Да сготвим сами или да поръчаме храна за вкъщи?

Да сготвим сами или да поръчаме храна за вкъщи?

Мнението, че домашната храна винаги е по-добра от ресторанта, отдавна е в миналото. Сега не е нужно да ходите в супермаркета и да стоите до печката цяла вечер: услугите за доставка на готова храна ще свършат цялата работа вместо вас. Освен това ресторантите също имат готовност и отдавна предлагат на своите клиенти да поръчат всяко ястие от менюто у дома или в офиса.

Възниква логичният въпрос: могат ли услугите за доставка на храна да  обезкуражат желанието ни да готвим? Какви са техните плюсове и минусите и какво могат да ни предложат?

Доставка на пица, суши, бургери

Едно позвъняване и след един час (понякога по-малко) се наслаждавате на гореща пица или вкусни рулца. Изборът на сетове и видове пица е огромен и има десетки услуги за доставка.

Плюсове:

1. много бърза доставка;

2. можете да поръчате по всяко време на деня - по-голямата част от услугите за доставка работят денонощно;

3. разумна цена.

Минуси:

1. не е подходящ за ежедневна диета;

2. посочен е грамажът, но калоричното съдържание на ястието, количеството мазнини, протеини, въглехидрати не са посочени.

Доставка на готови ястия (от ресторанти)

Както вече казахме, пицата и рулцата това не е всичко, което може да ви се донесе у дома. Имате любим ресторант, тогава поръчайте любимото си ястие от foodpanda  и в определен час то ще бъде на вашата маса. Цената на ястията е абсолютно същата като в самия ресторант или дори по-евтина. Малко вероятно е да приготвите тартар от скариди след дълъг работен ден, но ако поръчате доставка на готова храна, всичко ще бъде готово, свежо и много вкусно.

Плюсове:

1. Сигурни сте, че ястието ще бъде вкусно, ако вече сте го опитали в определен ресторант;

2. В сайта винаги се посочва грамажа на ястието,

3. Много голям избор на ястия (колкото повече ресторанти във вашия град предлагат доставка, толкова по-богат е асортиментът);

4. Възможността да опитате нови ястия от готвача, без да излизате от дома.

Минуси:

1. няма красиво оформена порция храна, храната понякога може да не е много топла;

2. пълноценната вечеря у дома ще струва колкото пълноценната вечеря в ресторант;

3. доставката отнема малко повече време (в сравнение с пица / рулца).

 

Общи ползи от доставката на храна:

Спестявате време

Не ходите в супермаркета, не търсите датата на годност на всеки продукт, не стоите на опашка при касата, не се налага да измисляте нещо ново за готвене. Услугите го правят вместо вас.

Всеки ден различна вечеря

Вече не е необходимо да ядете супа и сандвичи цяла седмица: поръчвайте различни храни всеки ден и се наслаждавайте.

Вече няма да имате купчина чинии

Разбира се, пак ще имате съдове за миене, но ще бъдат много по-малко. Ще пускате миялната машина веднъж седмично, а през останалото време правите по-важни неща.

Минуси на доставката на храна:

Храненето на голямо семейство всеки ден е твърде скъпо

Храненето на голямо семейство всеки ден, може да натовари бюджета ви. Имайте предвид, че много от ресторантите в платформата за доставка, предлагат безплатна доставка над определена сума или специални семейни менюта на по-достъпна цена.

Не знаете в какви условия готвят храната

Не знаете в какви условия готвят. Разбира се, добрите услуги няма да си позволят да нарязват неизмити зеленчуци или да мариноват месото с мръсни ръце. Но все пак винаги има опасения.

Може да имате подозрения, че се добавят подобрители за вкуса

Същото: доказаните и качествени услуги не грешат, но никога не знаете.

Не можете да ядете след 10-15 минути

Дори доставката на пица ще ви достави поне час, но същото в голяма степен важи и за приготвянето на ястия вкъщи.

Може би услугите за доставка на здравословна храна не са подходящи за постоянна употреба: ще бъде доста скъпо да се храни цялото семейство и е някак странно винаги да ядете от кутия. Но за тези, които искат да посветят времето за готвене на нещо полезно, и тези, които искат да си върнат фигурата в норма, това е може би идеалният вариант.

 

0
, обновено на 11/06/2020
публикувал: News359.bg