Българската православна църква чества Кръстовден

Българската православна църква чества Кръстовден

Днес християните честват Кръстовден- денят, когато се почита въздвижение на светия Кръст Господен. Освен на 14 септември, Св. Кръст се чества в Третата неделя на Великия пост Кръстопоклонна и на Разспети петък. На 14 септември 407 г. Св. Йоан Златоуст  предал Богу дух, но заради празника КръстовъздвижениеЦърквата почита паметта му един ден по-рано - на 13 ноември.

На празника Кръстовден се честват следните събития в историята на Христовата църква: Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; намирането на Светия Кръст на Голгота и връщането на животворящия Кръст от персийски плен. На Кръстовден традиционно започва учебната година в духовните семинари – Софийската и Пловдивската. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на Българската православна църква.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. За празника се раздават пресни пити – тази “житна жертва” умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът, а първото откъснато грозде се освещава в църква и се раздава за здраве и плодородие. Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето “тръгва назад” – вече е есен.

На този ден имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.

5
, обновено на 08/07/2019
публикувал: News359.bg