7 неща, които трябва да знаете, преди да смените ключалката на вратата

7 неща, които трябва да знаете, преди да смените ключалката на вратата

Решихме че е добра идея, да ви разкажем как да подобрите защитата на дома си.

Има една стара поговорка, че домът ви е толкова защитен, колкото ви е добра ключалката. Ако не си спомняте последния път, когато сте сменили вашата, може би не е лоша идея да се обадите на Ferismith.bg и те да се погрижат за вашата сигурност.

Има ли разлика между смяна на ключалката и подмяна на ключовете

Общото между двата метода е, че ви гарантират, че със старите ключове повече няма да можете да отключвате. Когато се сменя ключалката, се подменя целият заключващ механизъм, а понякога дори и бравата. Всички тези неща се изхвърлят и се монтират нови на тяхно място. Ако обаче се подменя само ключа, тогава щифтовете на ключалката се пригаждат към новия ключ. Този метод е по-евтин, но по-малко използван.

Кога все пак се използва подмяна на ключа?

Представете си, че си купувате къща, която е нова и никой не е живял досега в нея. В такава ситуация, ключове са имали строителите, агентите и още може би дузина човека. Ключалката и бравата са нови и здрави, тоест няма логична причина да трябва да се подменят. В такава ситуация най-добре е да се пригодят за нов ключ. Това не е лоша практика, защото нанасяйки се в нов дом, никога не можете да бъдете убедени точно колко човека имат достъп до него. За да нямате неприятни изненади по-добре се подсигурете предварително.

Възможно ли е ключалката да се износи?

Всички устройства, които са съставени от движещи се части са заплашени от износване. Ключалките и бравите са неща, които използваме ежедневно, изпълнявайки повтарящи се и еднотипни действия.  Ако се съмнявате, че това се е случило и с вашия заключващ механизъм, тогава е необходимо да се обадите на специалист, който да дойде и да го подмени. В такава ситуация трябва да се смени ключалката, само подмяна на ключовете няма да свърши работа, защото ако ключалката е износена, пригаждането към нов ключ няма да я направи по-нова или по-безпроблемна. Тоест, ако не смените цялата ключалка има голяма вероятност на по-късен етап нещо да се счупи и да не можете да отключите или заключите изобщо.

мъж подава ключове

Какво да направите, ако са ви откраднали ключовете или сте ги загубили

При подобни обстоятелства и двата метода биха ви свършили работа. Професионален ключар може да преправи ключалката, а може и да я смени изцяло с нова. Това зависи от вашето решение, от вида на самата брава, защото някои не позволяват да бъдат преправяни, както и от уменията на ключаря.

По-добра ключалка означава по-добра защита

Това е безспорен факт, така че не забравяйте да се погрижите за входната врата на дома ви. Интересна мода е да се използва един и същи ключ за всички врати в къщата. Това обаче може да се направи, само ако всичките ви ключалки са едни и същи, от един и същи бранд. От една страна, това повишава удобството, че трябва да се носи само един единствен ключ, но от друга, ако ключът се загуби или бъде откраднат всички ключалки в дома ви ще бъде необходимо да се преправят за друг ключ или изцяло да се подменят. Както сами забелязвате, това решение има и добри и лоши страни.

Можете ли да се погрижите за сигурността си сами?

Всеки може да се пробва да си смени сам ключалката. Ако обаче изпита някакви затруднения най-добрият вариант е  да се свърже с професионалист, защото все пак това е нещо, което отговаря за сигурността на дома му. Ако и вие сте в подобна ситуация, нашият съвет е да не чакате прекалено дълго, а да се погрижите за защитата на дома ви навреме.

Професионалните ключари разполагат с уменията, натрупания опит и инструментите да се справят с вашата заключваща система, дори и тя да е една от най-старите или пък най-модерните. Опитните ключари са се сблъсквали с голямо разнообразие от ключалки, благодарение на което трупат опит, който им помага да помагат на хора, които са изпаднали в неприятна ситуация.

5
, обновено на 30/03/2021
публикувал: News359.bg