакви законови нормативни актове. Ето ви случай, когато един посланик може да пише до конкретните си началници, защото и президента е началник на посланика, премиерът е сложил подписа си под това аз да бъда изпратен в Саудитска Арабия и нямам никакъв отговор от двете институции. Това е много странно и не говори никак добре за правовия ред в държавата.

Ако имат някакви сериозни, категорични съображения против това, аз да бъда посланик, нека министър Младенов да направи доклад до премиера, той от своя страна да направи доклад до президента, който да издаде указ за моето освобождаване от поста на посланик. Подобен хаос не мога да обясня по никакъв начин. Да не говорим, че това е обидно за Саудитска Арабия, но едва ли някой се вълнува от това. Министър Младенов си е присвоил някакви функции, с които да се хареса на съвета на министрите в Брюксел най-вероятно, по стар комсомолски маниер да предприема някакви инициативи, които не водят до нищо. Ако направим един преглед  на това какво означава, водената от него външна политика, ще констатираме, че това е една катастрофа . Маркирам следните въпроси: Какво стана с посещението , което той аранжира на премиера в Тунис, от това да има някакъв резултат? Какво стана с проваленото посещение на премиера в Египет един месец преди да започне Арабската пролет? Какво стана с прословутата среща на сирийската опозиция  в България? Защо България беше единствената, която изгони временно-управляващия? Не нa последно място искам да попитам, къде са определяните като грандиозни проекти с Катар?

Премиерът смени министър Трайков  може би, за да запази Николай Младенов. Тогава той си изми ръцете с Трайчо Трайков, а в момента каква е ситуацията с Катар? Катар има посланик тук, а ние имаме там временно управляващ, това на езика на дипломацията се нарича „сваляне на нивото в отношенията” и каква е причината за това? Ако те приложат принципа на реципрочността, също трябва да отзоват своя посланик. Как ще изпълняваме проекти с Катар като ние имаме временно управляващ, а нямаме посланик. Същото важи и за Саудитска Арабия- те имат свой посланик, само че в Атина и са заявили категоричната си позиция, че в момента, в който България открие свое посолство в Рияд, те също ще открият посолство в София. Не може да има активни отношения без да има отношения на ниво посланици. Някой спира външния министър или му дава указания да не развива отношенията си със Саудитска Арабия.

- Докога ще продължи този срок на мълчание, според Вас?

- Ако сме правова държава, това не трябваше да се случва. Ето, той прилага също двойни решения. Връща посланици, които били съпричастни или свързани с бившата Държавна сигурност, като веднага отварям скоба, че аз никога не съм бил свързан с Държавна сигурност, аз съм офицер от военното разузнаване. В момента в специалните служби, в ДАНС и в другите структури има остър дефицит на кадри, които нещо поназнайват за арабския свят, които имат контакти на всякакви нива.

- Къде се води Вашето дело срещу министър Младенов?

- Моето дело в момента се води в софийския административен съд и беше отложено за месец ноември. Освен това, аз съм написал и доклад до премиера, че съм готов да работя на половин заплата, следвайки неговия пример и освен това, аз съм предложил Почетния консул на България и Саудитска Арабия  да бъде водещ саудитски бизнесмен, който подарява двуетажната си вила в най-престижната част на Рияд за период от две години и то напълно безплатно. Твърдя, че България не е имала такъв жест в цялата си история на независима държава от Освобождението насам.

Защо министър Николай Младенов спира този ход, има ли някакви аргументи за това?

- Не, той не разполага с такива аргументи. Сега, сигурно твърди, че Радион Попов няма да отиде, защото е бил офицер от военното разузнаване, но Конституционния съд се произнесе по този въпрос, така че Николай Младенов не може да върви срещу  решенията на Конституционния съд. Тоест няма никаква причина Радион Попов да не заминава за Саудитска Арабия. В крайна сметка не е толкова важно дали Радион Попов ще замине или не, по важното е, че България трябва да има свой посланик в Саудитска Арабия, защото това е страна с неимоверно мощен ресурс и ние трябва да бъдем достатъчно разумни,  да се опитаме  да привлечем част от този ресурс.

Как ще коментирате изказването на бившия дипломат  Веселин Стоянов , който обвини Николай Младенов, че  прокарва интересите на САЩ?

- Аз искам външният министър на България да прокара националните интереси на България. Това е единственото ми желание. Ако те съвпадат с националните интереси на САЩ, толкова по-добре или на Израел, още по-добре. Но на първо място трябва да се осигурят условия за развитието на българската държава, на икономиката, на отношенията и на социалния свят.

Министър Младенов върна от няколко държави посланици, които били свързани с Държавна сигурност, за голямо съжаление констатираме, че на тяхно място заминават също хора, свързани със структурите.  Една от тези държави е твърде авторитетна държава в Персийския залив. Не мога да спомена името на сегашния там дипломат, защото ще наруша закона?

Относно върнатите посланици, мога да спомена, че един от тях е Илко Шивачев. И изведнъж може да се окаже, че хора като Радион Попов и Илко Шивачев са били ръководители на секретни агенти, които в момента са посланици.

Възможно ли е да се окаже, че министър Младенов не прокарва интересите на чужда държава, а тук става въпрос за битка между вътрешни лобита в страната?

-Не мога да твърдя с категоричност  това, но се усеща едно желание да се харесаме, правейки поклони пред източното Средиземноморие или зад океана, да се харесаме на новите си братя, които следват своите национални интереси. Пак вземам за пример случаят със сирийските бунтовници. Оказва се, че сирийските бунтовници не са ангели, там има Ал Кайда, радикален ислям, мюсюлмански братя, има всичко, от което ние се пазим, както ние, така и целия цивилизован свят. А, ние им даваме нашата територия, приветстваме ги с добре дошли, вдигаме международния им имидж, гоним временно управляващия на Сирия. Не отдавна сирийските бунтовници убиха един от джихадистите, който беше сред тях. Добре, ние тогава джихадисти ли приемаме в България. Що се отнася до подкрепата за кюрдите, аз самия съм доказан през годините адвокат на кюрдските национални права, на кюрдската автономия. В момента съм пред защита на докторска дисертация и за разлика от хора като Николай Младенов съм написал книга, която е публикувана в Америка за кюрдите. Някои около неговия кръг не могат да направят разлика между кюрди, араби и перси, доста често ги бъркат тези понятия.

- Преди известно време Николай Младенов представи пред президента ситуация, че ще му предложи, хора, които са способни  да възвърнат доверието към българската дипломация. Това означава ли, че докато Вие сте били зам.-министър на външните работи, тогава ние сме нямали българска дипломация?

- Аз изграждах мостове и аз мисля, че това е най-правилното нещо, което трябва да се прави с арабския свят. Ние нямаме друг избор, ние трябва да общуваме активно с този свят. Николай Младенов със своята политическа дейност ги разрушава и кога ще възвръща доверието, след  като мандата на това правителство изтича, а аз искрено се надявам, че премиерът Борисов най-после ще разбере какво представлява вредната политика на Николай Младенов  и ще вземе адекватно решение относно него.

- Защо Николай Младенов мълчи по темата?

- Младенов се опитва да изтрие комсомолското си минало като действа по този начин, има някакъв комплекс, който го притеснява. Сега получи възможност  да се изяви като яростен антикомунист, тръгвайки срещу покойния си баща, с когото работех в Дамаск и който се ползваше с по-високо доверие от страна на партийното и държавно тогава ръководство, отколкото аз и моите колеги.

- Каква е целта на министър Младенов, има ли такава?

- Интересното е, че той се е загрижил толкова много да не отиде някой посланик или генерален консул, който е свързан със старите служби, 23 г. след началото на демократичните промени, пропуска да забележи факта, че нито една от нашите нови партньорски  държави, членове на НАТО, на ЕС,  не  е отказала агреман на тези хора.

Като заключение бившият заместник министър на външните работи Радион Попов отправи кратка препоръка към министър Младенов:

Препоръчвам на министър Младенов да се гордее с част от еврейския си произход, а не да го премълчава и да го подчертава само на определени места. Да бъдеш част от еврейския народ е гордост, защо той не таи тази гордост и прикрива произхода си, не мога да разбера, що за комплекс е това?”.„Аз приветствам вашата идея и насока и благодаря затова, че търсите истината”, завърши Попов.

0
, обновено на 08/07/2019
публикувал: News359.bg