Добринище – перла между три планини

Добринище – перла между три планини

България е сред най-древните държави в Европа, така че не е чудно, че повечето местности могат да се похвалят с богато историческо минало. Добър пример за това е малкото курортно градче Добринище. То е разположено югозападната част на страната като го заобикалят три величествени планини: Рила, Пирин и Родопи.

Кратка история за създаването на град Добринище

Доказателство за древния му произход е ранно неолитното селище, намиращо се в централната северна част на Добринище. Според археолози, находките датират от а ранния неолит в централнобалканската зона. С благоприятното си разположение и наличието на минерални извори Добринище винаги е притежавало благоприятни условия за пребиваване. Някога то е било средище не само на тракийски племена. Римската култура също е била част от живота в Добринище – това сочат намерените монети от епохата на император Нерон.

През Добринище преминава река, край която са разположени минералните извори, където са открити стари басейни – два от тях имат римски основи, които векове по-късно са надградени от турците.

Около VII век тракийските племена в региона се омесва с настъпващите смоляни (славянски племена) – те (смоляните) се заселват по течението на р. Места, както и в Разложко. В същия период се полагат основите на българската народност.

През първите години на Османската империя (XIV в.) населението на Добринище изоставя покъщината си, търсейки спасение в Пирин планина. Голяма част от хората се заселват в някогашните тракийски селища. Селото се обезлюдява почти изцяло и за Добринище не се споменава никъде в продължение на един век. Името може да се прочете в турски документ като селище, което е част от Неврокопска нахия. А от XVII век Добринище присъства в Османските извори под името „Добрущене“.

Известни личности

През Възраждането селището започва да се изпълва с живот и бавно, но пълноценно да процъфтява. Потърсилите някога убежище в планините, започват да се връщат към селото. В началото на по-миналия век Добринище търгува с влиятелни държали като Австрия, Франция, Испания и др. През 1896 год. Гоце Делчев установява в Добринище революционен комитет на ВМРО. Тогава в селището се изграждат църква, училище и читалище. При избухването на Балканската война над 30 души от Добринище са доброволци в Македоно-Одринското опълчение. Добринище се обявява за град през 2006-та год. Сред известните личности на Добринище са: Георги Витанов – писател, Иван Пумпалов – войвода на ВМРО, Никола Вешков – опълченец, Христо Лазаров – Ботев четник и Екатерина Григорова – учен.

Забележителности

Туристи

Както в градчето, така и около него, почиващите могат да се насладят на редица интересни за посещение места:

Водопадът Свети Никола и Безименния град

Красива природна забележителност, която си струва да се посети, е водопадът Свети Никола. Той се намира на около 3 км. от градчето, в близост до останките на някогашно тракийско селище, днес наричано с ефектното име „Безименния град“. Селището се открива по случайност, докато трае строежът на параклиса Свети Никола.

Римското банче

Както вече стана дума по-горе, Добринище е местност, прочула се със своите минерални лечебни извори. Един от най-популярните басейнът с минерална вода там, известен под името „Римското банче“ се намира по течението на Добринищка река. Той представлява окръжност с диаметър 2 метра, около която са издигнати стени от камък споен с хоросан.

Градината с еделвайсите

Добринище може да се похвали и единствената в България градина за еделвайси. Тя възниква, благодарение на обикновена жена биолог, която храни необикновена обич към цветята. Получила семената като подарък, тя ги засажда в дома си. Еделвайсите постепенно увеличават броя си, докато цялата градина на тяхната собственичка се обкичва в еделвайси. Наемат се работници, които да полагат грижи за тях, но, за жалост, цветята започват да умират. Днес могат да бъдат видени едва няколко саксии.

Добринище е идеално място за отдих със семейството. То предлага съчетание от красива природа, топли местни жители, минерални извори, благодарение на които се извършват лечебни спа процедури. Селището е подходящо и за почивка през зимния сезон, тъй като разполага със ски писти. Ако тази малка местност Ви е запленила с богата си история, може да разгледате сайта на Хотел Русковец в Добринище.

5
, обновено на 30/07/2019
публикувал: News359.bg